Euronun tahtı sallanıyor mu?

08.06.2010 - 12:40 | Son Güncelleme :

Euronun yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı devam ediyor

Euronun yabancı para birimleri karşısındaki değer kaybı <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/paraeuro3.gif">devam ediyor. Yıllardır euro lehine gelişen parite tersine dönmeye başladı.

Aydın AYAYDIN / VATAN GAZETESİ


Euronun dolara eşitleneceği beklentisinden sonra yeni bir beklenti daha çıktı, o da 5 yıl sonra Avrupa para birimi euronun tedavülden kalkacağı. Gerçekleşir mi gerçekleşmez mi bilemem, ancak bildiğim, euronun tahtının sallanmaya devam edeceği.

Daha 1 yıl öncesine kadar 1 euronun 1.5 hatta 2 dolara çıkacağı beklentisi varken, bugün gelinen nokta içler acısı. Euro-dolar paritesi 1.20’nin de altına indi. Düşüş de devam edecek. Peki Avrupa para birimi eurodaki bu değişimin ihracatımıza etkileri nasıl olacak? Onu değerlendirmekte yarar var.

***

Ekonomimizin can simidi olarak yapıştığı ihracat, krizin etkilerini yavaş yavaş üzerinden atmaya başlamıştı ki bu kez Yunanistan’da başgösteren krizle birlikte tüm AB ülkelerinde tedirginlik başladı. Kasım’da Yunanistan, ardından Portekiz ve İspanya. Şimdi de Macaristan ekonomik krizle boğuşuyor. AB ülkelerinin hepsi tehdit altında. İhracatının yarısından fazlasını AB ülkelerine yapan Türkiye bundan nasıl etkilenir, bunu analiz etmekte yarar var.

Bu yılki ihracat hedefimiz tutar mı tutmaz mı şimdiden kestirmek çok zor. Çünkü ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlası AB ülkelerine yapılıyor. AB ülkelerinde ekonomik durum çok kötü. İşsizlik başladı. Talepte ciddi daralma var. Daralmanın ithal mallarına yansıyacağı da kaçınılmaz. Bu nedenle bu işten en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Türk mallarına talebin düşmesi ihracatımızı kesinlikle olumsuz yönde etkileyecek. İhracatçının yıllardır yakındığı döviz kurundan sonra AB ülkelerindeki kriz nedeniyle sıkıntı yaşayacağını dikkate alırsak ihracatçılarımızın işi hiç de kolay değil.

***

Türkiye’nin yönü batı mı doğu mu?

Türkİye, yıllardır yönünün gelişmiş ülkelere; ABD ve AB ülkelerine doğru olduğunu savunuyor. Ancak geldiğimiz noktada batı değil doğu olduğu gerçeği ortaya çıktı. Şimdi kendimize şu soruyu sormamız gerekiyor. Gerçekten Türkiye olarak hedeflediğimiz yön batı mıydı yoksa gerçekleştiği gibi doğu muydu? Öncelikle şu tespiti yapmakta yarar var:

Uluslararası sularda seyreden tamamen yardım amaçlı gemiye İsrail komandolarının yaptığı saldırının kabul edilmesi mümkün değildir. Bunun hesabının diplomatik açıdan ve de uluslararası hukuk çerçevesinde sorulması lazım. Ancak, bu saldırının ardından batı ile olan ilişkilerimizi askıya alıp Arap ülkeleri ile ikame etmeye yönelmemiz de yanlış olur. Batıdan uzaklaşıp, sırf Müslüman oldukları için Arap ülkeleri ile yakınlaşması uzun dönemde Türkiye’ye bir şey kazandırmaz, aksine kaybettirir. Türkiye bugüne kadar komşuları olan Arap ülkelerinden destek yerine hep köstek gördü. Yıllardır terörü Türkiye’nin başına bela eden Suriye, Irak ve İran değil miydi? Bu ülkeler bize zarar verirken bizim Müslüman bir ülke olduğumuzu bilmiyor muydu? Akılları bugün mü başlarına geldi?

Türkiye’nin komşu ve Müslüman olan Arap ülkeleri ile ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşımasında elbette yarar var. Ancak Arap ülkeleri ile ilişkilerimiz iyi olsun diye, hedef gösterdiğimiz AB ve de müttefikimiz ABD’den uzaklaşmamız da yanlış olur. Yılardır AB ile ilişkilerimizi geliştirmeye çalıştık. İhracatımızın yarısından fazlasını bu ülkelere yaptık. Bunları bir çırpıda silmemiz ne kadar doğru. Arap ülkelerine güvenmek ne kadar doğru? Arap ülkelerinden bugüne kadar ne gördük ki bundan sonraya da görmeye devam edeceğiz?

Türkiye, elbette Müslümanlar’a karşı yaptığı amansız baskının ve yardım gemisine saldırının hesabını sormalı. Ancak bizi uluslararası arenada zora sokmayacak şekilde sormalı. İsrail’i kınayalım, uluslararası arenada destek bulmaya çalışalım. Fakat ne ABD ne AB ülkeleri ne de İsrail ile ilişkilerimizi keselim. Çünkü kaybedeceğimiz bu pazarın yerinin Arap ülkeleriyle doldurulabileceği fikri çok da gerçekçi görünmüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.