Borsanin Inisi De Cikisi Gibi Oldu.

18.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son gunlerinvazgecilmez yatirim araci haline gelen borsa dun oldukca hareketli bir gun yasadi. Sabah seansina hizli baslayan bu hizla da 20 bin puani asan borsa yurekleri hoplatti. Fakat ikinci seansta dalgalanma basladi. Endeks yavas yavas 18 bin puan seviyesine cekildi. Fakat bu cekilisi islem hacmi rekoru ile birlikte yapti. Islemh acmi 2.2 milyar dolar ile yeni bir rekora imza atarken endeks 652 puanlik kayipla 18.458`e geriledi. Hisse senetlerindeki ortalama deger kaybi da yuzde 3.41 oldu. Oysa birinci seansh izli baslamisti. Cuma gununu 19 bin 110 puandan kapatan borsa birinci seansi yuzde 4.66`lik primle 20.000 puandan bitirdi. Ikinci seansin baslarinda da hareket surdu. Borsa gun icinde 20.617 puana kadar yukseldi. Bu seviyede gunluk prim yuzde 7.88`e ulasmisti. Endeks 5 hafta gibi bir surede 20 bini devirmis oldu. Fakat bu noktadan donus basladi. Gunluk kapanista borsa seans icindeki bu degerine gore yuzde 10.4 gerilemis oldu. Uzmanlar bir yandan teknik olarak bu dususun beklendigini ifade ederken diger taraftan kucuk yatirimcilarin p anik satislarinin da etkili oldugunu belirttiler. Haftayi 1 milyar 874 milyon dolarlik islem hacmi il ekapatan borsada dun hacim yuzde 21.48 oraninda artarak 2 milyar 257 milyon dolara ulasti. Bu rekor borsacilari dusus nedeniyle cok sevindirmedi. Aksine hacimli gevseme piyasada panik yaratti. Endeksin bir onceki TL ve dolar bazi islem hacmi rekoru 13 Ocak`ta 1.9 milyar dolar ile gerceklesmisti. Dun en cok deger kaybeden sektor endeksi yuzde 5. 37 ile turizm endeksi olurken, deger kazananlar arasinda yuzde 2. 21 ile yatirim ortakliklari, yuzde 0.37 ile yatirim ortakliklari, yuzde 0.37 ile Cimento/seramik endeksi vardi. Gun icinde islem goren 288 hisse senedinin 163 tanesinin fiyati geriledi. 99 tanesi prim yapti. 26 hissenin fiyatinda ise degisiklik olmadi. Gunluk islem hacmi yuksek hisselerin basinda Yapi Kredi Bankasi, Sabanci Holding ve Is Bankasi c yer aldi. bu hisselerin islem hacimleri toplami, gunluk islem hacminin yuzde 21.91`ini olusturdu. Borsacilar son donemde piyasanin cok hizli yukseldigini ve bundan endise etmeye basladiklarini belirttiler. Aslinda dususlerin hatta endeksin 1000 puanlik bir dususunun iyi olabilecegi bunu da yeni alimlar icin iyi bir firsat olarak degerlendirilebilecegi ifade edildi. Ote yandan kucuk yatirimcilarin borsaya yatirim fonlari, yatirim ortakliklari veya profesyonel danismanlik ile gelmelerinin hem kendi menfaatlerine olacagi hem de borsanin asiri dalgalanmasina engel olacagi dile getirildi. (YENI BINYIL)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.