09.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
LEASING: 1998 yilinin son ayalrinda baslayanuluslararasi finansal kriz ve 1999 yilinda Turkiye`de yasanan ekonomik durgunluk yatirimlari durma noktasina getirdi. Bir yandan ekonominin kuculmesi ve yatirimlarin azalmasi, diger yandan da yurtdisi piyasalar ile baglantili yasanan finansal guclukler leasing sektorunu genel olarak olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluklarin yani sira, yasanan deprem felaketi de zaten kotu gitmekte olan ekonomiye bir darbe daha vurdu. Tum bunlarin sonucunda, 1999 yili leasing hacmine baktigimizda soz konusu olumsuzluk ve durgunlugun sonuclarini gormek mumkun... Sektor 1999 yilinda, bir onceki yila gore dolar bazinda yuzde 50`lik daralma gosterdi. Ancak 2000 yili ile ilgili beklentiler olumlu. Daha dogrusu sektorun bu yil `fetret devrinden` cikmasi bekleniyor. Son donemlerde bu beklentileri dogrulayacak onemli gelismeler yasaniyor. 2000 yilinda canlanmasi beklenen yatirimlarin finansmaninda ozellikle de deprem yaralarinin sarilmasinda leasing sirketlerine cok is dusecege benziyor. Deprem bolgesinde yapilacak alt ve ustyapi insaatlarinda kullanilacak bircok makine ekipmaninin orta vadeli olarak leasing sirketlerince finanse edilmesi bekleniyor. Bunun yani sira Hazine mustesarligi`nin finansal kiralama sureleri ile ilgili yaptigi duzenlemenin de sektoru onemli oranda rahatlatmasi bekleniyor. Peki sektordeki sirketlerin 2000 yili ile ilgili beklentileri neler? Onlar artma trendinde olan yatirimlardan daha fazla pay almak icin neler yapiyorlar? Leasing sirketlerinin 2000 yili beklentilerini arastirdik...
YAPI KREDI LEASING: Yapi Kredi Leasing, sektorde yasanan kipirdanmayi en fazla hisseden sirketlerden: sirketin ozellikle mart ayi islemlerinde ciddi artislar yasandi. Sirket 1999`a gore islem hacmini yuzde 50-60 artirarak 150 milyon dolara cikarmayi hedefliyor. Yapi Kredi Leasing Genel Muduru Hamit aydogan, bircok farkli sektorlerden gelen talepleri kisa zamanda karsiladiklarini soyluyor. Sirketin sozlesme imzaladigi sektorlerin basinda da insaat, tekstil, bilgisayar ve otomotiv geliyor. Aydogan, faiz oranlarinin dusmesinin tasarruflarin yatirima donusmesini sagladigini soyluyor. Portfoyunde 3 bin eyakin kredili musterisi bulunan sirketin musterilerinin yuzde 80`i KOBI`lerden, yuzde 20`si de kurumsal musterilerden olusuyor. Sektorde alisilagelmis musterilere hizmet verdiklerini soyleyen Aydogan, `Yeni cikaracagimiz urunle musteri kitlemizi renklendirecegiz` diyor. Bu urunun 4-5 ay icinde cikarilmasi planlaniyor. Yapi Kredi Leasing islemlerinin yuzde 40`ini yapi Kredi Bankasi`nin 430 subesi araciligiyla yapiyor. Aydogan, arkalarinda Yapi Kredi Bankasi`nin bulunmasinin ise onemli bir guven unsuru oldugunu soyluyor.
TOPRAK LEASING: Toprak Grubu sirketlerinden Toprak Leasing, sektordeki daralmaya ragmen net karini 1999 yilinda bir onceki yila gore yuzde 117 oraninda artirarak 4.9 trilyon liraya yukseltti. Gecen yil 27 milyon dolar islem hacmi gerceklestiren sirket, yil sonunda da Alman yatirim bankasi DEG ile 5 milyon euro tutarinda kredi anlasmasi imzaladi. 2000 yilina iddiali giren Toprak leasing islem hacmini 50-60 milyon dolara cikarmayi hedefliyor. Toprak Leasing Genel Muduru Can Karasikli, elde ettikleri basariyi kucuk ve orta olcekli isletmelerin taleplerini karsilamaya devam etmelerine bagliyor. 2000 yili ile ilgili olumlu beklentiler tasidiklarini vurgulayan Karasikli, sektorun dolar bazinda yuzde 50 buyuyecegini soyluyor. 2000 yilina gecis donemi olarak baktiklarini da sozlerine ekleyen karasikli, sektordeki asil buyumenin 2001`de saglanacagini belirtiyor. Toprak Leasing, prensip olarak belli sektorlerde yogunlasiyor. Bu sektorlerin basinda ise insaat sektorleri, tibbi cihazlar ve buro ekipmanlari geliyor. Sirket bu yil bu pazarlardaki islemlerini artirmak icin aktif pazarlamaya agirlik verecek. Onlerine gelen butun teklifleri gozu kapali kabul etmeyeceklerini belirten Karasikli, `Hata yapmamak icin temkinli davraniyoruz` diyor. Depremin sektorde arti bir talep yaratacagini da soyleyen Karasikli, ozellikle is makinelerinin yenilenmesinde kendilerine ihtiyac olacagini soyluyor.
FINANS LEASING: Gecen yil bin 489 adet islemle sektorde en fazla islem yapan sirket olan Finans Leasing, 2000 yili icin de sIkI calisiyor. Islem sayisinda yasanan artista en onemli faktor sirketin, 50 bin dolarin uzerinde islem sinirini kaldirmasi oldu. Krizden once bu sinirin sIkIntI yaratmadigini soyleyen Finans Leasing Genel Mudur Yardimcisi Senol Aloglu, krizden sonra bu siniri kaldirmanin zorunluluk oldugunu vurguluyor. bu yil dolar bazinda yuzde 20 buyume hedefleyen Finans Leasing, gecen yil 97 milyon dolar olan islem hacmini yil sonunda 120 milyon dolara cikarmayi hedefliyor. Ilk uc ayi hedeflerine paralel geciren sirket, bu donemde yaklasik 500 adet sozlesme imzaladi. Finans Leasing, Marmara Bolgesi`nin yani sira Anadolu`ya da buyuk onem veriyor. Grup bankalarindan Finansbank, sirketin Anadolu`daki musterilerine ulasmasini kolaylastiriyor. Anadolu`da ekonomik potansiyeli bulunan illerdeki 6 bankada birer eleman istihdam ettiklerini soyleyen Aydogan, bunun cok faydasini gorduklerini soyluyor.
IS LEASING: Mart ayi sonunda sermayesinin yuzde 29.4`unu halka acan Is Leasing, sektorun ilk firmalarindan. Halka arzdan elde ettigi geliri bunyesinde tutarak yeni leasing islemlerinde kullanmayi planlayan sirket, 2000 yilinda 80 milyon dolar ciro hedefliyor. Sirket, 1999 yilinda 30 milyon dolar civarinda islem hacmi gerceklestirmisti. Is Leasing Genel Muduru halil Eroglu, ozellestirmeler sonrasinda gundeme gelecek yeni yatirimlarin sektorde buyuk bir talep artisi yaratacagini soyluyor. Eroglu, ozellikle yabanci sermaye yatirimlari ve ozellestirilecek fabrikalarin yeni yatirimlarinin sektorde buyuk talep artisi yaratacagini kaydediyor. Telekomunikasyon sektorunde yasanan hizli buyume de leasing sektoru tarafindan onemli bir potansiyel olarak goruluyor. Eroglu, bu pazardan da Is leasing olarak onemli bir pay alacaklarini vurguluyor.
RANT LEASING: Yasanan sorunlara ragmen GSD Holding istiraklerinden Rant Leasing, 1999 yilini nakit akisini iyi yoneterek ve likit kalarak onemli bir olumsuzluk yasamadan gecirdi. Rant Leasing Genel Muduru Sen Akduman, yen iborclanmanin zor ve pahali oldugu bu donemde Amerikan mallarinin finansmaninda kullanilmak uzere Amerikan Exim`den 3 milyon dolar tutarinda bir kredi hatti sagladiklarini soyluyor. Son donemlerde baslayan hareketligin yilin ortalarindan itibaren artacagini iddia eden Akduman, `Sirketimiz gectigimiz yillarda oldugu gibi sektordeki payini artirarak buyuyecektir` diyor. Dperem bolgesinde yasanacak talep artisinin sektor icin onemli oldugunu soyleyen Akduman, `Kucuk ve orta buyuklukteki uretim tesislerinin yenilenmesinde leasing en uygun alternatif olacaktir` diyor.
IKTISAT LEASING: Iktisat Leasing, 13 yildir sektorde faaliyet gosteriyor. 1999 yilinda yasanan ekonomik kriz nedeniyle is yapmaktan cok likit kalmayi tercih etti. Bu nedenle sirketin islem hacmi 1998`e gore yuzde 40 kuculerek 40 milyon dolarda kaldi. Ancak Iktisat Leasing 2000`li yillar icin hedef buyuttu, sirketin 2000 yili islem hacmi hedefi 70 milyon dolar. Iktisat Leasing Pazarlamadan Sorumlu Genel Mudur yardimcisi Rengin Eroskay, ocak ayinin ikinci yarisindan itibaren ciddi bir talep artisi yasadiklarini soyluyor. Talepteki canlanmayi ekonomik istikrara baglayan Eroskay, `cepteki veya bankadaki paralar yatirima donusturuluyor` diyor. Iktisat Leasing, Anadolu`da ekonomik potansiyeli olan illerdeki calismalarina agirlik veriyor. Kendi elemanalrinin calismalarinin yani sira Iktisat Bankasi subeleri de sirket icin yaygin bir pazarlama agi olusturuyor. Eroskay, sektorde en eski firma olmanin ve Iktisat Bankasi subelerinin kendileri icin buyuk avantaj oldugunu soyluyor. (PARA-BORSAMARKET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.