Edirne`de nehir taşkınları afete döndü

14.03.2006 - 16:09 | Son Güncelleme :

    Edirne`de 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı`na bağlı askeri birlikler, Karaağaç semtindeki Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu ile Süleyman Demirel Fen Lisesi`nde kalan toplam 276 öğrenciyi tahliye etti. 

    Edinilen bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetleri`ne (TSK) ait zırhlı personel taşıyıcı araçlar, Karaağaç semtindeki önce Karaağaç Pansiyonlu İlköğretim Okulu`ndaki 86 öğrenciyi daha sonra da, Süleyman Demirel Fen Lisesi`ndeki 190 öğrenciyi okullarından tahliye etti. 

    Her iki okulda da eğitim ve öğretime 1 hafta süreyle ara verildiği bildirildi. Edirne`de sağanak yağış ve Bulgaristan`ın baraj kapaklarını açması nedeniyle Meriç Nehirleri`nin taşması sonucu Karaağaç Mahallesi`ndeki diğer okullar, 15 Mart tarihinde 1 gün süreyle tatil edildi.
    Karaağaç semtine elektrik enerjisi sağlanmadığı gibi, bazı mahallelerde su kesintisinin yaşandığı belirtildi. 

    Kapıkule Sınır Kapısı da nehir taşkınları nedeniyle küçük araç trafiğine kapatıldı. 

    Son 2 günde Edirne Arama Kurtarma Derneği (EDAK) tarafından nehir taşkınları dolayısıyla mahsur kalan 30 kişi kurtarıldı. Derneğin kurtarma çalışmalarında 30 kişinin çalıştığı belirtildi. 

    Edirne Valiliği Kriz Merkezi Başkanlığı tarafından 1000-1500 kişiye ekmek dağıtımına başlandı. Askeri birlikler tarafından da, meyve suyu, helva ve ekmekten oluşan gıda malzemeleri dağıtıldı. 

    Askeri Meriç Gazinosu yakınındaki Muradiye Öğrenci Yurdu`da taşkın nedeniyle boşaltıldı. 
    
    VALİ FAHRİ YÜCEL OKÇULUK SALONU SULAR ALTINDA
    
    25 Kasım Stadyumu bünyesinde faaliyet gösteren Vali Fahri Yücel Okçuluk Salonu`nun malzeme odası, kalorifer dairesi ile Edirne Okçuluk ve İhtisas Kulübü`nün başkanlık makamı, nehirlerdeki taşkın dolayısıyla sular altında kaldı. 

    Edirne Okçuluk ve İhtisas Kulübü Başkanı İhsan Gemalmaz, dünden bu yana Vali Fahri Yücel Okçuluk Salonu`nun malzeme odası, kalorifer dairesi ile makam odasının 50 santimetre kadar su içinde olduğunu belirterek, “Ancak çizmeler aracılığıyla içeriye girebiliyoruz. Bu bir doğal afettir, yapacak bir şey yok” dedi. 

    Suları tahliye etmeyi düşünmediklerini bildiren Gemalmaz, ”Tahliye etsek de yeniden dolacak. Biraz zaman geçmesini ve nehirlerin su seviyesinin düşmesini bekliyoruz” dedi. 
    
    AK PARTİ EDİRNE MİLLETVEKİLİ AYAĞ
    
    AK Parti Edirne Milletvekili Ali Ayağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan ile bakanlarla bizzat görüştüğünü, Edirne`deki son durum hakkında bilgi vererek, yapılan çalışmaları öğrendiğini belirtti. 

    Başbakan Erdoğan`ın Edirnelilere geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve hükümetin gerekli girişimlere başlayarak, Edirne için gerekli desteği sağlayacağını kaydeden Ayağ, şöyle konuştu: 

    “Başbakanımız ve bakanlarımız Edirne için gereken her şeyin yapılacağını bildirdiler. Dışişleri Bakanımız Bulgaristan Dışişleri ile temasa geçerek, su taşkınlarının artmaması için barajlardan su bırakılmaması yönünde görüş bildirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız da Türkiye`nin Bulgaristan Büyükelçisi ile görüşerek, su taşkınlarıyla ilgili olarak Bulgar yetkililerle görüşmesini istedi. Bayındırlık Bakanımız kısa süre sonra Edirne`ye gelecek.” 
    
    BULGARİSTAN 500 METREKÜP/SANİYE DAHA SU BIRAKACAK...
    
    Bu arada, Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürü Numan Gündüz`ün, Ankara`da ilgili bakanlık yetkililerine, Bulgar yetkililerin bugün 500 metreküp/saniye suyu Arda Nehri`ne bırakacakları yönünde kendilerine bilgi geldiğini ilettiğini de kaydeden Ayağ, “Bu su da gelirse, taşkınlar daha da etkili olacak. Bu suyun bırakılmaması için Ankara`dan uğraş veriyoruz” dedi. 

    Edirne`de olağanüstü bir durumun söz konusu olduğunu belirten Ayağ, şöyle devam etti: 

    “Bulgaristan`ın bu uygulaması yanlış, uluslararası anlaşmalara uygun değil. Bulgaristan Türkiye`nin konumunu da dikkate alarak, barajlarında taşkın hacmi bırakmalı. Barajların işletmesini buna göre yapmalı. Komşu ülke Bulgaristan`dan bu anlayışı bekliyoruz. Taraf ülke olarak Bulgaristan bu taşkınları göz önüne almalıdır. Suakacağı Barajı`nın yapılması için de Bulgaristan bir an önce şartları kabul etmeli.” 

    Edirne ve Edirneli vatandaşların kötü günler geçirdiğini söyleyen Ayağ, “Bu doğal bir afet. Ancak, hükümetimiz onların yanında, bundan şüpheleri olmasın. Herkese geçmiş olsun diliyorum. Hükümetimiz acıları saracak, gerekli desteği sağlayacaktır” dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.001 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.