26.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
ISLEME KAPALI SIRKETLER: "Sorun cok aciklama yok!"
Onlar IMKB`nin `yasakli hisseleri`...2000 yilina da isleme kapali giriyorlar. Uzun zamandan beri islem gormeyen bu `tahtalarin` ne zaman acilacaklari merak konusu. Ellerinde bu hisseleri bulunduran binlerce yatirimci magdur durumda... Kayiplarini telafi edecekleri gunleri bekliyorlar. Bu konuda yapilacak en ufak bir aciklama yatirimcilar icin cok onemli. Bu sirketleri yakin takibe alan IMKB hisseleri isleme acmak icin kapatilma gerekcelerinin ortadan kalkmasini bekliyor. Peki bu sirketlerin hisseleri ne zaman isleme acilacak? Bu konuda sinirli aciklama yapan IMKB gibi, siralari isleme kapali sirket yoneticileri de gorus bildirmekten kaciniyorlar. Bu sirketlerle ilgili son durumu arastirdik...
AKTAS ELEKTRIK: Davanin karara baglanmasi bekleniyor. 19 Aralik 1987 tarihinde yayinlanan bir kanunla TEK disindaki kuruluslara elektrik uretimi, dagitim ve ticareti yapma hakki verildi. Aktas o siralarda TEK`in altyapi islerini yapiyordu. Kanun cikinca sirketin adi Aktas Elektrik olarak degistirildi. Sonra bakanliga basvurarak Istanbul`un Anadolu Yakasi`ndaki elektrik dagitim isine talip oldu ve gorevi 30 yil sureyle aldi. bir calisani ozluk haklarini korumak icin dava acti. Danistay Aktas ile TEK arasindaki sozlesmeyi bir imtiyaz sozlesmesi olarak tanimlayarak iptal etmeye karar verdi. Aktas, yeni bir anlasma yaparak gorevine devam etti. Sirket aleyhine kamu karari gozetilmedigi ve TEAS`la mahsuplasma sorunu oldugu nedeniyle onlarca dava acildi. IMKB Danistay Nobetci Idare Dava Daireleri Genel Kurulu`nun 24 Agustos 1999 tarihli yurutmenin durdurulmasi kararina iliskin dava esastan karara baglanip sirketin faaliyetlerinin devamliligina dair sirket hisse senetlerinin islem sirasinin kapali kalmasina karar verdi. Aktas yetkilileri ise hisse senetlerinin kapali kalmasiyla ve faaliyetleri ile ilgili herhangi bir aciklama yapmaktan kacindilar.
NERGIS HOLDING: Hukuki islemlerin belirginlesmesi bekleniyor. 1998 sonlarinda ekonomik sikintiya girdi ve cesitli bankalar holdinge haciz davalari acmaya basladilar. 1999 basinda Interbank`in Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devredilmesi nergis Holding`in kotu gidisini hizlandirdi. Borsa yonetim Kurulu 18 Subat 1999`da holdingin hisse senetlerinin sirasini isleme kapatti. Holding yoneticileri paravan sirket kurarak Interbank`in icine bosaltmakla suclandi. Borsa Yonetim kurulu 26 Ekim 1999 tarihli toplantisinda, `sirket aleyhine girisilen hukuki islemler belirginlesip konu acikliga kavusuncaya kadar sirket hisse senetlerinin siralarinin kapali kalmasi` karari cercevesinde holding nezdinde borsa uzmanlarinca gerceklestirilen incelemeler sonucunda, girisilen hukike islemlerin belirginlesmedigi anlasildigindan, islem sirasinin kapalilik halinin devam etmesine karar verdi. Butun aramalarimiza ragmen holding yoneticileri, bu konuda herhangi bir aciklama yapmak istemediler.
TUMTEKS: Kira suresi doluyor. 1998 yilinda ekonomide ve tekstil sektorunde yasanan olumsuz gelismeler nedeniyle sikintiya dustu. Bu nedenle ilk olarak iplik fabrikasini 1 Ocak 1999 tarihi itibariyle uc ay sureyle ucretsiz izne cikardi. Ancak sektorun sartlarinin giderek agirlasmasi nedeniyle fabrikasini kiraya verme karar ialdi. Bornoz fabrikasini 1 Ocak 1999 baslangic tarihli kira sozlesmesi ile tum binalari ve binalar icerisinde yer alan teferruatlarla birlikte 31 Aralik 2000 tarihine kadar 1 yil sureyle 125 bin dolar bedelle, OSB denizli adresinde bulunan dokuma, iplik ve havlu konfeksiyon fabrikalarini 1 Ocak 1999 baslangic tarihli kira sozlesmesi ile tum binalari ve bina icerisinde bulunan teferruatlari ile birlekte 31 aralik 2000 tarihine kadar bir yil sureyle 300 bin mark bedelle Gunes tekstil`e kiraladi. Sirket yoneticileri kira sozlesmesinin suresinin uzatilip uzatilmayacagi ve faaliyetlerine tekrar ne zaman donecekleri konusunda aciklama yapmaktan kacindilar.
SIFAS: Tekstil krizi atlatiyor, Sifas hala kapali. Nergis Grubu sirketlerinden sifas, global krizin etkilerini 1999 basinda cok fazla hissetti. Ilk olarak Ocak 1999`da uretim maliyetlerinin yuksekligi ve stoklarin artmasini gerekce gostererek uretimini bir ay sureyle durdurdu. Interbank`in Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devredilmesi grup sirketlerini saibe altinda birakti. Borsa Yonetim Kurulu 26 Ekim 1999 tarihli toplantisinda `Sirketler aleyhine girisilen hukuki islemler belirginlesip konu acikliga kavusuncaya kadar hisse senetlerinin siralarinin kapali kalmasi` karari cercevesinde, sirket nezdinde borsa uzmanlarinca gerceklestirilen incelemeler sonucunda, sirket aleyhine girisilen hukuki islemlerin henuz belirginlesmedigi anlasildigindan, sirketin islem siralarinin kapalilik halinin devam etmesine karar verdi. butun aramalarimiza ragmen sifas`tan da bu konuda herhangi bir aciklama alamadik.
SOKSA: Hedef ilk uc ayda uretime baslamak. Soksa, gozalti pazarinin gedikli sirketlerinden, Ismi sirketin buyuk ortagi Halil Guvener ve Dogusanu nedeniyle sIk sIk gundeme geliyor. En son Rabobank`la hisse satisi gorusmeleri yapilarak hisselerde manipulasyona neden oldugu gerekcesiyle Mayis 1999`da isleme kapatildi. 1999`a ekonomik sikintilarla giren sirket ilk olarak ihracata yonelik uretim yapan iscilerini ucretsiz izne cikardi. sosyal sigorta Kurumu, mart 1999`da 128 milyar lira tutarindaki sigorta primi ve tasarrufu tesvik kesintisi borcunun odenmemesi sebebiyle icra takibine basladi. Son olarak faaliyete baslama suresini 31 Ocak 2000 tarihine kadar uzattigini bildirdi. Soksa`nin buyuk ortaklarindan Halil Guvener ise Soksa`nin kapalilik halinin devamindan oldukca rahatsiz. SPK`nin uc yili askin bir suredir sermaye artirimi yapmalarina izin vermediginin altini cizen Guvener, bunun kendilerinizor durumda biraktigini soyluyor. mal varliklarini satarak bankalara olan borclarini odediklerini soyleyen Guvener, konu hakkinda su aciklamayi yapiyor: `Bankalara 9.5 milyon dolar olan borcumuzu, 1 milyon 200 bin dolara dusurduk. Tek amacimiz Soksa`yi yeniden faaliyet egecirmek. Tesislerimizi kimseye kiraya vermek istemiyoruz. Istanbul bahcelievler`de yaptigimiz bir alisveris merkezi var. Onu kiraya verip, tesislerimizi yenileyecegiz. Zannediyorum 2000 yilinin ilk uc ayinda borclarimizi sifirlayip uretime baslariz.`
KOYTAS: Yonetim kayyuma emanet. IMKB`nin sorunlu sirketlerinden. .. Borclari nedeniyle bankalarla sorunlari bitmeyen koytas`in bir diger onemli sorunu ise yonetim... Ancak bu onemli yonetim soruuna son nokta mahkeme karariyla konmus oldu. Mahkeme 30 Mayis 1999 tarihinde Bursa`da yapilan 1998 yili olagan genel kurulu iptal ederek hukuken yok saydi. Ayrica komite uyesi necdet Ezgu`yu kayyum olarak atadi. Koytas Irtibat komitesi yetkilileri, Sabit Yonetim kurulu baskani ve halen ortulu kaynak aktarimlari sebebiyle yargilanan Alaattin Caliskan`in basinda ortaklari yaniltan gercek disi beyanlarda bulundugunu soyluyorlar. bu nedenle bilgileri vermek amaciyla ve karari veren mahkemeden kayyumun goreve baslama suresi ve gorevinin bitis suresi ile yetki sinirinin acikca belirtilmesini tavzih yoluyla istedi. mahkeme 1 Aralik 1999 tarihinde Necdet Izgu`nun bu gorevi devralip gorevine baslamasi icin hukmun kesinlesmesine gerek olmadigina ve adi gecenin anilan karar dogrultusunda, hukmun kesinlesmesini beklemeden derhal kayyum olarak gorevi yonetim kurulundan devralarak gorevine baslamasina ve Koytas sirketinin yeni genel kurulunu yapip, yeni bir yonetim kurulu secilinceye kadar gorevini surdurmesine karar verdi.
POLYLEN: Durumu acikliga kavusmadi. nergis Grubu sirketlerinden. .. Polyester iplik uretimi gerceklestiren sirket, tekstil sektorunun krize girmesiyle ekonomik sikintiya girdi. 1998 sonlarinda bankalar kredilerini tahsil edemedikleri icin haciz davasi baslattilar. Diger Nergis Grubu sirketleri gibi, Interbank`tan kullandigi kredi ve teminat mektuplari nedeniyle sikintilar yasadi. borsa Yonetim kurulu 18 Subat 1999`da holdingin hisse senetlerinin sirasini isleme kapatti. Borsa Yonetim Kurulu 26 Ekim 1999 tarihli toplantisinda, `Sirketler aleyhine girisilen hukuki islemler belirginlesip konu acikliga kavusuncaya kadar hisse senetlerinin siralarinin kapali kalmasi` karari cercevesinde, sirketler nezdinde borsa uzmanlarinda gerceklestirilen incelemeler sonucunda, girisilen hukuki islemlerin belirginlesmedigi anlasildigindan, islem sirasinin kapalilik halinin devam etmesine karar verdi. Sirket yoneticileri ise kapalilik suresi konusunda ve sirketin faaliyetleri konusunda bilgi vermediler.
INTERMEDYA YAYINCILIK: Mali tablolarinin duzenlenmesi bekleniyor. Borsa Yonetim Kurulu, 15 Kasim 1999 tarihli toplantisinda sirket ortaklarindan Korhan Semih Pulatoglu, M. Fadil Akgunduz, Orhan Konak ve Abdulferit Obut`un sirket hisse senetlerini cagri yoluyla satin alinmas iyukumluluklerine iliskin durum acikliga kavusup, sirketin 31 aralik 1998 mali tablolari, SPK`nin 12 Agustos 1999 tarihli karari dogrultusunda gercek mali durumunu yansitacak sekilde yeniden duzenlenerek konuya iliskin bilgiler SPK`ya bildirilinceye kadar sirket hisse senetlerinin kapali kalmasina karar verdi. (PARA-BORSAMARKET)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.