Dövizzedelere müjdeli haber!

28.09.2011 - 16:11 | Son Güncelleme :

200 bini bulan Yen ve Frank mağdurlarına Yargıtay`dan müjdeli haber geldi

Japon Yeni ve İsviçre Frangı`yla konut kredisi kullanan ancak <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yen863.jpg">iki para biriminin de aşırı değerlenmesi sonucu mağdur durumda kalan 20 milyar dolar zarar eden 200 bin dövizzedeye Yargıtay`dan müjdeli haber geldi.

İzmir`de oturan Kamile Kaya tarafından 2009`da açılan dava 2010`da İdare Mahkemesi`nden geri döndü, ardından dava Yargıtay`a taşındı. İdare Mahkemesi`nin kararını bozan Yargıtay, bankanın da kusurlu olduğuna hükmetti. Bankanın tek taraflı koruma sözleşmeleri imzalatmasının hukuksuz olduğunu belirten Yargıtay, ayrıca yaşanan olayda yine bankanın `kuvvetli yönlendirme etkisi var` kanaatine vardı. Böylece binlerce döviz mağduruna, ödedikleri kredinin yeniden hesaplanması için umut doğdu.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ SON DURUMU GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

SÖZLEŞMELER FARKLI

Kararı yorumlayan finans hukukçuları her davanın ayrı sözleşme metinleri üzerinden hazırlandığını ifade ederek, Bankaların sözleşmeleri hukuki yolu kapatıyordu. Ancak Yargıtay`ın sözleşmeyi hukuksuz bulması dava süreçlerinin de rengini değiştirir yorumunu yaptı.

TL`YE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ

Döviz Mağdurları Derneği Başkanı Mustafa Reşit Özbalcı, kazanılan davanın dövizzede tarihinde bir ilk olduğunu ve diğer davalara da emsal teşkil edeceğini söyledi. Balcı, Kredi çeken arkadaşlarımızın kredilerini TL kredisine dönüştürülmesi istemiyle dava açma imkânları var şeklinde konuştu.

LEHTE ALINAN İLK KARAR

Davayı yürüten İzmirli Avukat Burak Yalçın`a göre ise kararla birlikte dövizzede dosyası yeni bir sürece girdi. Bugüne kadar açılan davaların banka lehine tek taraflı koruma sağlayan sözleşmeler nedeniyle ilk derece mahkemeleri tarafından geri çevrildiğini belirten Yalçın, şöyle konuştu: Bu kararla Yargıtay, imzalanan sözleşmenin müşteriyi korumayan şekilde hazırlandığına karar verdi. Tabii her bankanın farklı sözleşmeleri var. Ancak bu konuda yeni bir döneme girildi. Bu konuyu emsal gösterip tüm mağdurlar haklarını arayabilecek.

YEN`İN ADINI BİLE BİLMİYORLARDI

Türkiye`de döviz kuru ile borçlanma 2007 ve 2008`de moda olmuştu. Düşük faizli Japon Yeni ve İsviçre Frangı`nın cazibesine kapılan 200 bin kişi o güne kadar ismini bile duymadıkları para birimi üzerinden yüz binlerce TL borca imza attı. 2008 krizi sırasında yendeki aşırı değerlenme kredi taksitlerinin birçoğunu `ödenemeyecek` düzeylere taşıdı.


Metin CAN / SABAH


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.008 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.