Goldaş, altı ayda bir tüm koleksiyonu değiştiriyor

10.03.2006 - 11:50 | Son Güncelleme :

Yılın Girişimcisi yarışmasının birincisi Goldaş`ın sahibi Sedat Yalınkaya anlatıyor:

Anadolu dünyada takı kültürünün beşiği. Bu topraklarda yaşayan değişik medeniyetlerin altın takılarının büyük bölümü müzelerimizi ve dünya müzelerini süslüyor.
Bu topraklarda yaşayanlar bin yıllardır takı tasarlamış, takı üretmiş.
Türkiye`de 40 binin üzerinde kuyumcu atölyesinde, 400 binden fazla insan çalışıyor.
Türkiye dünya altın talebinde Hindistan, ABD ve Çin`den sonra dördüncü sırada. Kişi başına düşen altın tüketiminde Hindistan`dan sonra ikinci sırada. Altın Türk halkının en çok tercih ettiği tasarruf aracı.

Altın sanatının zemini var

Türkiye`de altın takı tasarımı yapacak, altın işleyecek çok yetenekli ve çok sayıda sanatlar var. Önemli olan onları organize etmek, onlara düzenli çalışma imkânı sağlamak.
İşte Goldaş olarak biz bunu yaptık. Merter`de 6 bin metrekarelik üretim tesisimizde standart takı üretiyoruz. 20`si mühendis, 300 kişi çalışıyor.
Model ve kalıplamada kullanılan en son teknoloji sayesinde altı ayda bir tüm koleksiyonu değiştirme ve yenileyebilme gücünü elde ettik.
Türkiye`nin satış hacmi bakımından en büyük mücevher üreticisi olduk.
Türk mücevherleri dünyada İtalya`dan sonra ikinci sırada. Hedefimiz birinci sıraya geçmek.
Takılarımızı genç Türk tasarımcılar tasarlıyor. Tasarımcı yetiştirmek için yaz kursları düzenliyoruz. Türkiye`deki üniversitelerin ve ABD`deki üniversitelerin tasarım bölümleri ile yakın çalışma içindeyiz.
Lisanslı ürünler üretiyoruz. Bu lisanslı altın ürünleri başkaları üretemiyor.
8 ayardan 24 ayara kadar altın ve 925 ayar gümüş işleniyor, değerli ve estetik taşlar kullanılıyor.
Londra Kıymetli Madenler Birliği`nin üyesiyiz. Dubai Altın Borsası`ndayız.
Kuyumculuk sektöründe yeni teknolojiler geliştirmek amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi`ne bağlı Teknoloji Serbest Bölgesi`nde bir şube açtık.

Belçika şirketine ortak

Altın üretiminde söz sahibi olabilmek arayışında 2003 yılında Mali`de 158 kilometrekare arazide altın yataklarına sahip bir Belçika şirketine ortak olduk.
Altın ticaretinde söz sahibi olabilmek arayışında 2004 yılında Goldaş Kıymetli Madenler A.Ş.`yi kurarak değerli maden alım satımı işine girdik.
Türkiye`nin altın ithalatının yüzde 40`ını gerçekleştirir çizgiye geldik.
Gene 2004 yılında ChipGold adı ile külçe altın pazarlamaya başladık. Türkiye`de şekillendirilen, ayar sertifikalı külçe altın parçaları 1 gramdan 20 grama kadar değişik ağırlıklarda yaygın şekilde pazarlanmaya başlandı.
Goldaş`ı 1999 yılında halka açtık. Hisse senetleri İMKB`de işlem gören ilk ve tek mücevher firmasıyız.

Alman borsasına kayıtlı

2001 yılında ABD`de ADR ihracı izni aldık. Goldaş`ın çıkardığı ADR`ler `Over The Counter` pazarında işlem görüyor, Almanya ve Frankfurt borsalarına da kayıt oldu.
ABD, İngiltere, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Tayland, Güney Afrika ve Çin`de temsilciliklerimiz, yurtiçinde 13, yurtdışında Rusya ve Çin`de 14 mağazamız var.
Hedefimiz Rusya ve Çin`de mağaza zincirini büyütmek, 5 yıl içinde yurtiçi ve yurtdışı mağazalarının sayısını 100`e çıkarmak.
Grup olarak hedefimiz, dünya altın piyasasında, altın madeni işletmeciliği, rafinerisi, külçe altın ticareti, takı üretimi ve pazarlaması ve perakendeciliği konularında dikey yapılanmayla bir dünya şirketi olmak. Önce Londra`da araştırma... 1957 yılında doğdu. İstanbul`da Kültür Koleji`nde ve Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Bölümü`nde okudu. Babası Arif Zeki Yalınkaya Denizli`nin Buldan ilçesinde dokumacılık yaparken 1970 yılında iplik üretmeye başlamıştı. Daha sonra İstanbul`a göç etti. Sultanhamam`da tekstil ticaretiyle uğraşmaya başladı. Sedat Yalınkaya okula devam ederken Sultanhamam piyasasında çalıştı. 1990`lı yılların başında tekstil sektöründe tıkanma olabileceğini görerek farklı iş imkânlarını değerlendirdi. Ağabeyi Hasan Yalınkaya`yla birlikte bir süre Londra`da yaşayarak neler yapabileceklerini araştırdı. 1992 yılında Türkiye`den ithal ettikleri takıları İngiltere`ye pazarlamaya başladı. Türkiye`de yaygın bir uğraşı alanı olmasına rağmen sanayileşememesi nedeniyle Türkiye`den dış piyasaların beklediği standartta mal temininin güçlüğünü görünce ağabeyi ile birlikte Türkiye`ye döndü. 1991 yılında Goldaş Kuyumculuk A.Ş.`yi kurarak Merter`de üretime başladı. Goldaş Kuyumculuk şimdilerde halka açık, hisse senetleri yurtiçinde ve dışında işlem gören, Merter`de 6 bin metrekare kapalı alanda yıllık 10 milyon adet takı üreten altın ve gümüş ticareti yapan, Türkiye`de ve yurtdışında çok sayıda mağazası olan, 5 kıtada 40 ülkeye takı satan bir şirket. Ağabeyi Hasan Yalınkaya şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı`nı, Sedat Yalınkaya Genel Müdürlüğü`nü yapıyor. 500`e yakın çalışanı var. Yıllık cirosu 3 milyar YTL dolayında.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.