Fransız Danone, yoluna Mis`le devam edecek

18.12.2003 - 09:18 | Son Güncelleme :

Sabancı`nın DanoneSA ortaklığının sona erdiğini açıklamasından bir gün sonra Fransız Danone, Nestle`nin Mis ve Gülüm markalarını aldığını bildirdi

Sabancı ortaklığına son veren Fransız Danone, gruptaki hisselerinin tamamını aldıktan sonra şimdi de Nestle`nin Türkiye`deki süt ve sütlü ürünler bölümünü satın aldı. DanoneSA markası ile 1997`den bu yana Sabancı Grubu ile yüzde 50 - 50 ortak çalışan Danone, bundan sonra Nestle`den aldığı Mis ve Gülüm markalarıyla yoluna devam edeceği bu alanda cirosunu ikiye katlamayı hedefliyor. Şirket, bundan sonra Danone, Danette, Tikveşli, Birtat, Petit Danone ve Dany markaları ile faaliyetlerini sürdürecek.
Danone Tikveşli Genel Müdürü Serpil Timuray neden Nestle`nin süt ve sütlü ürünler bölümünü satın aldıkları sorusu üzerine cironun büyük bir payını bu ürünlerin oluşturduğunu belirterek, Bu bizim için stratejik bir işkolu dedi. Timuray, gıdada Piyale markası ile büyüyecek olan Sabancı ile de aynı pazarı paylaşmanın pazarı büyüteceğini kaydetti.

Marka Danone olacak
Timuray, Nestle ile görüşmelere Sabancı ortaklığı sırasında başladıklarını bildirdi. Nestle`nin süt ve sütlü ürünler bölümünü ne kadara aldıklarını açıklamayan Timuray, satın almanın Rekabet Kurumu`na tabi olduğunu bu nedenle rakam vermekten çekindiklerini dile getirdi. Timuray, Nestle markalı süt ve süt ürünlerinin bir süre sonra Danone markası altına entegre etmeyi planladıklarını ifade etti. Nestle`nin sahip olduğu Nesquick ve diğer çocuk ürünleri ise anlaşma dışında tutulacak.


Personeliyle devraldı
1 Mart 1997`de Hacı Ömer Sabancı Holding ile yüzde 50 - 50 ortaklık yaparak Türk pazarına giren Fransız Danone`nin, DanoneSA`nın bütün taşınır ve taşınmaz mallarını, tesislerini, personel ve yönetim kadrosunu devraldığı, yönetimde de değişiklik yapılmadığını bildirildi. Bu arada Danone şişelenmiş su pazarındaki faaliyetlerini Danone Hayat ve İçecek Gıda Sanayi ve Ticaret adı altında Hayat, Akmina, Evian, Flora ve Şaşal markaları ile devam ettirecek.


Nestle hedef büyüttü
Nestle`den yapılan açıklamada da Satış, çikolata, mutfak ürünleri, bebek mamaları kahvaltılık, gevrekler, kahve, su gibi potansiyeli yüksek kategorilerde büyüme stratejimize uygun bir karar olarak alınmıştır denildi. Nestle hedefinin 160 milyon dolarlık iş hacmini beş yılda 500 milyon dolara çıkarmak olduğunu açıkladı. Nestle Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahter Kutadgu, Gönen fabrikası ve Mis markasının Danone`ye devredileceğini bildirildi.


Sabancı, yabancılardan ayrılıyor
Sabancı Holding sahip olduğu yabancı yatırımları teker teker elden çıkarmaya başladı. Grup, 5 Ekim 2001 tarihinde Japon Toyota firmasıyla ortaklık yoluyla yaptığı anlaşmanın en son yüzde 25 hissesini 49 milyon 198 bin dolara satmıştı.
1990`da yüzde 50 - 50 Toyota - Sabancı ortaklığıyla kurulan şirkete 2000 yılında ToyotoSA`nın Adapazarı fabrikasının üretim üssü haline getirilmesi amacıyla Mitsui de katılmıştı.
Hisseler ise bu katılımla yüzde 50 Sabancı Holding, yüzde 40 Toyota ve yüzde 10 Mitsui şeklinde değişime uğramıştı. Ardından Sabancı yüzde 25 hissesini satmış ve ortaklık yüzde 25 Sabancı, yüzde 65 Toyota ve yüzde 10 Mitsui`de kalmıştı. Sabancı son olarak 2001 yılında kalan yüzde 25 hissesini de satmasıyla ortaklıktan tamamen çekilmişti. ToyotaSA yıllık 700 bin adet otomobil üretim kapasitesine sahipti.

GiySA`yı da satmıştı
Sabancı Holding 1999`da ise İngiliz Arcadia ile yaptığı ve GiySA adını verdiği ortaklığa son vermişti. Ortaklık bünyesinde Marks & Spencer ile Top Shop`un da bulunduğu 14 perakende mağazasına sahipti. Arcadia ürünlerinin yüzde 25`ini Türkiye`de üretiyordu.
Sabancı Holding son olarak 1997`de Fransız Danone ile kurduğu DanoneSA`ya son vererek yüzde 50 hissesini Danone`ye 72 milyon dolar karşılığında devretti. Grup gıda sektöründe büyümek için 2002`de GıdaSA markasını kurmuş ve Piyale`yi de bünyesine almıştı. Grup 50 milyon dolar ihracat ile 5 yılda yüzde 150 büyüyerek 2007`de 1 milyar dolarlık ciroya ulaşma hedefi koymuştu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.022 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.