İsveçli Ikea`ya karşı mobilya-halı ittifakı

28.02.2006 - 12:19 | Son Güncelleme :

Mobilya pazarında rekabet iyice kızıştı. Geçen yıl dünyaca ünlü mobilya firması Ikea`nın Türkiye pazarına girmesiyle stratejilerini ve fiyat politikalarını gözden geçiren mobilya firmaları, çözümü ürün yelpazesini genişletmekte buldu. Artık mağazalar spesifik bir ürün çeşidi üzerine yoğunlaşmıyor. Mobilya mağazalarında halıdan ev tekstiline kadar hemen hemen her şeyi bulmak mümkün. Sektörde özellikle dikkat çeken konu ise halıcı ve mobilyacıların birleşerek sinerji yaratmaya çalışması. İBO MERİNOS`A YARADI Halı-mobilya sinerjisinden bahsedince kuşkusuz ilk akla gelen isim Merinos oluyor. Makine halısı üretiminde Türkiye`nin en büyük kapasitesine sahip firması Merinos, geçen yıl mobilya sektörüne hızlı bir giriş yaptı. Reklam kampanyasında İbrahim Tatlıses`i kullanan Merinos, bu sayede kısa sürede, `mobilya piyasasında biz de varız` dedi. Merinos, mobilya işinde oldukça iddialı. Halen 4 fabrikasında üretim yapıyor. Bu yaz tamamlanacak panel mobilya fabrikasıyla fabrika sayısı 5`e çıkacak. Merinos Satış ve Pazarlama Müdürü Esat Bilgin, yeni fabrikayla yatak ve çocuk odası da üretmeye başlayacaklarını söyledi. Bilgin, `Şu anda Türkiye çapında bin 800 Merinos halı bayii var. Bayilerimiz mobilya showroom`u açma talebinde bulunuyor. Şu anda 400 civarında olan showroomlarımızın sayısı bine ulaşacaktır` dedi. Bilgin, mobilya atağıyla ciroyu 3-4 kat artırmayı hedefledikleri sözlerine ekledi. İPEK MOBİLYA-KOZA HALI Bir diğer halı üreticisi Tike de yeni trende uyum sağlayan şirketlerden. İpek Mobilya ile stratejik ortaklığa giderek Koza Halı`yı kuran şirket, Koza markalı halılarını yurt çapındaki 250 İpek Mobilya showroomunda satışa sunuyor. DOĞTAŞ`TAN KARŞI ATAK HalIcI Merinos mobilyaya girince mobilyacı Doğtaş da karşı atağa geçti. Doğtaş Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, rekabetçi olabilmek için yeniliğin şart olduğunu vurgulayarak, `Gaziantepli bir firmayla anlaştık. Fason halı ürettiriyoruz. Mağazalarımızda halı satmaya başladık` dedi. Halının yanı sıra ev tekstili ürünleri satışına da başlayan Doğtaş `ın o alandaki stratejik ortağı da Taç. Son dönemde rekabetin yoğunlaştığına ve yatırım yapmanın şart olduğuna dikkat çeken Doğan, yatırımlarını şöyle özetledi: `Geçen yıl 10 milyon dolarlık yatırımla yatak fabrikamızı açtık. Bu yıl da 3 milyon dolarlık kapasite artırımı yatırımı yapıyoruz.` Bu ürün-lerle metrekare başına satışı artırmayı planlayan Doğtaş, geçen yıl 85 milyon dolar olan cirosunu, bu yıl 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor. KELEBEK`İ ATLANTİK ALDI Mobilya denince ilk akla gelen markalardan olan Kelebek uzun süredir finansal çıkmazda idi. Enka Grubu iştiraklerinden Kelebek Mobilya ocak ayında, parlak günlerine döndürülmek üzere Kayserili halı firması Atlantik tarafından alındı. 1 milyon YTL`ye alınan Kelebek bundan sonra Atlantik Halı ile aynı konseptte değerlendirilecek.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.