El-Erian’dan ilginç G-20 yorumu!

09.06.2010 - 12:07 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten Pimco`nun CEO`su Muhammed El-Erian,güney Kore-Busan’dan gelen haberleri yorumladı

Dünyanın en büyük tahvil fonunu yöneten Pimco`nun <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Muhammed_El_Erian.JPG">CEO`su  Muhammed El-Erian,  güney Kore-Busan’dan gelen haberleri yorumladı...

El-Erian’ın görüşleri sadece bigpara.hurriyet.com.tr’da...

‘Uluslararası  gelişmiş siyasi eşgüdüme ihtiyacı olan bir dünyada, G-20’nin küresel kalkınma açısından en iyi yaklaşımlardan biri olduğuna inanıyorum.  G-20 bugün olması gereken noktada  olamasa da periyodik toplantılar, siyasi konularda kafamızda önemli öngörüler oluşturuyor.

Busan’daki grubun müzakerelerini takip eden bildirimin parçalarını biraraya getirdim. Aklıma takılan beş önemli noktayı sizler ile paylaşacağım.

İlk olarak G-20 bildirisi grubun önceki katı siyasi tepkisinin büyümeyi iyileştirmede kilit rol oynadığını yineledi. Bu ülkeler, büyüme ve hisse alım satımındaki beklentileri ve kurtarma hareketini korumak için hazırda bekliyor. Bu durumdan son derece memnunuz.

İkinci olarak, büyüme oranlarında geniş farklılıklarla nitelendirilen ve beklenenden daha hızlı düzelme gösteren bir küresel ekonominin olduğu hızlı bir dünyada yaşıyoruz. Ayrıca  her ülkedeki kamu maliyesinin selameti açısından bakıldığında da ortada büyük farklılıklar mevcut.

Üçüncü olarak G-20, banka sermayesinin hem miktarını hem de kalitesini artırma ihtiyacı, subjektif riski azaltmak, etkili çözüm araçları üretmek, vergi mükelleflerini korumak ve saydamlığı arttırmak gibi meşhur finansal reform önceliklerini yineliyor.

Giderek farklılaşan ve bağlantısı kopmuş ulusal siyasi yaklaşımlar için birleştirici bir mıknatıs sağlamada hala anlamlı bir gelişme kaydedilemiyor. Gerçekten de bu bildiri ülkeyi ayrıma sürüklüyor.

Dördüncü nokta ise ve önceki iki noktayla bağlantılı olarak, önemli mücadelelerin yerinde saydığını gösteriyor. Bunların bazısı genel G-20 siyasi yaklaşımında önemli bir değişimin arkasında kalıyor. Bildirime göre grup iki kritik noktaya değinmiş. Bu yaklaşım, yeterli kaçış hızı sağlamada başarılı olamamış ve yeni oluşan  bu ek hasar gittikçe sürdürülemeyen bütçe açıkları ve borçlar halinde hissedilmeye başlamıştır.

Son olarak bu ülkelerdeki yüzde 3.13’lük bir oran, gelişmekte olan ülkelerin oy kullanma gücünü arttırmak için Dünya Bankası’nın  söz reformundaki anlaşmayı hoş karşıladı. Bunlar, uluslararası kuruluşların süregelen temsilcilikleri ve meşru bütçe açıklarına hitap etmek için devam eden çabaların sinyali olsa da aynı zamanda bu adımların küçük ve yavaş atıldığını da kanıtlıyor. Tüm konuşulanlara rağmen üreten ülkeler  bugünün ve yarının dünyası yerine dünün dünya görüşünü yansıtan bir küresel kalkınma sistemini benimsediğini gösteriyor . Bu da etkili ve dayanıklı bir küresel siyasi eşgüdüme olan umudun altını çiziyor.

Peki bütün bunlardan hangi sonuca varmalıyız ve bu durum bizim piyasalarımıza nasıl yansıyacak?

Bu günün G-20 bildirisi bende, yapısal ve dengeli birtakım gerçelerin, kendilerini küresel ekonomiye empoze etmesinin ispatı olduğuna  dair güçlü hisler uyandırıyor.’

Korkum şu ki, tüm bunlar bugünkü finansal piyasada bugün için hala önem arz eden az üç boyutu yakalayabilir.

• Rejim değişimlerini tanımada zorluk çeken kafa yapıları, daha alışılmış konjonktürel çerçevelerin aldatıcı rahatlığını tercih etmektedir.

• Değişim oranlarına aşırı odaklanan yaklaşımlar;

• Sermaye ve kredi riskini açığa çıkaran yatırım portfolyoları  ve yetersiz faiz oranları yaratıyor.

Son olarak ortaya çıkan tabloda ABD’deki veriler şunu gösteriyor:  Temkinli olmak ve kemerleri bir süre daha sıkı tutmak gerekiyor!


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.