``Biraz gevşeyelim düşüncesi krize yol açar``

28.07.2004 - 08:41 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, ´´(Çok fazla sıkıldık biraz gevşeyelim) düşüncesinin arkasından gelecek olan resmen krizdir´´ dedi

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, faiz dışı fazlayla ilgili eleştirilere dikkati çekerek, ´´(Çok fazla sıkıldık biraz gevşeyelim) düşüncesinin arkasından gelecek olan resmen krizdir´´ dedi. Bornova Rotary Kulübü Derneği tarafından Crowne Plaza Oteli´nde düzenlenen toplantıda ´´İstikrar Arayışında Nereden Nereye´´ konulu bir sunum yapan Serdengeçti, Türkiye´nin 30 yıllık enflasyon politikalarını ve son dönemde yapılanları özetledi. Serdengeçti, Türkiye´de halen rekabet gücünün kura bağlı olarak değiştiği, enflasyonun büyümeye olumlu etkileri bulunduğu, dalgalı kurun istikrarsızlık getirdiği, sıkı maliye politikalarının büyümeyi engellediği ve TL´nin suni olarak aşırı değerli tutulduğu gibi ´´yanlış düşünceler´´ bulunduğunu ifade etti. Serdengeçti, şöyle konuştu: ´´Maliye politikasında yüksek faiz dışı fazla verilmesi,politikaların kararlılığının göstergesidir. Hükümetin niyetleri konusunda sinyal görevi görür. Bekleyişleri şekillendirir, güven verir, uzun vadeli görmeyi sağlar. Hala orada burada (Bu kadar faiz dışı fazla da çok yüksek, bunu biraz gevşetelim) deniyor. ´Aman ha´ diyorum, Türkiye´nin yakın geçmişi, yarıda bırakılan istikrar programlarıyla doludur. Yarıda bırakma gerekçeleri de hep böyle şeylere dayanır. ´Çok fazla sıkıldık biraz gevşeyelim´ düşüncesinin arkasından gelecek olan, sadece enflasyonun yükselmesi, büyümenin küçülmeye dönüşmesi değil, resmen krizdir. Geçmişte çok yaşadık. Disiplinden hiçbir şekilde vazgeçmememiz gerekiyor.´´

-´´KUTLAMA YAPMAYALIM´´-

Gelinen süreçte, özel sektörün, ´´kamu destekli sermaye birikimi sürecinin´´ sona erdiğini kavradığını sevinerek izlediğini belirten Serdengeçti, ´´(Kimler adapte olamıyor) diyorsanız basına bakın. Kim hala Ankara´nın kapısını aşındırıp, ´bize onu da verin şunu da verin´ diyorsa, onların ömrü dolmuştur´´ dedi. Bu yıl sonu için enflasyon bekleyişlerinin, Hükümet ve Merkez Bankası´nın koyduğu noktanın altında olduğunu belirten Serdengeçti, insanların da artık enflasyonun düşeceğine inandığını söyledi.Serdengeçti, buna rağmen gelinen noktanın, zafer ilanı için çok erken olduğunu vurguladı. Serdengeçti şunları söyledi: ´´İlk tek hane olarak tüketici fiyatları açıklandığından bu yana Merkez Bankası sürekli olarak ´aman ha sakın ha kutlama yapmayalım´ uyarısında bulundu. Burada kalacağımıza ikna olduğumuz zaman kutlama yapabiliriz. Henüz orada değiliz. Biliyoruz ki şu anda tekrar yanlışlar yapmaya başlarsak, çok kolaylıkla enflasyon bekleyişleri tekrar yukarı gidebilir. Enflasyondavardığımız yer bizim için çok fazla bir şey ifade etmiyor. Önemli olan, buralarda kalabilmek ve hatta tedricen biraz daha aşağıya doğru gelebilmektir.´´ İç talebin kontrolsüz artışının iyi bir şey olmadığını, önemli olanın rekor büyüme değil, sürdürülebilir büyüme olduğunu dile getirenSergengeçti, 1993 yılının son çeyreğinde yaşanan yüzde 12´lik rekor büyümenin, 1994 krizini getirdiğini hatırlattı.

-´´İSTİHDAMDA İYİ HABERLER´´-

Sunum sonrası dernek üyelerinin sorularını yanıtlayan Serdengeçti,işsizlikle ilgili bir soru üzerine kamu ve özel sektörde 2001 krizi öncesinde ´´fazla istihdam´´ bulunduğunu, bu oranın şu anda gerçek yerine oturduğunu kaydetti. Verimliliğin artışıyla istihdam oranının artacağını kaydeden Serdengeçti, ´´Bu konuda özel sektörden iyi haberleri, yılın ikinci çeyreğinden itibaren almaya başlayacağız´´ dedi. Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Yeni Türk Lirası´nın tanıtımına erken başlayarak ilgi kaybına yol açmak istemediklerini ifade ederek, tanıtım programının Eylül ayında başlayacağını dile getirdi. Türkiye´nin mevcut şartlarda IMF ile devam etmeye mecbur olduğunu vurgulayan Serdengeçti, ´´Devam edilmezse ne olur?´´ şeklindeki bir soruya, ´´IMF ile devam edilmezse ne risk oluşacağını, bugün reel faizlerin seviyesine bakarak görebilirsiniz. IMF programının devam edip etmeyeceği, geleceğe bir belirsizlik olarak şimdiden yansımıştır´´ dedi. AB´den tarih alınması konusunda çıkacak karara göre olumlu ve olumsuz senaryoları hazırladıklarını ifade eden Serdengeçti, ´´Olumlu senaryolar için Doğu Avrupa´ya bakabilirsiniz´´ diye konuştu. Serdengeçti, Merkez Bankası´nın bağımsızlığıyla ilgili zihniyet değişikliğinin yaşanamadığını da iddia ederek, ´´Ülkede maalesef kaydettiğimiz onca ilerlemeye rağmen Merkez Bankası´nın bağımsızlığı halen anlaşılabilmiş değil. Bana göre her zaman tehlikededir. Her zaman savunulması gerekir´´ dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.