Hyundai Assan`ın 52 milyon dolarlık yatırımı

21.10.2002 - 14:47 | Son Güncelleme :

Hyundaı Assan Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, gelecek yıl 30 bin adet Stratex tipi araç ihraç etmeyi ve ülke ekonomisine 350 milyon dolar kazandırmayı hedeflediklerini söyledi.

Ali Kibar, Genel Müdür Selim Arseven ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı S.S Yang ile birlikte, İzmit`in Alikahya Beldesi`ndeki fabrikada düzenlediği basın toplantısında, yapımına 10 ay önce başlanılan, 52 milyon dolar tutarındaki Stratex ticari araç üretimi yatırımının tamamlandığını belirtti. Yaşanan ekonomik krizlere işaret eden Kibar, bu yatırımın, yabancısermayeli birçok müteşebbis ve bazı Türk firmalarının yatrımlarını başka ülkelere yönlendirdiği bir dönemde yapılmasının önemli bir başarı olduğunu kaydetti.

Stratex projesinin, Hyundaı Assan için yeni bir dönemin başlangıcıolacağını anlatan Kibar, şöyle konuştu: Kore`de bugüne kadar yapılan 150 milyon dolarlık harcama ile birlikte toplam 202 milyon dolarlık bir yatırım bütçesine ulaşan Stratex projesinin Türkiye için önemi ortadadır. Stratex serisi, strate minibüs, stratex panel van, stratex space, stratex multıway ve stratx kamyonet modellerinden oluşmaktadır.

Stratex`le ilgili ilk ihracat siparişlerimizi Ürdün, Fransa ve İsviçre`den aldık. Önümüzdeki yıl, 30 bin adet stratex ticari araç ihracatından ülke ekonomisine 350 milyon dolar kazandırmayı hedefliyoruz. Bu Avrupa, Afrika, Rusya, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri`ni kapsamaktadır. Yılda 30-40 bin adet üretim planlandı. Bu projenin devreye alınmasıyla Hyundaı Motor Company, Koreve Hindistan`dan sonra Türkiye`yi 3. global tedarik merkezi kabul etmektedir.

Ülke ticaretinde AB ve serbest ticaret anlaşması olan ülkelere bazı tercihli ithal gümrük tarifeleri uygulandığını söyleyen Kibar, şöyle devam etti: Uzakdoğu ülkeleri ve yatırımları gözardı edilmektedir. Hatta dampingli yapılan ithalat dahi, Türkiye`deki üreticiye, önlem alınmadığından zarar vermektedir. Yerli sanayici iç pazar olmadan uzunvadeli yaşayamaz.

Otomotiv sektöründe alınan yüksek verginin mutlaka azaltılarak iç pazarın canlandırılması gerekir. Çünkü, yeterli iç pazar tüketimi olmayan şirketler, ileriye dönük yeni yatırımlarda çekimser davranırlar ve bu iç pazarla ilgili kayıpların devam etmesi, yeni yatırımların tüketimi kuvvetli başka ükelere yönelmesine sebep olur.Bu sebeple, tüketicilerimiz Türk insanının emeği olan ürünlere destek vermelidir. Özellikle otomotivdeki her bir ithal araç, 10 yıllık yedek parça ihtiyacıyla en az iki misli dövizin yurtdışına gidişi demektir. Bir diğer önemli bir konunun da, Türkiye`de vergilerin çok yüksek olması olduğuna işaret eden Kibar, bu vergilerin düşürülmesinin, seçim sonrası yeni hükümetin öncelikli konularından biri olması, sanayininin tüm kesimlerine haraketlilik sağlayan otomotiv ve diğer sanayilerimiz için çok önemlidir. Umarız bu konuda bir iyileşme sağlanır şeklinde görüş bildirdi. Soruları da yanıtlayan Kibar, önmüzdeki yıllarda üretimlerinin yüzde 30`unu iç pazarda değerlendirmeyi, yüzde 70`ini de ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.