Beyaz eşyaya vergi artışı

11.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Özel tüketim vergisi ile birlikte beyaz ve elektronik eşyadaki vergi yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılabilir, ‘nereden buldun’ uygulaması da öne alınabilir

Gelecek yılın bütçesi bugün Yüksek Planlama Kurulu’nda görüşülecek. 2001’de bütçe harcamalarının 2000 yılında olduğu gibi 46.7 katrilyon lira olması için çalışılıyor.

2000 yılı sonunda deprem vergilerinin yürürlükten kalkacak olması 2001 yılı gelir hedeflerinde bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor. 1.4 katrilyon getirisi olan faiz vergisi, faiz oranlarının düşüşü nedeniyle tekrar alınamayacak. Ek Gelir ve Ek Kurumlar Vergisi’ne iş dünyasının büyük tepkisi var. Özel İşlem, Özel İletişim vergileri ile özerk kuruluşlardan alınan payların 2001 yılında da devam etmesi için görüş birliği oluştu.

Maliye çalışma başlattı;
2000 yılında 24 katrilyon olarak öngörülen toplam vergi tahsilatının yıl sonunda 28 katrilyona ulaşacağı hesaplanıyor. 2000 yılının olumlu gelişmelerine ve GSM 1800’ün KDV’sinin önemli bölümünün 2001’de tahsil edilecek olmasına rağmen yeni bütçede ek vergi kaynaklarına ihtiyaç duyuluyor.Bu amaçla, Maliye Bakanlığı iki hafta önce ne tür yeni vergiler getirilebileceğine ilişkin çalışma başlattı. Bakanlık, Türkiye Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odaları Birliği’nden de (TÜRMOB) önerilerde bulunmasını istedi.Yapılan çalışmalar çerçevesinde, özel tüketim vergisinin (ÖTV) çıkarılması halinde bazı ürünlerdeki vergi oranı artırılabilir. Petrol ürünleri, parfümeri, tütün, içki, dayanıklı tüketim malları gibi bazı mallardan alınan vergilerin ÖTV adı altında tek kanunda toplanıp, vergi oranlarını artırma konusunda hükümete yetki veren düzenlemenin 2001’de çıkartılabileceği belirtiliyor.

KDV yerine ÖTV;
Bulaşık makineleri, ev tipi buzdolapları, klima cihazları gibi dayanıklı tüketim mallarının ÖTV kapsamına alınması düşünülebilir. Şu anda bu mallardan yüzde 25 Katma Değer Vergisi (KDV) alınıyor. ÖTV kapsamına alınarak bu malların vergisi yüzde 25’ten yüzde 27 veya 30’a çıkarılabilir ve bu yolla önemli ölçüde ek vergi toplanabilir.

Bazı ürünlerde de KDV artışı olabilir. 1999’da yürürlüğe giren ancak, 2002’ye kadar ertelenen ‘nereden buldun’ uygulaması da öne çekilebilir.(MİLLİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.