'Halving' etkinliği öncesi Bitcoin ne kadar oldu?

19.04.2024 - 15:35 | Son Güncelleme :
'Halving' etkinliği öncesi Bitcoin ne kadar oldu?  | Genel Haberler

Bitcoin'in saatler içinde gerçekleşmesi beklenen halving (yarılanma) etkinliği öncesi Bitcoin, toparlanarak 64 bin 968 dolar seviyesinde seyrediyor.

Hurriyet.com.tr / Ekonomi Servisi 

Mart ayında 74 bin doları aşarak tarihi seviyesine çıkmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde İran'ın İsrail'e başlattığı misilleme saldırısı ile Bitcoin sert düşmüş ve 60 bin doların hemen altını görmüştü. Dün İsrail'in İran'a gerçekleştirdiği saldırıya karşın Cuma günü Bitcoin toparlanarak 65 bin dolar seviyesine yakın bir seyir izliyor. Önümüzdeki birkaç gün, hatta saatler içinde halving etkinliği gerçekleşecek. Bunun onucunda Bitcoin madencilerinden blockchain üzerinden aldığı ödül yarı yarıya düşecek. Peki havling (yarılanma) etkinliği nedir? Yatırımcıları neler bekliyor? 

Haberin Devamı

HALVING ETKİNLİĞİ NEDİR? 

AP'de yer alan bir haber halving erkinliğini yaklaşık dört yılda bir gerçekleşen, önceden programlanmış bir olay olarak tanımlıyor. Madenciler, blokzincir üzerindeki karmaşık matematik bulmacalarını çözmek için yüksek işlemcileri özel bilgisayarlardan oluşan çiftlikleri kullanıyor. Bu bulmacalar tamamlandığında madenciler ödül olarak bir Bitcoin kazanıyor. 

Her dört senede bir gerçekleşen halving etkinliği ise ödül miktarını yarı yarıya azaltıyor. Madencilik ödülü düştüğünde piyasaya giren yeni bitcoinlerin sayısı da düşüyor. Bu durum, talebi karşılamak için mevcut olan madeni para arzının daha yavaş büyüdüğü anlamına geliyor. 

Sınırlı arz, Bitcoin'in temel özelliklerinden biri. Tüm Bitcoinler çıkarıldığında piyasada sadece 21 milyon Bitcoin var olacak. Bunların 19,5 milyondan fazlası bugüne kadar çıkarılmış durumda. Geriye çekilecek 1,5 milyondan az bir miktar kalıyor.

Talep aynı kaldığı veya arzdan daha hızlı arttığı sürece, yarıya indirmek üretimi sınırlayacağı için Bitcoin fiyatlarının artması hedefleniyor. Bu şekilde dijital parada enflasyonun önleneceği iddia ediliyor. 

Haberin Devamı

YARILANMA NE SIKLIKTA GERÇEKLEŞİYOR? 

Bitcoin koduna göre yarılanma, madencilik süreci sırasında işlemlerin kaydedildiği her 210 bin blokun oluşturulmasından sonra gerçekleşiyor. Kesin tarihinin belli olmadığı halving etkinliğinin Cuma bitmeden veya Cumartesi başında gerçekleşmesini öngörüyor.

Önceki üç yarılanmanın her birinin ardından, Bitcoin fiyatı ilk birkaç ayda karışık bir seyir izledi ve bir yıl sonra önemli ölçüde yükseldi. Ancak uzmanlar yine de yükseliş konusunda kesin konuşmamak gerektiğini söylüyor. Kaiko'da araştırma uzmanı Adam Morgan McCarthy, "Yarılanmanın henüz ne kadar önemli olduğunu söyleyebileceğimizi bilmiyorum" dedi. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
997 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
990 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.