Çay atıklarından tekstil boyası üretildi

11.09.2015 - 11:01 | Son Güncelleme :
Çay atıklarından tekstil boyası üretildi | Genel Haberler

Gaziosmanpaşa Üniversitesinde (GOÜ) yapılan çalışmalar sonucunda atık çaydan tekstil boyası üretildi

GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Doğal Boyalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Önal, atık çayların tekstil sektöründe boya olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini belirlemek için uzun süredir çalıştıklarını söyledi. 

Atık çayın tekstil ürünlerinin boyanmasında güzel sonuçlar verdiğini anlatan Önal, “Çay fabrikalarında ürün işlendikten sonra kalan kısım, çay bahçelerinde gübre olarak kullanılıyor. Biz, çayın kumaşa döküldüğünde çıkmayan bir leke bıraktığını biliyoruz. Dünya Gazetesi'nden Didem Eryar Ünlü'nün haberine göre; bundan yola çıkarak atık çayların değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini bilimsel anlamda ele aldık” dedi. Selülozik ve protein elyaflar üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Önal, çayın katkılı ve katkısız tekstil ürünlerinde güzel sonuçlar verdiğini gördüklerini kaydetti. Daha sonra büyük objeler üzerinde çalışmaya karar verdiklerini dile getiren Önal, şöemi kullanıyoruz. Atık çayda boyar madde oranı düşük fakat etkili. Bir daha gömlek ya da elyaftan çıkmıyor. Biz bunu hem sentetyle konuştu: 

Haberin Devamı

“Bir gömlek ve iki şal boyadık. Bunlar tamamen atık çaydan elde edilmiş renklerdir. Bu renkleri istersek biraz daha koyulaştırabiliriz, istersek biraz daha açabiliriz veya bir başka tona çevirebiliriz. Bu bizim elimizde olan bir şey. Bu yöntemde ‘mordan’ dediğimiz yöntik polyester elyafta hem de yüzde 100 pamukluda denedik ve olumlu sonuçlar aldık. Yaptığımız çalışma sonucunda atık çayın endüstriyel olarak değerlendirilebileceğini gördük. Bunu fabrikalara önereceğiz.” 

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Önal, çayın demindeki boyar madde oranının çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

Haberin Devamı

“Çayın içerisinde çok sayıda aromatik pigment var. Bunlardan bir kısmı boyama amaçlı kullanılabileceği gibi içtiğimizde vücudumuza faydalı maddeler olarak da geçmektedir. Oradaki boya konsantrasyonu çok daha fazla ama bunu içilen çay anlamında kullanmak daha mantıklı. Burada önemli olan, posa kısmını değerlendirebilmektir. Bunu gübre olarak kullanıyorlar ama biz bunun tekstil maddesi olarak da kullanılabileceğini kanıtlamış olduk.”


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.