Halis Toprak hayatını kaybetti

03.01.2016 - 23:40 | Son Güncelleme :
Halis Toprak hayatını kaybetti | Genel Haberler

İş adamı Halis Toprak (78), Fransa’nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

CENAZESİ İSTANBUL'A GETİRİLECEK

Seramik, kağıt, ilaç gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’i Türk sanayine kazandıran Halis Toprak, kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hastalıkla mücadele sürecinde aile fertlerinin yanından ayrılmadığı Toprak’ın naaşı bugün Fransa’dan İstanbul’a getirilecek.

TOPRAK İNŞAAT'I KURDU

Haberin Devamı

1938 yılında Diyarbakır Lice’de doğan duayen sanayici ve iş adamı Halis Toprak, İş hayatına Adana’da başladı.

1977’de İstanbul’da Toprak İnşaat firmasını kurdu. Toprak Holding A.Ş. de aynı yılın mayıs ayında kuruldu. 1992 yılında ana ortakları Toprak Grubu şirketleri olan Toprakbank kuruldu.

TMSF ŞİRKETLERİNE EL KOYDU

Mali yapısı bozulan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Halis Toprak, 32 yıl sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti.

BORCUN TAMAMINI ÖDEDİ

Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubuna ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunun tamamını ödeyerek geri almıştı.

Halis Toprak’ın defin süreci, aile üyelerinin alacağı kararın ardından açıklanacak.

21 ŞİRKETİNİ DEVRALMIŞTI

Toprak Grubu, Toprakbank borçlarını tasfiye için TMSF ile ‘gayrimenkul karşılığı ayni ödeme’ anlaşması yapmıştı. Böylece el konulduktan 1056 gün sonra 29 Haziran 2012’de, 22 şirket (21 fabrika) Toprak Grubu’na iade edilmiş oldu.

Toprak Grubu’ndan yapılan açıklamada ise şöyle denilmişti: “TMSF yönetimi altında Toprak Grubu’na ait 22 sanayi tesisinden sadece bir tanesi (Toprak İzolasyon Fabrikası) bir Alman firmasına satılmış, geriye kalan ve ülkemizin 6 bölgesinde bulunan 21 sanayi tesisi halen Toprak Grubu’na aittir.

Haberin Devamı

Bu sanayi tesislerimizin büyük kısmı halen üretim faaliyetine devam edememektedir. Toprak Grubu’nun hedefi ülkemizin milli serveti olan bu tesisleri en kısa süre içinde tekrar faaliyete geçirip, ilaveten 7 bin 500 kişiye yeniden iş imkanı sağlamaktır. 1977 yılından beri 35 senedir milyarlarca dolar katma değer yaratarak hizmet ettiğimiz Türk ekonomisine, yeniden üretim ve istihdam yaratarak, ihracat yaparak ve vergi vererek katkı sağlamaya devam etmek istiyoruz.”

'BU DEFA HELALLEŞTİK'

Halis, Mehmet, Ahmet Toprak ve Toprak Grubu şirketleriyle TMSF arasında, Toprakbank A.Ş.’nin borçlarının ödenmesi için 18 Aralık 2004 tarihinde ana protokol imzalanmıştı. 6 Şubat 2008 tarihinde birinci ek protokol ve son olarak 15 Haziran 2012 tarihinde de ikinci ek protokol imzalandı. Toprak Grubu’nun açıklamasında “Bu protokoller sonucunda Toprak Grubu TMSF’ye borcunu tamamıyla ödemiş ve TMSF ile nihayetinde helalleşmiştir. Toprak Grubu’nun 22 şirketinin ve 21 sanayi tesisinin yönetimi 29 Haziran 2012 tarihinde, 1056 gün sonra Halis Toprak’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nda Toprak Ailesi’ne geçecek” denildi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.