Dert anlatma sırası turizm sektöründe

14.03.2006 - 13:51 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beyaz et ve tekstil sektörünün ardından turizm sektörüne kulak vermeye hazırlanıyor. Başbakan Erdoğan`ın başkanlığında yarın yapılacak turizm zirvesinde, sektör temsilcileri sorunlarını aktaracak. İlgili bakanların da katılacağı zirvede, bu sorunların çözüm önerileri ele alınacak. Turizmciler, Erdoğan`dan, başta KDV ve ÖTV olmak üzere sektörün üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını talep edecek. Başbakan Erdoğan`a, Akdeniz çanağındaki Yunanistan başta olmak üzere rakipleriyle rekabet etmek istediklerini söyleyecek olan sektör temsilcileri, kış aylarında da SSK primlerinin inmesini isteyecek.

KUŞ GRİBİ DARBE VURDU

Kuş gribi ve karikatür krizine yönelik tepkiler, turizm sektörüne darbe vurdu. Bu olaylar nedeniyle, sektörün satışları ilk iki ayda yüzde 50 oranında düştü. İlgili bakanların katılacağı zirvede, sektörü temsilen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Turizm Yatırımcıları Derneği Oktay Varlıer, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkanı Şehabettin Bolukçu, Turizm Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Ahmet Barut katılacak.

ÖTV oranları indirilsin

TURİZM sektörünün Erdoğan`a iletecekleri talepler ve çözüm önerileri ise şöyle:


Özel Tüketim Vergisi`nin (ÖTV) normalin üzerinde olması, maliyetlerin önemli kısmını oluşturuyor ve maliyetlere yansıtılamıyor. ÖTV oranları aşağı çekilmeli.


Türkiye`de yüzde 18 olarak uygulanan KDV, Akdeniz çanağındaki rakip ülkelerde yüzde 5-8 oranında uygulanmaktadır. KDV`nin oranı düşürülerek, sektörün rekabet gücü artırılmalı.


Sektörün gelişiminin sağlanması için teşvik programları uygulamaya konmalı.


Konaklama tesisleri, turizm sezonu dışında yüksek işçilik maliyetleri nedeniyle zarar ediyor. Tesislerin 12 ay çalıştırılması ülkeye önemli avantajlar sağlayacak. Bu kapsamda, kışın faaliyet gösteren otel çalışanlarının sosyal sigora primi ve ücretlerinden kesilen stopaj vergileri indirilmeli. Personel ücretleri maliyetinden yapılacak 30-40 puanlık indirim, sektörün zararını önlediği gibi, gelişmenin yüksek boyutlara ulaşmasını sağlayacak. Turizm çok farklı KONUYA ilişkin AKŞAM`a açıklamada bulunan TYD Başkanı Oktay Varlıer, tekstil sektörünün ardından turizmde de KDV indirimi beklediklerini belirtti. Tekstildeki indirime IMF`nin karşı çıktığının anımsatılması üzerine ise Varlıer, `Tekstil, turizmden çok farklı. Bütün Avrupa ülkelerinde KDV, bizim çok altımızda. Aynı şekilde değerlendirilmemeli. Oralarda yüzde 5 oranında uygulanıyor. Bu da bizim rekabet etmemizi engelliyor. Ya KDV oranları insin ya da KDV iadesi yapılsın` dedi. Varlıer, `Cari açık, turizm sektörünün gelirleriyle karşılanıyor` dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.