Devletten işçiye kıdem hakkı

24.06.2014 - 11:25 | Son Güncelleme :

kıdem tazminatları direkt işçilerin hesabına yatırılacak...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/lira_tl.jpg">

Kamu kurumlarıyla belediyelerde çalışan 1 milyon 100 bin taşeron işçiye getirilen kıdem tazminatı ve yıllık ücretli izin hakkı devlete 3 yılda 5,2 milyar lira ilave maliyet getirecek. Bu kapsamda kıdem tazminatları direkt işçilerin hesabına yatırılacak.

TBMM'de gö­rüş­me­le­ri de­vam eden tor­ba ta­sa­rı­ya ko­nu­lan ta­şe­ron iş­çi­le­re kı­dem ve yıl­lık üc­ret­li izin ga­ran­ti­si­nin dev­le­te ge­ti­re­ce­ği ma­li­yet net­leş­me­ye baş­la­dı.

EN AZ 3 YILLIK OLACAK

Bugün Gazetesi'nin haberine göre; dü­zen­le­me­ye gö­re ka­mu­da ta­şe­ron iş­çi ça­lış­tır­ma­yı ön­gö­ren söz­leş­me­ler 1 yıl ye­ri­ne ar­tık 3 yıl­lık sü­rey­le ya­pı­la­cak. Sü­re­nin uza­ma­sı sa­ye­sin­de ta­şe­ron iş­çi­ler söz­leş­me bi­ti­min­de 3 yıl­lık kı­dem hak­kı­na ka­vu­şa­cak. Ay­rı­ca bu iş­çi­ler her bir yıl için 14 gün yıl­lık üc­ret­li izin kul­la­na­cak. Üc­ret­li iz­nin pa­ra­sı, dev­let ta­ra­fın­dan ta­şe­ron şir­ket­le­re ya nak­den öde­ne­cek ya da iha­le be­de­li­ne yan­sı­tı­la­cak.

ASGARİ ÜCRET KADAR

Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da ha­len yak­la­şık 500 bin, be­le­di­ye­ler­de de 600 bin ol­mak üze­re dev­let­te top­lam 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi ça­lı­şı­yor. Bu iş­çi­ler her bir yıl­lık ça­lış­ma­la­rı kar­şı­lı­ğın­da brüt as­ga­ri üc­ret tu­ta­rın­da kı­dem taz­mi­na­tı hak ede­cek. Bu­gün iti­ba­riy­le brüt as­ga­ri üc­ret 1071 li­ra. 3 yı­lın so­nun­da söz­leş­me bit­ti­ğin­de her bir iş­çi 3 bin 213 li­ra kı­dem taz­mi­na­tı ala­cak. Dev­let­te ça­lı­şan 1,1 mil­yon ta­şe­ron iş­çi için 3 yı­lın so­nun­da büt­çe­den ya­pı­la­cak top­lam öde­me ise 3 mil­yar 534 mil­yon li­ra­ya ula­şa­cak. Dev­let bu tu­ta­rı şir­ke­te de­ğil doğ­ru­dan iş­çi­le­re öde­ye­cek.

ÖZEL SEKTÖRDE YOK

Kamuda çalışan taşeron işçilere torba yasayla sağlanacak olan 3 yıllık sözleşme zorunluluğu özel sektöre getirilmiyor. Dolayısıyla özel sektörde yaşanan kısa süreli sözleşmeler ve yıl içinde girdi-çıktı yöntemleriyle çalışanların kıdem hakkı gaspı pratikte devam edecek. Ücretli izin hakkının da yine benzer yöntemlerle uygulanamayacağı ifade ediliyor.

ÜCRETLİ İZİN PARASI 550 MİLYON LİRA

Kı­dem taz­mi­na­tı­nın ya­nı sı­ra ta­şe­ron iş­çi­ler yıl­da 14 gün iz­ne çı­ka­rı­la­cak. Bu iş­çi­le­rin izin­de ge­çir­dik­le­ri sü­re­de ta­şe­ron şir­ke­tin ay­nı hiz­me­ti baş­ka iş­çi­ler­le ye­ri­ne ge­tir­me­si ge­re­ke­cek. Bu da şir­ket­ler için ila­ve ma­li­yet an­la­mı­na ge­li­yor.14 gün­lük yıl­lık üc­ret­li iz­nin iş­çi ba­şı­na pa­ra­sal kar­şı­lı­ğı yak­la­şık 500 li­ra­ya kar­şı­lık ge­li­yor.

Şir­ke­te öde­ne­cek

İş­çi her yıl iz­ni­ni ya­pa­cak an­cak bu iz­nin pa­ra­sı dev­let ta­ra­fın­dan şir­ket­le­re öde­ne­cek. Bu yol­la büt­çe­ye bi­ne­cek yıl­lık ek yük yak­la­şık 550 mil­yon li­ra­yı bu­la­cak. Bu­nun 3 yıl­lık ma­li­ye­ti de 1,7 mil­yar li­rayı buluyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.013 TL        
BORSA
996 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
989 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.