Enka 1.5 Milyar Dolara Imza Atiyor.

06.08.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Afsin-Elbistan BTermik Santarli ve baca gazi aritma tesisinin yapim sozlesmesi, bugun basbakan Mesut Yilmaz`in da katilacagi torenle imzalanacak. Turkiye Elektrik Uretim Iletim A.S.`den (TEAS) yapilan aciklamaya gore, santralinyapimina donuk Mitsubishi - Enka - Gama - Tekfen ve Tokar kosorsiyumu ile yapilacak sozlesmeden sonra, Hazine Mustesarligi tarafindan kredi gorusmelerine baslanacak. Yaklasik 5 yilda tamamlanmasi ongorulen proje, tamami kredili, anahtar teslimi olarak yapilacak. 4 unite halinde yapilacak olan termik santralin birinci unitesinin 2002 yilinda isletmeye alinmasi planlaniyor. Enka Holding, santraller ve Izmit Koprusu`nun de en erken 2001 yili sonunda isletmeye acilmasiyla, `2009`li yillarin sirketi` olmaya aday gosteriliyor. Sirket yonetiminin santralleri ve Ramenka`yi Enka Insaat`tan Enka Holding`e defter degerleri ile devretme planinin gerceklesmesi sonucu Enka Holding`in toplam istirakler portfoyunun degeri 1.3 milyar ABD dolara ulasmasi bekleniyor. Insaat sektorunde faaliyet gosteren Enka Holding, artik enerji ureticisi olarak da anilacak. 1997 kasim ayinda Enerji Bakanligi tarafindan acilan, yap-islet tipi, Gebze, Izmir ve Adapazari`nda olmak uzere toplam 3,500 megawatt kapasiteli uc dogal gaz termik santralinin ihalesini kazanan Enka Insaat- Entergen Konsorsiyum, holding`e `elektrik ureticisi` olarak yeni bir kimlik kazanidracak. Maliyeti 2.2 milyar ABD dolari olarak tahmin edilen projenin yuzde 75`i uzun vadeli dis kredi ile finanse edilecek. Enka Holding, yuzde 35.39 oraninda sahibi oldugu Enka Insaat sirketinin yap-islet modeliyle Adapazari, Gebze ve Izmir`deki elektrik santrallerinden gelecek karin dagitimindan da paya lacak. Botas ile dogalgaz anlasmasi imzalayan Enka, TEAS ile elektrik alim-satim sozlesmesi imzalayacak. Daha sonra, Hazine garantisi alacak. 1997`de alinana bir baska proje ise Enka Insaat ve Bechtel konsorsiyumun Chevron, Mobil ve Kazakistan hukumeti ortakligindan aldiklari 250 milyon dolarlik taahhut isi. Anlasmaya gore, dogal gaz ve petrol dagitim sistemlerini ayiran bir operasyon merkezi insa edilecek. Enka Holding ayrica Moskova`da 2 ayri emlak sirketine ortak ve bunlar araciligiyla yaklasik 150 milyon dolarlik konut amacli ve ticari emlaga sahip bulunuyor. Sirketlerden biri 28 milyon dolarlik 1997 cirosuyla Mosenka (Enka Holding`in payi %50), digeri ise 31 milyon dolarlik 1997 cirosuyla MKH (Enka Holding`in payi %52). Bu iki emlak sirketinin toplam kiraya verebilecegi olan 1998 basi itibariyle 80.000 m2`yi buluyor. Ayrica enka Insaat`in da 35,000 m2`lik kiralik alani bulunuyor. 2000 yilinda, diger devam etmekte olan projelerin de sonuclanmasiyla sadece Enka Insaat toplam 70 milyon dolarlik senelik rant geliri sagliyor olacak. Enka insaat`in yari yariya Koc Sirketler grubu ile ortak oldugu Ram- Enka supermarketler zinciri de Rusya`daki yatirimlarin basinda geliyor. Ramenka 2002`de toplam 700 milyon dolarlik bir ciroyu ve 10 supermarket acmayi hedefliyor. (FINANSAL FORUM)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.