İSEDAK`tan Afganistan`a insani yardım kararı

22.10.2001 - 09:43 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin evsahipliğinde düzenlenen 17`nci İSEDAK (İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi) Toplantısı, dün Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli`nin başkanlığında düzenlenen kapanış oturumuyla sona erdi.

Bahçeli, kapanış konuşmasında İslam ülkelerinde özel sektörün sermaye oluşumundaki payının artırılması için, ilk önce özel sektörün etkin şekilde geliştirilmesine yönelik çabaların yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi.

İSEDAK Toplantısı`nda biri ekonomik işbirliği ve gelişmeyi sağlayacak unsurlardan oluşan diğeri de bazı üye ülkelere yardım edilmesini öngören 2 karar alındı. Şimdiye kadar Filistin, Sierra Leone, Yemen, Azerbaycan`a yapılan yardımların sürmesi için üye ülkelere çağrı yapılırken, Afganistan`a insanı yardım yapılması, Pakistan`ın da mülteci akınına karşı desteklenmesi kararlaştırıldı.

ÖZEL SEKTÖRE DİKKAT ÇEKTİ

Bahçeli, alınan ekonomik kararı özetleyen konuşmasında özel sektöre yardımcı olacak yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguladı. İSEDAK`ın sonuçlandırdığı projelerin, üye ülkeler açısından önemli fonksiyonlar gördüğünü belirten Bahçeli, işbirliğinin kalıcı ve verimli olabilmesi için sürekli, yeniden değerlendirme yapılması gerektiğini vurguladı. Özel sektörün ekonomideki önemine dikkat çeken Bahçeli, şunları söyledi:

‘‘Özel sektörün ülkelerin sermaye oluşumundaki payı, tüm dünyada 1980`de yüzde 74.7 iken, 1997`de yüzde 76.9`a çıkmıştır. Bu oranın İslam ülkelerinde yüzde 60 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu oranın artırılması için, ilk olarak ülkelerimizde özel sektörün etkin bir şekilde geliştirilmesine yönelik çabalar yoğunlaştırılmalıdır. İkinci olarak işadamlarımızın faaliyet alanını genişleten ve yeni finansman imkanlarından gümrük işlemlerinin ve ulaşımın kolaylaştırılmasına kadar özel sektöre yardımcı olacak yeni düzenlemelere ağırlık verilmelidir.’’

İslam Konferansı Örgütü üyeleri arasındaki ticaretin artırılmasına yönelik çabalar çercevesinde, İslam Kalkınma Bankası`nın tahsis etmiş olduğu 1 milyar dolarlık ilave fonun başarıyla kullanılmasının son derece ümit verici olduğunu belirten Bahçeli, bu çerçevede ticaretin finansmanı için bir yıl içerisinde kullanılan fonun 1.7 milyar dolara ulaşmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bahçeli, İslam Kalkınma Bankası`nın finansman şartlarının daha da iyileştirilmesiyle, bu fonun giderek daha yoğun bir biçimde kullanılacağına inandığını da vurguladı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
996 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.