Gayrimenkulde 2 dev adım

05.01.2012 - 17:45 | Son Güncelleme :

Gayrimenkul sektöründe doping etkisi yaratacak iki önemli adımda sona gelindi...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/konuttt.jpg">Gayrimenkul sektöründe doping etkisi yaratacak iki önemli adımda sona gelindi. İstanbul Finans Merkezi Projesi kazma vurulacak hale geldi. Yabancıya konut satışını sağlayacak taslak da hazır.

1- Finans merkezi kazmaya hazır

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planlanan Ataşehir`de inşa edilecek İstanbul Finans Merkezi çalışmalarında son aşamaya gelindi. Finans kurumlarının genel müdürlüklerinin ve merkezlerinin taşınacağı, özel sektörün iş, ticaret ve konut alanlarından oluşan projelerinin yükseleceği İstanbul Finans Merkezi, toplam 1 milyon 770 bin metrekarelik alandan oluşuyor.

İstanbul Finans Merkezi`ne ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından konsept proje hazırlatıldı. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar öncülüğünde, çeşitli finans kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle düzenlenecek toplantıda proje tanıtılacak.

3 MİLYON M2 İNŞAAT

2.5 emsal imar hakkına sahip olan arazide, emsal dışında kalan otoparklar ve sosyal tesislerle birlikte yaklaşık 3 milyon metrekarelik inşaat yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`ın açıklamalarına göre, Ataşehir Finans Merkezi sadece gündüzleri yaşayan bir merkez degil, 24 saat yaşayan bir kent görünümünde olacak.

Projenin yer alacağı arazide 18 bin 457 metrekarelik alanda Vakıfbank Genel Müdürlüğü, 57 bin 561 metrekarelik alanda Halk Bankası Genel Müdürlüğü, 54 bin 390 metrekarelik alanda Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, 43 bin 434 metrekarelik alanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 25 bin metrekarelik alanda ise Sermaye Piyasası Kurulu binaları inşa edilecek.

IFC`den de destek gelmişti

İstanbul Finans Merkezi Projesi`ne Dünya Bankası`ndan da destek gelmişti. Başkan Robert Zoellick, geçtiğimiz yıl temmuz ayında gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında Finans merkezi çalışmalarını IFC üzerinden destekliyoruz demişti. Zoellick, Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada artan bir ilgi var diye konuşmuştu.

Metro bağlantısı gelecek Metro bağlantısı gelecek

İstanbul Finans Merkezi kapsamında 100 bin meterekarelik alan üzerinde GAP-VARYAP ortaklığı, 20 bin metrekare üzerinde Rönesans İnşaat, 20 bin 700 metrekare üzerinde Saphan Group, 9 bin 500 metrekare üzerinde VARYAP, 12 bin mertrekare üzerinde TAO ofis, konut ve otel projeleri gerçekleştirecek. İstanbul Finans Merkezi`ne metro bağlantısı için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüşülüyor.

2- Mütekabiliyet taslağı tamam

Yabancıların gayrimenkul almasının önünü açacak mütekabiliyet yasa taslağı tamamlandı. Mütekabiliyetin kaldırılacağı ülkeleri Bakanlar Kurulu kararına bağlayan Yeni Tapu Kanun taslağına göre, uluslararası şirketlerde taşınmaz edinimi için aranan şartlar esnetiliyor.

Bu kapsamda uluslararası şirketlerin taşınmaz ve geçici ayni hakka sahip olması için aranan `yüzde 50 Türk hissesi` olma şartı kaldırılıyor.

YERLİ - YABANCI EŞİT

Türk ortaklı tüm uluslararası şirketler ve Türkiye`de kurulan yabancı şirketler, taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinmede yerli şirketlerle eşit haklara sahip olacak. Uluslararası şirketlerin, Türkiye`de yaşadığı temel sorunların da çözümünü amaçlayan taslakla daha önce sorun yaratan ve sınırlamalara neden olan maddeler ortadan kalkacak.

Tamamı yabancılara ait olan şirketlerin yalnızca özel anlaşma hükümleri çerçevesinde taşınmaz mülkiyeti üzerinde ayni hak edinebilmeleri şartı devam ettiriliyor. Taslak, yapısız taşınmaz satın alan yabancılara satın aldığı taşınmazda gerçekleştireceği projeyi iki yıl içinde bakanlığın onayına sunma zorunluluğu getiriyor. Bu süre içinde yatırım yapılmazsa tasfiyesi yapılacak.

Arsada 60 hektara kadar izin

Yeni düzenleme ile yabancılar Türkiye`de tarım arazisi, bağ ve bahçe sahibi olabilecek. Gayrimenkul satışında hangi ülkelerle mütekabiliyetin kalkacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Karşılıklılık esası olan ülkelere tanınan arazi satışındaki 2 hektarlık sınır 30 hektara çıkarılacak. Bakanlar Kurulu, bu sınırı 60 hektara çıkarabilecek.

Bakanlar Kurulu`nun izin vermediği ülkelerle mütekabiliyet esası devam edecek. Ancak bu kararın değişebileceği de belirtiliyor. Yani taşınmaz satışında ikili ilişkiler de rol oynayacak.

SABAH


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.