Buffett’ın dev yatırımı ‘direkten döndü’

07.05.2012 - 09:26 | Son Güncelleme :

Buffet, şirketinin 22 milyar $`lık bir satın alma girişiminin şimdilik direkten döndüğünü açıkladı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349WarrenBuffett2.jpg">45 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 2. ismi olan Buffet, şirketinin 22 milyar dolarlık bir satın alma girişiminin şimdilik direkten döndüğünü açıkladı. İsim vermeyen Buffett, “Gene de alabiliriz” dedi.

Dünyanın en zengin ikinci ismi olan ABD’li işadamı Warren Buffett’ın (81) kısa süre öncesine kadar 22 milyar dolarlık bir satın alma gerçekleştirmek üzere olduğu ortaya çıktı.

Yatırım şirketi Berkshire Hathaway’in genel kurulunda hissedarların karşısına çıkan Buffett, hem prostat kanseriyle ilgili süreci, hem de sürpriz bir dev satın alma girişimini anlattı. Dün ve önceki gün yaklaşık 40 bin Berkshire hissedarını Nebraska eyaletinin Omaha şehrinde bir araya getiren genel kurul, ‘Kapitalizmin Woodstock’ı olarak anılıyor. 44.6 milyar dolarlık serveti bulunan Omaha Kâhini lakaplı Buffett, cumartesi 5 saat boyunca hissedarların sorularını yanıtladı.

Buffett, prostat kanserinin erken keşfedildiğini ve “çok küçük bir mesele” olduğunu belirterek, “Çok iyi hissediyorum. İleride benim yerime geçecek kişinin her başarımı tekrarlayabileceğini sanmıyorum. Ancak onların da başka yetenekleri olacaktır” dedi.

Buffett’ın yerine geçebilecek isimler arasında, grubun sigorta işlerinin başındaki Ajit Jain, demiryolu işlerini yöneten Matthew Rose ve enerji işlerinin başındaki Greg Abel öne çıkıyor. Berkshire otomobil sigortasından mobilyaya, dondurmadan hazırgiyime 80 ayrı alanda faaliyet gösteriyor.

Apple’a yatırım yok Buffett genel kurulda bir soru üzerine kısa zaman önce yaklaşık 22 milyar dolarlık bir satın alma yapmaya hazırlandıklarını, bunun için bir miktar hisse de satmaya niyetlendiklerini belirterek, “Keşke bu satın almayı gerçekleştirebilseydik. Gene de olabilir ama pek zannetmiyorum” dedi.

Şirket olarak ellerinde 37.83 milyar dolar nakit bulunduğunu ve cepte her zaman 20 milyar dolar nakit tutmak istediklerini belirten Buffett hedef şirketin adını vermedi. Berkshire 2010’da demiryolu şirketi Burlington Nortern Santa Fe için 26.5 milyar dolar ödemişti.

Ellerinde yaklaşık 11.7 milyar dolarlık IBM hissesi bulunduğunu hatırlatan Buffett, Apple veya Google’a yatırım yapmayı düşünmediklerini söyledi.

‘GAZETE FIRLATMA’ YARIŞI

Omaha’da 40 bine yakın hissedarın bir araya geldiği genel kurul renkli anlara sahne oldu. Warren Buffett, Berkshire şirketinin geleneksel ‘gazete fırlatma’ yarışmasında şansını denedi.

‘Daha çok gazete satın alabilirim’

Warren Buffett, gazetelerin internetle ciddi bir rekabet içinde olmasına rağmen gazete almayı sürdürebileceğini söyledi. Buffett, geçen yıl ‘memleketinin’ gazetesi Omaha World-Herald’ı neden satın aldığının sorulması üzerine, yerel haberler için gazetelerin ana kaynak olmayı sürdürdüğünü, kârlar eskisi kadar iyi olmasa da gazete işinden kazançlı çıkacaklarını söyledi. Warren Buffett, gazetelerin yüksek maliyetlerini ve internetle ciddi rekabeti göze aldıklarını belirterek bu satın almalardan avantajlı çıkacaklarını kaydetti. Washington Post’ta hissedar olanh Buffett, Buffalo News gazetesinin de sahibi.

Sekreteriyle beraber skeç hazırladı

Warren Buffett, sekreteri Debbie Bosanek’in kendisinden daha yüksek bir vergi oranına tabi olması nedeniyle sık sık gündeme gelmesini de espri konusu yaptı. Genel kurulda bununla ilgili bir skeç gösterildi. Video skeçte Bosanek gelen telefonlara bakmak istemiyor. Bu yüzden tüm telefonları Buffett açıyor. Arayan ABD Başkanı Barack Obama ve televizyon yıldızı Oprah Winfrey gibi isimler Buffett yerine Bosanek ile konuşmak istiyor. Skeçte Obama, zenginlerin daha yüksek oranda vergiye tabi olması girişiminin şu anda ‘Buffett Kuralı’ olan adını ‘Bosanek Kuralı’na çevirmek istiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.