İşadamları Erdoğan'dan ne istedi?

08.08.2014 - 13:38 | Son Güncelleme :

İş mahkemesinde yeni bir yapı oluşturulması talip edildi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TOBB.jpg">

İşadamları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iş mahkemelerini şikayet etti, iş mahkemelerinde davaların büyük bölümünü kaybettiklerini, yeni bir yapı oluşturulması gerektiğini bildirdi.


Milliyet.com.tr'den Mithat Yurdakul'un haberine göre; işadamları, dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ndeki (TOBB) 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Erdoğan’a taleplerini iletti. Raporda, “Türk özel sektörü, iş mahkemelerindeki davaların yüzde 99’dan fazlasını kaybetmekte. Durum, haklıyı bulmaktan çok işvereni cezalandırma noktasına gitmekte. Bu durumun ivedilikle ele alınması, iş mahkemelerinde haklının tespit edilebileceği yeni bir yapının oluşturulması gerekmekte” denildi.

İstihdam maliyetiyle ilgili değerlendirmeler de içeren raporda, 100 TL maaş alan işçinin işverene maliyetinin 180 TL’ye ulaştığına dikkat çekilip, “Rekabet ettiğimiz ülkelere bakıldığında, bizde yüzde 80’leri aşan vergi ve sosyal güvenlik yüklerinin, buralarda yüzde 30-40 aralığında olduğu görülüyor” ifadeleri kullanıldı.

İşveren ‘yük’leri sıralandı

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Vergi affında yapılandırma süresinin 60 aya çıkarılması istenen raporda, istihdamla ilgili düzenlemelerin yumuşatılması da talep edildi. İş güvencesi mevzuatının 30 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelere yük olduğu ifade edilen raporda, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı, işyeri hemşiresi de yük olarak nitelendi. İşadamlarının yük olarak nitelediği diğer husus da 50’den fazla çalışanı olan yerlerdeki yüzde 3 engelli personel şartı oldu.

Sendikaların işkolu barajının yüzde 1’e indirilmesi için yapılan düzenleme eleştirilerek, “Grevler ve iş bırakmalar yoğunlaşır. İş barışı bozulur” uyarısında bulunuldu.

Raporda, çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından ödemelerin gününde yapılmamaya başlandığı ifade edilerek, “alacak sigortası” sistemine geçilmesi istendi.

Rekabet, düşen kar marjları ve gayrimenkule kayış nedeniyle sanayinin ekonomideki payının yüzde 24’ten 15’e düştüğü vurgulandı. Raporda, KOBİ’lere “0” faizli kredi ve tarım ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi de istendi.

‘Seçilirsem ekonomide sapma olmaz’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde ekonomi politikalarında sapma olmayacağını vurgulayarak, “Ekonomi zemini artık çok sağlam. 2 gün sonra seçim var. Yeni başbakanın kim olacağı henüz belli değil. Buna rağmen ekonomide bir sıkıntı yok” dedi.

7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda konuşan Erdoğan, faizlerin daha da düşmesi gerektiği yönündeki görüşlerini yinelerken, “Merkez Bankası’nın faizdeki tavrını tasvip etmiyorum, faizin daha da düşmesi lazım. Faiz enflasyonun da en önemli nedenidir... Bunu görmeye mecburuz, bunu göremiyorsak çok ciddi yanlışın içindeyiz” diye konuştu. Erdoğan, seçilmesi halinde daha aktif bir cumhurbaşkanı olacağını da yinelerken, “Anayasanın 104. maddesini aç oku, cumhurbaşkanının nelerden sorumlu olduğunu görürsün... Türkiye’nin büyümesi öncelikli meselem. Bu, benim arkamdan gelecek başbakan ve ekibin de meselesi olacak” dedi.

Altyapı yatırımlarına önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, “Yatırım durduğu anda biteriz, bunu gerek uluslararası gerek ulusal yatırımcıların Türkiye’de yer alması için çok önemsiyoruz” ifadesini kullandı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.