Brezilya`nın kriz sonrası başarısı devam edecek

21.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Sao Paulo borsa endeksi olan Vovespa geçen ayın başından beri yüzde 14 oranında tırmandı ve bu hafta 15 bin 100 noktasına erişti. Endeks yılın başından bu yana alındığında hala yüzde 11 aşağıdan seyrediyorsa da, Latin Amerika piyasaları ortalamasının önüne geçti.


Diğer gelişmekte olan ülkeler gibi Brezilya da geçen yıl bir dizi dış etkenin gölgesinde kaldı. Bunlar arasında Nasdaq balonunun patlaması, yüksek petrol fiyatları ve Arjantin ve Türkiye`deki çalkantılar da var. Ancak, Brezilya`nın menkul kıymetler piyasası iki haftadan uzun bir süredir ülkenin güçlü ekonomik temellerini yansıtmaya başladı. Sao Paulo borsa endeksi olan Vovespa geçen ayında başından beri yüzde 14 oranında tırmandı ve bu hafta 15 bin 100 noktasına erişti. Endeks yılın başından bu yana alındığına hala yüzde 11 aşağıdan seyrediyorsa da, Latin Amerika piyasaları ortalamasının önüne geçti. Latin Amerika piyasaları aynı süre içinde yüzde 17.4`lük bir düşüş gösterdi. Brezilya`nın geçenlerde gerçekleşen bu toparlanması uluslar arası petrol fiyatlarındaki düşüşten, ABD`nin gelecek yılın başlarında faiz oranlarını düşüreceği beklentisinden ve Arjantin`in finansal sorunlarından kurtarılacağı gerçeğinden kaynaklanıyor. Bütün dış etkenler iyileşiyor, diyen Jose Berenguer BBZ Creditanstalt`ın Sao Paulo şubesi direktörü.
Buna yanıt olarak, Brezilya para birimi real dolara karşı yüzde 1.5 oranında değer kazandı ve bir aylık faiz oranları geçen ayın yüzde 17.07 düzeyinden yüzde 15.84`e indi. Yatırımcılar merkez bankasının faiz oranları kararını dikkatle takip ediyor.


Birçok analist oranların bu yılın aşağıya düşüş trendini pekiştirerek yüzde 16.5`tan 50 puan aşağıya çekileceğini tahmin ediyor. Bu arada faiz oranlarının azaldığı ve ekonomik büyümenin hızlandığı bir anda, sabit gelirlerinden değişken gelirlere doğru fon akışı da başlayabilecek. Buna ek olarak, diğer iç ekonomik göstergeler de iyileşemeye devam etti. Ocak ile Kasım ayları arasında kümülatif enflasyon oranı yüzde 5.4`dü. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde yüzde 7.8`di. Dış ortamın daha istikrarlı ve iç ana unsurların iyileşmeye devam etmesiyle birlikte, birkaç analist geçenlerde gerçekleşen toparlanmanın 2001`de ne olacağına ilişkin işaret olduğunu belirtiyor. BankBoston`ın 12 aylık 20 bin 400 düzeyinde bir Ibovespa hedefi var. Brezilya gelecek yıl bu bölgede bizim favori ülkemiz, diyen Ranto Grandmont, New York`ta yerleşik Deutsche Bank`ta Latin Amerika uzmanı. Piyasanın canlanması manzarasının ön saflarında iletişim, hizmetler ve bankacılık sektörü olacak. Analistlere göre bu sektörler, onların potansiyel büyümelerini bakımından değerlendirildiklerinde en aşağıdan değer gören alanlar olarak öne çıkıyor. Israrla alım yapılması tavsiyesi alan Bradesco ve Unibanco, sırasıyla ülkenin en büyük ve dördüncü bankaları.


Berenguer Arjantin`in yapısal sorunları hakkında uyarıda bulunuyor ve ABD`deki olası sert inişin Brezilya`nın menkul kıymetler piyasasını bundan 6 veya 12 ay sonra tehdit etmeye başlayabileceğini belirtiyor. Ancak Salomon Smith Barney yatırım bankası global ekonomik büyüme beklentilerinin gelecek bahar itibarıyla dibe vurduktan sonra canlanacağını ve Latin Amerikan döngülerini - kağıt, kereste, demir ve madencilik şirketleri - ileri iteceğini belirtiyor. Yatırım bankası, global faiz oranlarının düşmesiyle ve Arjantin`in borçlarını ödeyebilecek bir duruma gelmesiyle birlikte, Bu senaryonun Latin Amerika`daki menkul kıymetler piyasaları için iyi bir yıl olacağı durumu ortaya çıkıyor, diyor. (FİNANSAL FORUM - FİNANCİAL TİMES)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.