İki dev şirket yıllık kârını açıkladı

06.02.2014 - 09:00 | Son Güncelleme :

Türk Telekom ve Akbank 2013 yılı kârını açıkladı...

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/akbank_3.jpg">Türk Telekom ve Akbank 2013 yılı kârını açıkladı...

Türk Telekom Grubu’nun 2013 yılında gelirleri hem sabit hem de mobil tarafta artış göstererek 13.2 milyar TL’ye ulaşırken konsolide bazda Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) 5 milyar TL oldu.

Grubun genişbant müşteri sayısı yıllık net 300 bin artışla 7.3 milyon, fiber abone sayısı 624 bine ulaştı. Mobil segmentte ise kazanılan 1 milyon net yeni müşteri ile toplam mobil abone sayısı 14.5 milyon oldu.

‘Mobil itici güç oldu’

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan, grubun gelirlerinin yarısından fazlasını oluşturan mobil ve geniş bant büyümenin itici gücü olduğunu söyledi. “2013 Telekom Grubu için abone yılı oldu; büyüme ivmemizi yıl boyu sürdürdük” diyen Aslan şöyle devam etti:

“Mobilde, 2013’ün önceki çeyreklerine kıyasla net abone artışı yaklaşık iki katına çıkarak son çeyrekte 418 bin oldu. Son çeyrekte abone artışının dörtte üçünden fazlasını faturalı hatlar oluşturdu.”

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Sabit tarafta çok güçlü bir yılı geride bıraktıklarını kaydeden Aslan, “Fiber abone sayısı 624 bine ulaştı. Yılın son çeyreğinde 140 bin net geniş bant abone artışı ve yılsonu itibari ile toplam 7.3 milyon geniş bant abonesi ile pazardaki liderliğimizi güçlendirdik” dedi.

Dünya sabit ses pazarında görülen düşüş trendine rağmen, Telekom olarak sabit sesteki düşüşü proaktif olarak yönettiklerini ifade eden Aslan,  “Bu kapsamda Android tabanlı ve benzer akıllı telefonların öne çıkan özelliklerine sahip yenilikçi bir akıllı ev telefonu olan TT E4’ü sunduk” dedi. Grup, geçen yıl 2.2 milyar TL yatırım yaptı.

Akbank’ın yıllık kârı ‘3 milyar TL’yi geçti

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Zor bir yıl olmasına rağmen 2013’te bankamızın aktifleri 2012 yıl sonuna kıyasla yaklaşık yüzde 20’lik bir büyümeyle 195 milyar TL’yi geçti.

Ayrıca aynı dönemde, nakdi ve gayrinakdi kredilerimizle ekonomimizin büyümesine sağladığımız desteği yüzde 33’ün üzerinde bir artışla 148 milyar TL’ye yükselttik” dedi.

2013 yılında 4 milyar TL brüt kâr elde ettiklerinin altını çizen Binbaşgil, “987 milyon TL vergi karşılığı ayıran Akbank’ın konsolide net kârı 3 milyar 77 milyon TL oldu” diye konuştu.

112 milyarlık mevduat

“KOBİ ve kurumsal kredilerimiz yoluyla sağladığımız desteği yüzde 31 büyüterek yaklaşık 77 milyar TL’ye çıkardık” diyen Binbaşgil, şunları kaydetti: “Kredilerimizin aktifler içindeki payını artırmaya devam ediyoruz. 2013 yılında tüketici kredilerimizle sağladığımız desteği yaklaşık 28 milyar TL’ye yükselttik. Yılsonu itibarıyla takipteki kredi oranımız yüzde 1.4 seviyesinde. Sektördeki en düşük takipteki kredi oranlarından birine sahibiz. Toplam mevduatlaryıl içinde yüzde 24 büyümeyle 112 milyar TL’nin üstüne çıktı.”

2013’ün ilk çeyreğinde işlem tarihi itibarıyla Türk bankacılık sektöründe son 15 yılın en düşük maliyetli sendikasyon kredisine imza attıklarını hatırlatan Binbaşgil, “Başarılı işlemlerimizle ekonomimize ve reel sektörümüze daha uygun maliyetlerle finansman kaynağı sağlamaya devam ettik” ifadelerini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
993 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
995 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.