Borsa ımf Ile 7 Bine Dayandi.

04.11.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
IMF Turkiye Masasi SefiCarlo Cottarelli`nin stand-by anlasmasina iliskin biraz gecikmeli anlasilan mesaji, borsayi rekora tasidi. Borsa 301 puan birden artarak, 6 bin 843 puana yukseldi. Islem hacmi de rekor duzeyde artarak, 219.8 trilyon liraya ulasti. Piyasalarda IMF`den gelen olumlu mesajlar buyuk bir cosku yaratti. Piyasalardaki coskunun arkasinda, Ankara`da burokratlarla temaslarini surduren IMF heyetinin Turkiye Masasi Sefi Carlo Cottarelli`nin standby anlasmasina iliskin onceki gun yaptigi aciklamalar var. Cottarelli`nin onceki gun ogleden sonra, ``Turkiye`den ayrilmadan once stand-by anlasmasina yonelik iyi niyet mektubunu sonuclandirmayi umdugu`` yolunda sarfettigi sozler, borsada dun biraz daha fazla anlamli bulunmus olmali. Cunku IMF aciklamalarina onceki gun ikinci seansta kucuk capli bir yukselis ile tepki veren borsa, dun 301 puan birden artis kaydetti. Borsa endeksi, ortalama yuzde 4.6`lik artisla yeni tarihi zirvesi olan 6 bin 843 puana yukseldi. Daha cok holding, banka ve kamu hisselerinin yeraladigi IMKB 30 endeksinde dikkati ceken rekor yukselisin, islem hacmindeki artisla da desteklenmesi olumlu bir gelisme. Borsada dun gunluk islem hacmi 219 trilyon 806 milyar (453 milyon dolar) lira oldu. Ilk seansta 105.5 trilyon lira duzeyinde gerceklesen hacim, ikinci seansta biraz daha artarak, 114 trilyon 347 milyar liraya ulasti. Bu rakamlar, borsaya taze para girisinin hizlandiginin da acik gostergesi. Borsaya giren paranin bir kac farkli kaynaktan geldigi tahmin ediliyor. Faizlerin inise gecmesiyle, borsayi orta vadede daha cazip hale getirdigi icin bazi yatirimcilarin bono ve repodan parasini hisse senedinekaydirmaya basladigi konusuluyor.
KREDILI ISLEMLER
Borsadaki taze paranin onemli sayilacak bolumunun kredili islemler olusturdugunu soylemek yanlis olmaz. Faizlerdeki dususe paralel, banka ve araci kurumlarin da musterilere kullandirdigi kredi faizlerini asagiya cekmesi, borsaya kaynak girisini hizlandirdi. Ayrica bir suredir beklemede olan, yabancilarin da bir kac gundur belirli hisselerde alim yaptiklari ve bu yolla da IMKB`ye para girisinin basladigina dikkat cekiliyor. Yabancilarin, IMF`nin standby anlasmasina iliskin mesajlarindan sonra IMKB 30 endeksinde yeralan hisselerde alimlarini yogunlastirdiklarina dikkat cekiliyor. Borsada dunku hizli yukselisin bugun ozellikle ilk senasta da devam edebilecegi ve endeksin de 7000 puani test edebilecegi konusuluyor. Fakat 7000 puan seviyesinde, kár satislari da gelebilir. Piyasalarin onumuzdeki gunlerdeki seyri icin IMF`yi izlemeye devam edin. 17 Agustos depreminden sonra 26 Agustos`taki ilk islem gununde 5 bin 204 puana gerileyen endeks, dunku 6 bin 843 puanlik tarihi zirvesi itibariyle, yaklasik iki aylik surede yuzde 31.5 oraninda artis gosterdi. (HURRIYET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.