16.01.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
HISSELI MUHABBETLER:
Sevinmek bana haram oldu. Tam Apo davasi yuzunden hukumet sallanir, endeks gelir diye dusunurken tam tersi oldu. Hem de ne ters. Yukselisle birlikte islem hacmi de patladi.
Senin uzuntunun bizim icin sevinc kaynagi olmasi da borsanin ayri bir guzelligi. Ekonomi kurmaylari yurtdisindan 30 yilligina 1.5 milyar dolar borclandilar. Sadece bu haber bile ulke ekonomisinin iyi bir rotaya oturdugunun gostergesi. Boga kardes nostalji geyiginden hoslanmiyor fakat geriye bakmak benim cok hosuma gidiyor. Bu arada Aksu Enerji halka acilmadan 15 gun once bu hisse senedinin kisa bir surede yuzde 100 prim yapacagini hatta bir arkadasinin bu hisse senedini almak icin ceketini satmak istedigini soylemistin. Hisse yuzde 100 degil, yuzde 300 prim yapti ve de yapmaya devam ediyor.
Aksu Enerji`yi piyasanin sevecegini biliyordum. Ancak bu hissenin halka arzi hic hosuma gitmedi. Pis kokular midemi bulandirdi. Dergiye gelen yuzlerce telefon, birer lot almak icin basvuranlara dahi hisse verilmedigi sikayetlerini yansitiyordu. (0 bin hisse senedini satin almak icin 120 bin yatirimci basvuruda bulunmus. 50 bin yatirimciya birer lot hisse senedi kura sonucu (!) dagitilmis. Kalan miktar ise kurumsal yatirimcilara (!) verilmis. Boyle adaletsiz bir dagitim sekli dunyanin hicbir borsasinda olamaz. Bana gore halka arz sirasinda birilerinin gonlu hos edilmis. Sermayeyi tabana yaymak icin buyuk ugraslar verilirken kucuk yatirimcilarin ucte birine birer lot hisse senedine kura ile vererek cok adeletli bir dagitim yaptiklarini cumle aleme sergileyenler, iki uc kisiye de 50 bin kisiye kura ile dagitilan kadar hisse veriyorlar. Ve de dagitilan hiss esenetleri cesitli zorluklar cikartilarak yatirimcilara verilmiyor. bu da tahtalarin saticisiz kapanmasina sebep oluyor. Bir hisse senedinin kisa surede boylesine soluksuz yukselmesi bana gore yetkili kurumlar tarafindan halka arzdan itibaren ciddi bir arastirma yapmayi gerektiriyor. Ki, boyle bir inceleme yeni halka arzlarda hisse senedinin spekulatorun degil kucuk yatirimcinin eline ulasmasina imkan saglar.
Bana gore bu kadar cok konusmanin sebebi, Aksu Enerji`nin halka arzindan mal alamamak. Eger mal almis olsaydin tuyo kosesinde satirlari boyle haince katletmezdin. Hisse almak icin talebim olmadi. Ancak hisse alamayan cok sayida yatirimcinin hakli sikayetlerini dinlemekten sikinti geldi. 20 bin liraya halka arz edilen bir hissenin 15 gunde 100 bin lira olmasinin sebebi, sirketin cok iyi olmasindan fazla halka arzin adaletsiz olmasi. Bu konu yeni halka arzlarda da sikintiya neden olacagi icin onceden konusmak istedim.
Onceki hafta Disbank icin bulanik aciklama yapmistin, fakat tahta yatirimciya cok iyi kazanc sagladi.
Bulanik aciklama yapmadim. Aksine yil sonu bilancosunda cok iyi kar getirecegini soyledim. Ve bekledigim gibi de kar getirdi. Ancak sermayesi 50 trilyon lira olup, 55 triylon lira kar getiren Disbank, 6 bin liradan islem gorurken, sermayesi 33 trilyon lira olan ve de yil sonu bilancosunda 50 trilyon liranin uzerinde kar getirmesi beklenen Toprakbank`in 4 bin liradan islem gormesine dikkat cekmek istemistim. Sadece bu basit kiyaslama dahi orta ve uzun vadede Toprakbank7in uzerinde yuzde 50 prim potansiyeli oldugunu gosteriyor.
Zaten borsa yatirimcisi cok unutkan. Toprakbank buyuk bir ihtimalle bir ay icerisinde yuzde 35 bedelli sermaye artirimi yapacak. Ve yuzde 35 ucuz kalacak. Ancak diger tahtalarda oldugu gibi yuzde 35`lik ucuzlama yatirimci icin yuzde 35`lik kara donusebilecek. Yani 5 bin liralik hisse bolunmeden sonra 3 bin 950 liraya gerileyecke hisse cok kisa surede eski fiyatina geleceginden -ki 4-5 bin liranin altinda banka kagidi kalmadi- yatirimci karli cikabilir. Her halde sen de bunu anlatmak istedin ve bunu anlatirken yatirimcilara panikle alim yapmamalarini onerdin. bu arada senin 7 bin liradan onerdigin Goltas`in 22 bin, gene 12 bin liradan onerdigin Borusan Yatirim7in 28 bin lira olmasina da sapka cikartiyorum.
Borsada her gun rekor uzerine rekor kiriliyor. Onerdiginiz hisse senetleri de yukselisten payii aliyor ve siz de bundan dolayi havaya giriyorsunuz. Fakat ibre sizden yana oldugu icin sesim fazla cikmiyor.
Iste burada yaniliyorsun. Boga kardesin onerdigi hisse senetlerinin gidisatini izliyorum. Endeksin 1000 puan dustugu gunlerde onerilen hisse senetleri tavan oluyor. Dogal olarak bu olumlu gelisme Boga kardesin onerdigi hisse senetlerinin endeks ile paralel ahreket etmedigini, aksine endeksin ters bir seyirde yukseldigini gosteriyor.
Bu sekilde atismak bize yakismaz. Birakalim degerlendirmeyi biz degil yatirimcilar yapsin. zaten biz `Aferin` almak icni hisse onermiyor aksine kucuk yatirimcilara yardimci olmak icin yorum yapiyoruz.
Aklima takilmisken sorayim. hani bir zamanlar bin 400 liradan almalari icin onerdigim Ihlas FInans`in 5 bin lira oldugunun farkinda misin? Bu tahtayla ilgili piyasada cok cesitli dedikodular dolasiyor, Ancak benim icin onemli olan piyasa dedikodulari degil senin yorumun.
Ihlas Finans icin dun soylediklerim bugun icin de gecerli. Yani soylediklerimizin fazlasiyla arkasindayiz. Zaten bizim karakterimiz de bu. Her seyden ote Ihlas Finans`a `finans sirketi` demek dogru degil. Zira bugunku konumu itibariyle dokuzuncu buyuk banka konumunda. Ancak tasarruf toplamada birinc isirada. Topladigi tasarruflari her ay artiran Ihlas Finans`in yil sonu itibariyle tasarruf toplaminin 1.3m ilyar dolara (700 trilyoun uzeine cikacagi) ulastigi konusuluyor. Ki 700 trilyon liranin neredeyse tamami tasarruf mevduati. bu rakamin ozelligini anlamak icin ulkenin en buyuk bankalari arasinda ilk sirada yer alip, cok buyuk reklam harcamalari yapan Garanti Bankasi ile kiyaslayalim. Garanti Bankasi`nin 178 trliyon lira TL tasarrufu, 1 katrilyon lira da doviz tasarrufu var. Iki mevduatin toplami 1. 25 katrilyon yapar. Garanti Bankasi`nin piyasa degeri 2.73 katrilyon lira. Yani mevduatlarinin 2.18 kati piyasa degeri var. Basit mantikla hesaplarsak ihlas FInans`in piyasa udegerinin 1.5 katrilyon lira olmasi eder ki, ortaya 150 bin lira gibi ucuk- kacik rakam cikar. Fakat orta oclekli bankalar icin bu oran borsada bire bir olarak kabul goruyor. Bu hesapta dahi Ihlas FInans icin 75 bin lira gibi gene ucuk-kacik rakam ortaya cikar.
Yahu sizde hic insaf yok. Hissenin fiyati 5 bin lira. Zaten bu seviyeye bin 500 liradan gelmis. tutmus bu tahta icin 75-100 bin liradan bahsediyorsunuz. Siz bu rakamlari telafuz ederek yatirimcilarin aklini celiyorsunuz. Belki de onlarin gunahina giriyorsunuz.
Kimsenin gunahina girmiyoruz ve de girmek istemiyoruz. Sadece konu acildigi icin ornek verme ihtiyacini hissettim. Elbette ki boyle bir ornek verreek hissenin fiyati 75-150 bin lira eder demiyorum. Ve de demem. Sirketin yil sonu kar beklentisi 18 trilyon lira. Sirketin verecegi temettuleri dikkate alirsak yuzde 200 bedelsiz verme potansiyeli oldugu gorulur. Ayrica cok yuksek mevduat topladigi icin, sermayesini en az 50 trilyon liraya cikarmasi gereken Ihlas FInans`in bu beklentiyle yuzde 200`de bedelli sermaye artirimi yapmasi gerekebilir. Zaten banka olmak icin boyle bir sermaye artirimina gitmesi zorunlulugu gorunuyor.
Boga kardesin bu yorumu aklimi karistirdi. Eger yanlis anladiysam (ki bunlar tamamen piyasa beklentileri) Ihlas Finans`in 4-5 yavru vermesi bekleniyor. Ve de sirketin sermayesi bolunme sirasinda 50 trilyon lira olursa borsadaki islem fiyati da 5 bin liranin altina dusmez. Bu hesaba gore Ihlas Finans tahtasinda demin soyledigin rakamlara yaklasan bir islem fiyati olur.
Olur ya da olmaz tartismasina girmem. Biraz once de belirttigim gibi sadece kendi yorumunu yaparim. Gerisi yatirimcinin bilecegi sey. Ancak Ihlas FInans`in mevduat toplamadaki basarisi supheli alacaginin olmasiyla dogru orantili. boyle bir gelisme hicbir bankada yok. Ayrica ihlas FInans topladigi paralari diger bankalar gibi menkule yatirmayip zorunlu olarak krediye donusturuyor. Ihlas Finans tahtasini kumar icin degil, orta ve uzun vadeli yatirim icin oneriyorum.
Her sektorden hisse onerdin sadece plastik sektorunden hisse onermedin. Bu sektorde PIMAS cok ucuz kaldigi konusuluyor.
Insaat sektorundeki hareketlilik ozellikle cimento ve demir- celikte goruldu. Bin liradan onerdigim Kardemir 4 bin lira oldu. Onerdigimiz cimento sirketleri de en az yuzde 200-300 prim yapti. Ayni sektordeki yapi gerecleri ve seramik sektoru de karliliktan payini aldi. Insaatlarin altyapi ve tesisatlarinda kullanilan plastik malzemeleri ureten sektoru ne yazik ki gozden kacirdik. Ozellikle sektorun lideri Pimas`i dikkatle izlememiz gerekirdi.
Insaat sektorunde sirketlerin piyasa degerleri satis hacimlerinin 4-6 katina islem goruyor. Pimas`ta ise bu oran haftanin son gunu yaptigi atakla henuz bir seviyesini yeni gecti. Bunun Turkce aciklamasi ise Pimas7in onunde daha alacagi cok uzun bir yolun olmasi.
Pimas, ekonomideki yeni dengeler sayesinde hem faiz yukunden kurtulacak hem de deprem sonrasinda insaat sektorune olan talep sebebiyle satislarini artiracak. Bu iki gelismenin Pimas`a getirisini dogal olarak 2000 yili bilancolarinda gorecegiz. Sirketin faiz yuku azaldigindan bilancoya sermayesi kadar kazanc getirebilir. Satislarini reel olarak artiracagi icin bu durum karliligina yansiyacak.
Rusya Pimas`in ikinci buyuk pazari. Rusya Turk ihracatcilarina kolaylik saglayacak bir dizi yeni karar aldi. Bu karardan dolayi pimas`in Rusya`ya olan ihracati artacaktir. Sirket buyuk yatirimlarinin hemen hepsini 2000 yilina girmeden bitirdi. Son yatirimi ise bu yilin ilk ceyreginde bitiriyor.
Teknik olarak 3.6 senti goren (yaklasik 19 bin 500 lira) hisse bugun 10 bin liradan islem goruyor. Sirket 2000 yili beklentileri sebebiyle dolar seviyesindeki zirvesini 2-3 kat gecme potansiyeline sahip. Ancak her zaman soyledigimiz gibi bu tahtayi kumarbazlara degil orta ve uzun vadeli dusunen yatirimcilara oneriyouz. (PARA-BORSAMARKET)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.