Girişimcilere üç altın tavsiye

08.01.2010 - 14:27 | Son Güncelleme :

Kurumsal dünyadan çıkmak herkes, Steve Jobs ya da Bill Gates gibi başarılı birer girişimci olma hayali vardır

Kurumsal dünyadan çıkmak herkes, Steve Jobs ya da Bill Gates <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar853.jpg">gibi başarılı birer girişimci olma hayali vardır. Ancak özellikle ekonomide sıkıntılı günlerin yaşandığı şu zamanlarda girişimci olmak isteyenlerin bu hatalara düşmemesi gerekiyor.

HÜRRİYET

Forbes dergisinde yayımlanan bir köşe yazısında, bir şeylere sıfırdan başlamak isteyen girişimcilerin doğru bildiği üç yanlışa dikkat çekiliyor.

Kendisi de kurulma aşamasındaki şirketlere finansman desteği sağlayan risk sermayesi fonuna sahip bir melek yatırımcı olan Çin Piyasa Araştırmaları Grubu başkanı Shaun Rein’in kaleme aldığı makalede, ABD’de kuruluşundan itibaren ilk beş yılda batan şirketlerin oranının yüzde 50 olduğu belirtiliyor. 

Rein, yazısında yaptığı yatırımların da zaman zaman başarısız olduğunu dile getirdi ve kendisinin de içine düştüğü üç hataya işaret etti.

DETAYLI PLANLAMA ŞART DEĞİL 

Köşe yazısına göre, girişimciler ilk olarak şirketlerine yönelik detaylı iş planları çıkarmaları gerektiğine inanıyor ve kusursuz plana ulaşmak için uzun zaman harcıyor.

Rein ise girişimcilerin piyasa ve ekonomik koşullar sürekli değiştiği için sabit planlar yapmak yerine, tüketicilerin ilgisini çekecek ürünler geliştirmeye yönelmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

“EN İYİSİNİ BULMALIYIM” HATASI

Yapılan ikinci hata girişimcinin kendisini dünyanın en havalı ürününü üretmek zorunda hissetmesi. Yazıda, bunun yerine girişimcilerin kendilerine “Acaba bu ürünü gerçekten satın alırlar mı?” sorusunun sormaları gerektiğine işaret ediliyor.

“Girişimciler genellikle yaratıcı insanlardır. Bazen ortaya çıkaracakları ürünlerin büyüsüne o kadar kapılırlar ki ellerindeki ürünün gerçekten satılıp satılmayacağını sorgulamazlar.

Mesela yüzyılın mucizesi olarak adlandırılan `Ginger`lar büyük bir çılgınlık yaratacağı beklentisiyle piyasaya sürüldü. Güzel bir konseptti ancak ürün piyasası, sürdürülebilir bir büyüme getirecek genişlikte değildi” diyen Rein, şirketlerin müşteri odaklı olarak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

İŞİNİZİ BAŞKALARINA YÜKLEMEYİN

Yazıda son olarak girişimcilerin genelde zor ve istenmeyen işleri altlarında çalışan insanlara bırakıp, kendilerinin sorumluluktan kaçabileceklerine inandıkları ancak bunun çok yanlış bir düşünce olduğu vurgulanıyor.

Rein patronların hiçbir zaman işlerinin başından ayrılmaması gerektiğini ve her zaman bir sonraki adımı düşünmek zorunda olduklarını belirtiyor.

Özellikle yeni kurulan şirketlerde çalışma kültürü oluşturmak amacıyla patronların sorumluluk sahibi işverenler olduklarını çalışanlarına göstermesi gerekiyor.

Rein, çalışanlarından daha fazlasını isteyen patronların, onlarla birlikte fazla mesai yapmak zorunda olduğunu dile getiriyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.