BDDK: Kredi riski artıyor

15.03.2006 - 13:18 | Son Güncelleme :

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun (BDDK) bankacılık sektörünün Haziran 2005-Aralık 2005 dönemini kapsayan Risk Değerlendirme Raporu`na göre, kredi tutarlarında yaşanan artışlar, bankaların kredi riskine maruz pozisyonlarını artırıyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin imzalı raporda sözkonusu dönemde ekonomideki olumlu gelişmelere bağlı, YTL cinsi kredilerde önemli artışlar gerçekleştiği belirtilerek, şöyle denildi:

Alacaklar artıyor
Kredilerdeki artış olumlu. Diğer taraftan kredilerdeki artışlar, bankaların kredi riskine maruz pozisyonlarını da artırıyor. Brüt tahsili gecikmiş alacakların bu dönem yükselmiş olması, zarara dönüşme potansiyeli yüksek bu krediler nedeniyle maruz kalınan geri ödenmeme riskini arttırıyor.
Haziran-Aralık 2005 döneminde kredilerin ortalama vadesinin uzadığına dikkat çeken raporda; Türk parası kredilerin toplam krediler içindeki payının da arttığı vurgulandı. `Kredi riski açısından vadelerin uzaması, kredi riskini artırırken, kurlarda meydana gelebilecek olumsuz gelişmeler yabancı para kredilerde riski yükseltiyor` denilen BDDK raporunda, Bankaların rekabet nedeniyle daha riskli kredileri yöneltmeleri durumunda ilerleyen dönemde alacakların takibe dönüşüm oranı artabilir denildi.
Sektörün risklilik düzeyi çeşitli senaryolarla değerlendirilen raporda, nakdi ve gayri nakdi kredilerin sırasıyla yüzde 1 ve yüzde 5 zarara dönüşmesi durumunda sektörün toplam zarar tutarı ve sermaye yeterlilik rasyosu hesaplandı. Faiz riski açısından değerlendirildiğinde, portföyün yüzde 85`inin kamu kıymetlerinden oluşması, `risk yoğunlaşması` olarak değerlendiriliyor. Değişken faizli kıymetlerin payındaki artış ise faizdeki ters yönlü gelişmelerin telafi edilmesine olanak sağlayabileceğinden faiz riski açısından olumlu olarak görülüyor.

Avrobond özeli vurur
Rapora göre, kamu menkul değerlerinin faizindeki olası değişimlerden en çok yabancı bankalar ile kamu bankaları etkilenecek. Avrobond fiyatlarında olası değişikliklere en duyarlı kesimin ise özel bankalar en az etkilenecek grubun kalkınma ve yatırım bankaları olduğu görülüyor.
Raporda, açık pozisyonun öz kaynaklara oranı yüksek olan yabancı bankalar ile özel bankaların ise kur artışlarına en duyarlı kesim olduğu belirtildi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.