Framfab`ın Napoleon`u Mu! O Da Kim?

09.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Birgersson 28 yaşında bir İsveçli. Dün itibarıyla artık, Avrupa`nın en iyi tanınan internet hizmetleri şirketlerinden birisi olan Framfab`ın başında değil, çünkü istifa etti.


Birgersson, yeni ekonominin iş bitirici ve kendine güvenli yeni ekonomi yöneticilerinin önde gelen bir örneğiydi. Süeter ve şort onun iş giysileriydi. Ne söyleyeceğini dinlemek isteyenler için Stockholm`de bir sinema salonu kiraladı. Ve Birgersson, her üyesinin şebekeye dahil olduğu vizyonuna ilişkin konuşmalarında Napolyon`dan alıntılar yaparak yatırımcıları kendine çekti. Öyle görünüyordu ki, bu strateji çalışıyordu: Framfab`in değeri Nisan ayında 35 milyar İsveç kronuna (3.5 milyar dolar) yükseldi. Geçenlerde gerçekleşen bir kar uyarısından sonra, dün itibarıyla şirkete biçilen değer 3.3 milyar dolara düştü. Büyü ortadan kalkmıştı ve Birgersson da gitme zamanının geldiğini anladı. Framfab onun icra başkanı görevini bırakarak bundan sonra icatçılık bölümünün yeni başkanı olacağını duyurdu.
Yerine Johan Wall geçti. Wall daha geleneksel ve Framfab`ın hisseleri yeniden tırmanışa geçti. Birgersson`ın istifası bütün hızlı büyüyen ve genç şirketlerin ortak sorununa işaret ediyor. O, büyüme başarırken ve çalışanları kendine çeker, yatırımcıları vizyonlarına ikna ederken, temel yönetim deneyimleri tarafından engellendi.


Geçen birkaç aydan bu yana yatırımcılar ayrıca Avrupa hisseleri arasında yüksek büyüme gösteren Cell Network gibi rakip İsveç internet hizmetleri şirketi ve iki Alman e - business yazılım şirketi olan Intershop ve Brokat gibi şirketlerin performansı karşısında da hayal kırıklığına uğramıştı. Borsalar da bu ortam değişikliğinde büyük bir rol oynadı. Internet ve yazılım şirketleri hisseleriyle olduğu gibi, e - hizmet şirketleriyle teşvik olan yatırımcılar, giderek kabaran gelirlere odaklanırken, karlara dikkat etmeyi unuttu. Ancak birçok icra başkanı post - satın alma entegrasyonunu gerçekleştirmekte başarısız kaldı. Geçen yıl, çabuk büyümeyen şirketler piyasalar tarafından cezalandırılıyordu. Bu yıl bu durum tersine döndü, diyen Goran Ivermark, Morgan Stanley`de IT hizmetleri analisti.
Bir ortak hata Framfab gibi şirketin gelir ve çalışan rakamlarındaki büyümeler için hırslı hedefler ilan ederek piyasa beklentilerini karşılamaya çalışmalarıydı.
Ancak Ivermark şöyle diyor: Onlar bunu yaparken, bu hedeflerin saptanmasının nedenini sormadı. Müşteri buradan bir yarar sağlayacak mıydı? Onlar borsanın değerlendirmelerine fazla odaklanırken, müşteriyi unuttu.(FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.