FT: IMF ile Türkiye çatışmaya doğru ilerliyor

30.03.2006 - 09:58 | Son Güncelleme :

Financial Times (FT) gazetesi, Türkiye’nin KDV indiriminin başka sektörlere yaygınlaştırılması önerisi nedeniyle IMF ile bir çatışmaya doğru ilerlediğini öne sürdü Gazete, planlanan vergi indiriminin siyasi nedenlerden kaynaklandığını da iddia etti.

TÜRKİYE’nin sorun yaşayan sektörlere sağlanması planlanan vergi indirimleri nedeniyle IMF ile karşı karşıya geleceği öne sürüldü. Financial Times gazetesi, Türkiye’nin KDV indiriminin başka sektörlere yaygınlaştırılması önerisi nedeniyle IMF ile bir çatışmaya doğru ilerlediğini yazdı. Ekonomi gazetesi Financial Times, Ankara kaynaklı, Vincent Boland imzalı haberinde Türkiye, mali politikasının siyasi nedenlerden gevşetilmesi gibi görünen, vergi indiriminin mücadele veren sanayi sektörlerine yaygınlaştırılması önerisi konusunda IMF ile bir çatışmaya doğru ilerliyor yorumunu yaptı.

UNAKITAN’IN AÇIKLAMASI: Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, hükümetin bazı sektörlere vergi indirimini sağlamaya doğru ilerlediğini söylediğine dikkat çeken gazete, bu ayın başında tekstil sektörü için KDV indirimi yapldığını belirterek Bu hareket, Ankara’nın, 10 milyar dolarlık anlaşmaya aykırı düşebileceği uyarısını yapan IMF tarafından azarlanmasına yol açtı diye yazdı. Financial Times Herhangi bir ek vergi önlemi, IMF ile yapısal reformun kapsamı ve temposu konusundaki tartışmayı körükleyebilir ifadesini kullandı.

PROGRAMDAN SAPMA UYARISI: IMF geçtiğimiz hafta TBMM’den önceki gece geçen, ek ödenek alamayan memurların maaşlarına zam yapmayı öngören yasayı programdan sapma olarak nitelendirmişti. Reuters’ın sorularını yanıtlayan bir IMF yetkilisi, 2 milyar YTL’lik ekstra harcamanın IMF beklentilerinin ötesinde olduğunu söylemişti.

YASA NE GETİRİYOR: Yaklaşık 1 milyon 400 memuru kapsayan Ek Zam Yasası geçtiğimiz hafta Meclis’te kabul edilmişti. Ocak 2006 itibariyle 40, Temmuz itibariyle 40 YTL olmak üzere kapsama giren memurlar toplam 80 YTL ek zam alacak. Yasa ile öğretmenlerin ek ders ücretleri de 3.6 YTL’den 5 YTL’ye çıkarıldı. Öğretmenler de ek ders ücretlerini 1 Nisan’dan itibaren alabilecekler. Yasa görüşülürken son anda iktidar grubunun verdiği önergenin kabulüyle MİT emeklileri de kapsama alındı. Ek ödeme alamayan memurları kapsayan yasaya göre ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurların maaşlarına 2006 Ocak’tan itibaren her ay 40 YTL, Temmuz’dan itibaren de 40 YTL daha olmak üzere toplam 80 YTL ek ödeme yapılacak. Yasanın getirdikleri özetle şöyle:

AYRICALIKLI SINIFLAR: Din ile emniyet hizmetleri tazminat gösterge rakamları yükseltildi. Buna göre, ek ödemenin yanı sıra, polis ve din görevlilerinin maaşlarında aylık ortalama 100 YTL’lik daha artış yapılacak. Din görevlilerinin alacağı tazminattan, Diyanet İşleri Başkanlığı genel idari hizmetler personeli de yararlanacak. Kamudaki mimar, mühendis ve teknik hizmetler kadrosunda bulunan ve açık mahallerde fiilen çalışan personele, kurum ayrımı yapılmadan ayda yaklaşık 90 YTL ek özel hizmet tazminatı verilecek.

The Daily Telegraph:Türkiye IMF’yi kızdıracak

İNGİLTERE’de yayımlanan The Daily Telegraph gazetesi de Türkiye’nin bazı sektörlerde yapılması düşünülen vergi indirimleri yüzünden, IMF ile bir anlaşmazlık yaşaması ihtimalinin ortaya çıktığını öne sürdü. Mali politikanın, siyasi nedenlerle gevşetilmesi anlamına gelen KDV oranlarındaki indirimlerin yaygınlaştırılması yolundaki adımın IMF’yi kızdıracağını öne süren gazete, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın dün konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalara dikkati çekti.

Financial Times’ta ’YTL-Euro’ fıkrası

EURO’ya benzeyen Türk madeni paralarının Avrupa’daki otomatlarda kullanılması, Financial Times’ın fıkra köşesinde haber oldu. İngiliz gazetesi, Türkiye’nin AB’ye katılma iddiası sonunda çökebilir ancak parası şimdiden Euro ile gayri resmi bir birlik oluşturdu ve tüm kıtadaki otomatlarda bulunuyor esprisini yaptı. Financial Times, fıkra köşesi Observer’de (gözlemci) Türk madeni paralarının Euro’ya benzediği için Avrupa’daki otomatlarda kullanılması konusunu esprili biçimde işledi. Gazete, Türkiye’nin AB’ye katılma iddiası sonunda çökebilir ancak parası şimdiden Euro ile gayri resmi bir birlik oluşturdu ve tüm kıtadaki otomatlarda bulunuyor ifadesini kullandı. Brüksel’deki AB yetkililerinin Türk madeni paraları ile euro arasındaki benzerlikten kaygı duyduklarını belirten gazete, Türk paralarının özellikle çikolata ve bir paket cips alırken yani sahtekarlık yaparken elverişli geldiğini kaydetti. İngiliz gazetesi, Avrupa Komisyonu’nun Ankara’yı paralarda değişiklik yapılması konusunda ikna ettiğini ancak daha çok işbirliğini istediğini belirtti. Gazete, Brüksel’deki bir yetkilinin Türk paralarında yapılacak değişikliklerin, karışıklık olasılığını ortadan kaldırmasını sağlamak istiyoruz sözlerini aktarırken de Acaba Ankara, bunun karşılığında ne istiyecek? diye yazdı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.