Çerçeve Programı`na katılım, müzakerelere endeksli

30.09.2005 - 11:06 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin, AB`nin bilim ve teknoloji alanında başlatacağı 7. çerçeve programı`na katılımı, 3 ekim`de müzakerelerin başlamasına endekslendi

Avrupa Birliği`nin bilimsel araştırma ve teknoloji kapasitesini artırmak üzere geliştirdiği çerçeve programlardan yedincisine Türkiye`nin katılması öncelikle 3 Ekim`de başlaması öngörülen üyelik müzakerelerine endekslendi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, AB, bilimsel araştırma ve teknoloji geliştirme gücünü artırmak ve bu yolla ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla 1984 yılından bu yana çerçeve programları yürütüyor.

Türkiye, AB`nin 4 ya da 5 yılı kapsayan programlarına ilk kez 6. Çerçeve Programı ile katılmıştı. AB, 2006 Kasım ayında ise 7. Çerçeve Programını başlatacak.

AB üyesi ülkeler programa doğrudan katılırken, aday ülkeler Türkiye, Romanya, Bulgaristan ve Hırvatistan ile İsrail gibi birlik kapsamı dışındaki 5 ülke daha programa katılım payı ödeyerek katılıyor.

Türkiye, 6. Çerçeve Programı`na 4 yıllık dönemde yaklaşık 195 milyon Avro ödeme taahhüdüyle katılmıştı. AB`de 7. Çerçeve Programı`nın hazırlıkları sürerken Türkiye, bu programa katılım konusunda öncelikle 3 Ekim`de müzakerelerin başlamasını bekliyor.

Müzakerelerin, öngörüldüğü gibi 3 Ekim`de başlaması halinde, Mart ayında toplanacak olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu`nun, Türkiye`nin 7. Çerçeve Programı`na katılmasını tavsiye edeceği belirtiliyor. Ancak katılım konusundaki son kararı hükümet verecek. Üyelik müzakerelerinin başlaması halinde Türkiye`nin 7. Çerçeve Programı`na katılmaması beklenmiyor.

Öte yandan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu`nun 7. Çerçeve Programı`na ilişkin çalışmaları yürütmek üzere görevlendirdiği TÜBİTAK, Türkiye`nin programa katılmasına karar verilmesi halinde, ilgili kuruluşlarla birlikte katılım görüşmelerini gerçekleştirecek.

7. Çerçeve Programı 7 yıllık bir süreyi kapsarken, Avrupa Komisyonu, programın 72,5 milyar avro bütçeyle başlamasını AB Konseyi`ne teklif etmiş ancak bu miktar yüksek bulunmuştu.

Türkiye`nin ödeyeceği katkı miktarı da programın bütçesinin belirlenmesinin ardından ortaya çıkacak. Bu rakamın belirlenmesinde öncelikle gayri safi milli hasıla rakamları dikkate alınıyor. AB üyesi ülkeler, alınan bir karar çerçevesinde birlik programlarına, kendi araştırma geliştirme bütçelerine ayırdıkları miktarın yüzde 1`inden fazlasını vermiyorlar. Bu ilke gözetildiğinde 7. Çerçeve Programı`nın bütçesinin 50 milyar avrodan daha yüksek olamayacağı belirtiliyor.

Bu arada, AB`nin 7. Çerçeve Programının tematik alanlarında değişiklik de yapıldı. Buna göre, 7 olan temel destekleme alanı 9`a çıkarıldı. Yeni programa ilk kez güvenlik teması da girdi. Yeni programda çevre, enerji, ulaştırma ve havacılık, uzay ve güvenlik, yaşam bilimleri, gıda, nanoteknolojiler, sosyal bilimler ve bilişim teknolojileri tematik alanlarında projeler alınacak.

TÜRKİYE`NİN 242 PROJESİ KABUL EDİLDİ

Öte yandan 6. Çerçeve Programı henüz tamamlanmadığı için proje önerilerinin alınmasına da devam ediliyor. Sosyal bilimler alanında proje kabulü sona ererken, nanoteknoloji ve yaşam bilimleri alanlarında AB, Mart ya da Nisan ayında yeni proje çağrıları yapacak.

Türk araştırmacılar, bu programa bugüne kadar 1360 proje önermiş, bunlardan 242`si kabul edilmişti. Türkiye, proje kabulünde yaklaşık yüzde 18`lik bir oran tutturdu. AB genelinde ise 150 bin proje başvurusu alınırken, birlik, bunların 23 binine destek veriyor
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.