Cumhuriyet tarihinin en kötü ikinci ayı

31.05.2013 - 12:09 | Son Güncelleme :

Dış ticaret açığı nisan ayında beklentileri aştı, yüzde 50`den fazla artarak 11 milyar dolara dayandı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349ihracatithalat1.jpg">Dış ticaret açığı nisan ayında beklentileri aştı, yüzde 50`den fazla artarak 11 milyar dolara dayandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2013 Nisan ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı.

Buna göre, ihracat nisan ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,9 oranında azaldı ve 12 milyar 520 milyon dolar oldu.

İthalat ise bu dönemde yüzde 18,4 artarak 22 milyar 824 milyon dolara ulaştı.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

İhracatın ithalatı karşılama oranı da geçen yılın nisan ayında yüzde 65,5 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 54,9`a geriledi.

Nisan ayında dış ticaret açığı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55,1 artarak 6 milyar 643 milyon dolardan 10 milyar 304 milyon dolara çıktı.

Piyasa beklentisi açığın 8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; bu yılın nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 3,8 azaldı, ithalat yüzde 14,3 arttı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise nisan ayında, bir önceki aya göre ihracat yüzde 1,6 azaldı, ithalat yüzde 10,7 arttı.

En fazla ihracat ve ithalat yapılan ülke Almanya

Türkiye`nin, Avrupa Birliği`ne (AB) ihracatı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 artarak 4 milyar 936 milyon dolara yükseldi.

AB`nin ihracattaki payı geçen yılın nisan ayında yüzde 38 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 39,4`e yükseldi.

AB`ye yapılan ihracat, aynı dönemlere göre yüzde 2,8 artarak 4 milyar 936 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Almanya, nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,2 azalarak 1 milyar 54 milyon dolar olurken, Almanya`yı sırasıyla 919 milyon dolarla Irak, 630 milyon dolarla İngiltere ve 614 milyon dolarla İtalya takip etti.

Almanya, ithalatta da ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,7 artarak 2 milyar 54 milyon dolar olarak gerçekleşti. Almanya`yı sırasıyla 2 milyar 14 milyon dolarla Çin, 1 milyar 941 milyon dolarla Rusya Federasyonu ve 1 milyar 607 milyon dolarla İsviçre izledi.

İhracatta motorlu kara taşıtları ve aksam parçaları ilk sırada

Fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi 1 milyar 402 milyon dolarla motorlu kara taşıtları ve bunların aksam parçaları olurken, bu fasılı 1 milyar 102 milyon dolarla kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları, 954 milyon dolarla demir ve çelik ve 749 milyon dolarla elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları takip etti.

İthalatta ilk sıra mineral yakıtlar ve yağların

Aynı ayda ithalatı en yüksek fasıl, 4 milyar 567 milyon dolarla mineral yakıtlar ve yağlar oldu. Bu fasılı 2 milyar 710 milyon dolarla kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, bunların aksam ve parçaları, 2 milyar 553 milyon dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası ve 1 milyar 741 milyon dolarla demir ve çelik izledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.