IMF`den etkin rol istemi

07.08.2008 - 08:51 | Son Güncelleme :

IMF, Türkiye`nın ekonomik istikrarını perçinleme çabalarının desteklenmesinde Fon`un, etkili bir rol oynamayı sürdürebileceğini`` vurguladı

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu,<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/imf5.jpg" align="right" vspace="5"> ``Türkiye`nın ekonomik istikrarını perçinleme ve kalan zafiyetlerini gidermesi çabalarının desteklenmesinde Fon`un, etkili bir rol oynamayı sürdürebileceğini`` vurguladı.

IMF İcra Direktörleri Kurulu`nun Türkiye için program sonrası değerlendirme çalışmalarını geçtiğimiz cuma günü sona erdirmesinin ardından, kurulun konuya ilişkin açıklaması bugün yayımlandı.

Açıklamada, 1990`ların sonunda zayıf bir ekonomiden muzdarip olan Türkiye`nin, stand-by programlarının sona erdiği Mayıs 2008 itibariyle, önemli bir transformasyondan geçtiğinin ve ekonominin çeşitli alanlarında önemli ilerlemeler sağladığının görüldüğü kaydedildi.

1999 ile 2008 arasındaki üç stand-by düzenlemesinin başarı derecelerinin değerlendirildiği açıklamanın sonlarında Türkiye`nin, halen makro ekonomik istikrarını perçinlemeye ilişkin sınavlarla karşı karşıya olduğu belirtilerek, kamu borç oranlarının azaltılmasına devam edilmesi ve enflasyonun indirilmesine yaniden başlanabilmesi için disiplinli makro ekonomik politikalara ihtiyaç var. Türkiye, özellikle parasal alanda, yapısal reformladaki daha fazla ilerlemeden kazanç sağlayacaktir denildi.

Açıklamanın sonunda, İcra Direktörleri`nin, Türkiye`nin çabalarında IMF`nın etkili bir rol oynamayı sürdürebileceği görüşünü taşıdığı dile getirilerek, bazı Direktörler`in, mevcut küresel finans ortamı gözönüne alındığında, Türkiye ile devam eden bir program angajmanına girilmesinde yarar gördüğüne işaret edildi.
 
IMF`nin karar makamı olan kurulun Türkiye için program sonrası değerlendirme çalışmalarını sona erdirmesinin ardından yayımlanan açıklamada, Türk ekonomisinin 1990`lı yıllardan bu yana geçirdiği değişimler ve IMF programlarının bundaki etkisi tartışıldı.

Sonuç bölümünde ise, Türkiye ile IMF arasında bundan sonra ilişki biçimi ne olursa olsun, sağlıklı politikalara ve reformlara bağlılığın başarıda kilit rol oynayacağına işaret edildi.

Açıklamada, 1990`ların sonunda Türkiye, kronik enflasyon, yüksek bütçe açıkları, büyük ve daha da artan kamu borçları, yüksek reel faiz oranları, düşük ve dalgalanan bir büyüme ve zayıf şekilde idare edilen ve düşük sermayeli bir bankacılık sisteminden muzdaripti. Sonuncu stand-by düzenlemesinin tamamlandığı Mayıs 2008`de ise, ekonomi bir transformasyon geçirmişti. Enflasyon büyük ölçüde düştü, kamu borç oranları keskin şekilde azaldı, bankacılık sistemi yeniden yapılandırıldı ve Türkiye uzun bir ekonomik büyüme sağladı. Aynı zamanda cari açık, artan mal fiyatları ışığında kayda değer ölçüde genişledi denildi.

IMF açıklamasında, Türkiye ile Fon arasında 1999, 2002 ve 2005 yıllarında imzalanan stand-by düzenlemelerinin, Türk makamlarının ekonomik programlarını desteklediği hatırlatıldı.

2001 yılındaki derin ekonomik kriz ve durgunluğun 1999`da imzalanan stand-by anlaşmasının sonunu getirdiği ifade edilen açıklamada, bunun ardından ekonomik performansın, sık sık zorlayıcı olan ekonomik ve sosyo-politik ortama karşın, keskin şekilde iyileşme kaydedildiğine dikkat çekildi.
 
Kayda değer dış zafiyetler yerinde duruyor

Ekonomik büyümedeki artış, enflasyon ve kamu borçlarındaki düşüş ile bankacılık sistemindeki yeniden yapılanmaya da işaret edilen açıklamada, buna karşılık, büyük ve genişlemeye devam eden cari açıktan dolayı kayda değer dış zafiyetler, yerinde durmaya devam ediyor ifadesine yer verildi.

Açıklamada, döviz çıpası sisteminin Şubat 2001`de çökmesinin ardından olağan üstü boyuttaki fon kaynaklarına erişimin, Türk makamlarının disiplinli makro ekonomik politikalar uygulamasına ve zor yapısal reformlar gerçekleştirmesine yardım ettiği kaydedildi. Daha olumlu bir dış ortamın da program performansına katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.
 
IMF açıklamasında, Direktörler, gelişen güven ortamının, sermaye girişlerini cezbettiğine ve Türk parasının değerini güçlendirdiğine işaret etti. Bu durum ve yüksek petrol fiyatları, cari açığın genişlemesine katkıda bulundu denildi.
 
Türkiye`nin, hala ekonomik istikrarını perçinlemeye ilişkin sınavlarla karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, kamu borç oranlarının düşmeye devam etmesi ve enflasyonun indirilmesine yeniden başlanması için disiplinli makro ekonomik politikalara ihtiyaç olduğu vurgulandı


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.