BDDK seri hareket edecek

11.01.2002 - 10:04 | Son Güncelleme :

BDDK Başkanı Akçakoca, yeni yasa çerçevesinde tespit edilecek özel bankalara sermaye aktarımında seri bir şekilde hareket etmek istediklerini belirtti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, yeni yasa çerçevesinde tespit edilecek özel bankalara yapılması öngörülen sermaye aktarımında seri bir şekilde hareket etmek istediklerini vurguladı.
TBMM`de önceki gece kabul edilen ve mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve özel bankalara kamu kaynağı aktarılarak sermayelerinin güçlendirilmesini öngören yasayı değerlendiren Akçakoca, aktarılacak kaynağın 4 milyar dolar civarında olacağını ve bu kaynağın Hazine tarafından kağıt olarak verileceğini yineledi. Yasanın bazı maddelerinin dünkü görüşmeler sırasında genel kurulda önergelerle değiştirilmesi konusunda Akçakoca, tasarının son şekli ile ilk şekli arasında çok önemli bir değişiklik olmadığına işaret etti.

Kapsamlı yönetmelik çıkacak

Yasa ile ilgili olarak bundan sonraki süreç hakkında da konuşan Akçakoca, Bundan sonraki gelişme, sayın Cumhurbaşkanımızın onayına bağlı olarak şekillenecek. Ama biz dün sabahtan itibaren çalışmaya başladık. Çünkü çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarmak mecburiyetimiz var. Tarafların yetki, sorumluluk ve rollerini açıkça belirten bir yönetmelik hem bankaların, hem hakim ortakların, hem denetim şirketlerinin, hem fonun hem de BDDK`nın. Amacımız, yasa sayın cumhurbaşkanımızın onayından sonra yayınlanır ise ertesi gün veya birkaç gün içinde bu yönetmeliği çıkartıp uygulamaya geçebilmek. Çünkü başından beri dediğim gibi, bu konuda kararlı olmak kadar süratli davranabilmek de önemli. Bu nedenle seri bir şekilde hareket etmek istiyoruz. Çalışmaları başlattık dedi.
Operasyonun ne zaman tamamlanacağı konusunda da amaçlarının tüm rakamların haziran sonu bilançolarına yansımasını temin etmek olduğunu belirten Akçakoca, Eğer olmazsa ise, dünyanın sonu değil. Müracaat için altı aylık bir süre koyduk. O zaman da mecburen eylül sonuna yansıtmak gerekecek. Ama her seferinde bir üç aylık dönemi yakalamakta yarar var diye düşünüyorum dedi.

Amaç, sağlıklı özkaynak yapısı

Bankacılıkta 5 - 6 sene sonunda 500 - 600 milyar dolarlık bir sektör büyüklüğüne ulaşmak istediklerini kaydeden Akçakoca, eylül sonu itibariyle 111 milyar dolar olan sektörün aktif büyüklüğünün, yıl sonunda 120 milyar dolar olabileceğini, ancak bunun da şu aşamada önemi olmadığına dikkat çekti. Bankalarda amaçladıklarının sağlıklı bir özkaynak yapısı olduğunu belirten Akçakoca şöyle konuştu; Böylece yabancı kaynaklarını daha rahat harekete geçirebilsinler. Reel sektöre destek o zaman söz konusu olacak; artık bankalar paranın tekrar sistemde dönmeye başlamasına aracılık etmeye başlayacak.

Bankalara iyi sinyal verildi

Akçakoca, destek verilecek bankaların sektördeki aktif büyüklüğünün asgari yüzde 1 olması şartının, verilen önergeyle sermaye yeterlilik radyosu 0 - 5 arasında olanlarda aranması, yüzde 5`in üzerindekilerde ise aranmaması şeklinde değiştirilmesinin, aktarılacak kaynak tutarı açısından önemli bir etkisi olmayacağını belirtti. Bu konuda Akçakoca, Çünkü büyüklüğün aranmadığı ortamda yüzde 5 ana sermaye oranını tutturmayı gerektiriyor. Dolayısıyla bizim için önemli olan ilk oran sermaye yeterlilik oranı. Bizim açımızdan o kadar fazla büyük bir önemi yok. Ama katkı sermaye bakımından önemi var. Yani piyasalara vermek istediğimiz mesaj bakımından önemi var. Evet biz özkaynak oranını ana sermayede tutturan bankalara katkı sermaye desteği de vereceğiz diye iyi bir sinyal vermiş olacağız, o bakımdan olumlu bir katkısı var diye konuştu. Yüzde 1 büyüklük koşulunun sermaye yeterlilik oranı yüzde 5 ve üzeri bankalar için aranmayacağı ibaresinin neden baştan tasarıya konulmadığı sorusunu da Akçakoca şöyle yanıtladı: Bunu baştan koymamış olmamızın sebebi, daha fazla birleşme temin etmek açısından... Fakat başta bunu yüzde 8`te kestiğimiz için. Baştan bunu yüzde 8`de kesebilirdik. Yüzde 5`te kestiğimz için artık yüzde 5`i tutturan ve önemli olan sermaye yeterlilik oranı dediğimize göre, burada durmakta bir beis yok.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.