Hangi şirketler zirve yaptı?

09.12.2013 - 11:04 | Son Güncelleme :

Sermaye piyasalarını önümüzdeki yıl zorlu bir süreç bekliyor...

Sermaye piyasalarını önümüzdeki yıl zorlu bir süreç bekliyor. Dalgalanmaların fazlaca yaşanacağı ve volatilitenin yüksek olacağı bir yıla giriyoruz.

Böylesi bir ortamda mali yapısı zayıf firmalara ait hisselerde daha fazla savrulma yaşanırken özsermayesi güçlü şirketler ağırlıkları ile öne çıkabiliyor. Esasen geçmiş yıllara ait veriler de bunu ispatlar nitelikte.

Son 10 yıllık süre zarfında özsermayesi güçlü 10 şirket endeksten daha iyi bir performans sergiledi. Milliyet`ten Zeynep Aktaş`ın haberine göre; dahası 2013 yılında da aynı şirketler yine getirileri ile öne çıkmayı başardı. Güçlü özsermayeleri ile dikkat çeken bu firmalar; Enka İnşaat, Ereğli Demir Çelik, Türk Hava Yolları, Tüpraş, Aygaz, Ford Otosan, Eczacıbaşı İlaç, Tofaş Oto. Fab., BSH Ev Aletleri ve Aselsan.

HİSSE FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Krizde ayakta kaldılar

Söz konusu hisseler piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak zaman zaman gerileme yaşasalar da geçen 10 yıllık zaman diliminde yatırımcısına kazandırdı. Bunda şüphesiz krizlerde güçlü özkaynaklarına dayanabilmelerinin etkisi göz ardı edilmemeli.

Neticede özkaynak, firmanın sarsıntılara karşı direncinin ne boyutta olabileceğini göstermesi açısından önemli bir veri. Hal böyle olunca da gerek kaynak sağlamada gerekse alacaklılarına karşı güvence oluşturmada hatırı sayılır bir işlev görüyor. Zaten bu nedenledir ki özsermayesi güçlü ve yatırımlarının büyük bölümünü özkaynakları ile finanse eden bir firma, kredi verenler açısından “düşük riskli” kategorisinde görülebiliyor.

Yatırımcı da takip ediyor

Özsermaye, kredi verenler kadar yatırımcılar açısından da takip edilen kalemlerden birisi. Neticede bu veri şirketin defter değerinin tespitinde de baz alınıyor. Zira defter değeri, şirketin piyasa değerinin özkaynaklara bölünmesi ile bulunmakta. Halihazırda özsermayesi itibariyle öne çıkan 10 şirketten, Eczacıbaşı İlaç’ın Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı 0.43 iken özsermayesi 2.8 milyar TL’yi gösteriyor. ™irketin piyasa değeri ise hâlâ 1.2 milyar TL.

Öte yandan Ereğli Demir Çelik 1.1 oranındaki piyasa defter değeri ile işlem görüyor. Aygaz ve Enka’nın piyasa defter değeri ise sırasıyla 1.11 ve 1.84 seviyelerinde bulunuyor. Düzenli temettü ödemeleri ile dikkat çeken bu şirketler içerisinde temettü ödeme yoğunluğu en yüksek firma ise Ford Otosan. Ford Otosan her yıl neredeyse iki defa temettü ödüyor. Şirket farklı pazarlara yönelimini sürdürürken düzenli kar dağıtım politikası ile sektörde öne çıkıyor.

Listede yer alan Enka İnşaat’ın satış gelirlerinde ise her dönemde artış görülüyor. Net kâr marjı ve özvarlık kârlılığı açısından sektörün en başarılı şirketlerinden birisi.

Ereğli Demir Çelik ise Türkiye’nin en büyük entegre çelik üreticisi konumunda bulunuyor. Sektörlerinin öncü firmaları olan bu şirketler, sadece güçlü özsermaye yapıları ile değil aynı zamanda satış ve kârlılıkta gösterdikleri performanslarıyla da dikkat çekiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.