Kazandı, kazandırdı

04.04.2006 - 09:35 | Son Güncelleme :

Kurucusu olduğu Finansbank`ın yüzde 46`sını 6 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden Yunan bankacılık devi National Bank Of Greece`e (NBG) satıp, net 2.2 milyar dolar kazanan Hüsnü Özyeğin`in yaşamı tam bir başarı öyküsü. 1944 doğumlu Özyeğin, cebinde bin dolarla gittiği ABD`deki Oregon Üniversitesi`nde burslu olarak inşaat okudu. Sonra yine aynı ülkede dünyanın en ünlü üniversiteleri arasında yer alan Harvard`da yüksek lisans yaptı.

YKB`yi de yönetti
ABD`deki eğitiminin ardından Türkiye`ye dönen Özyeğin, 32 yaşında Pamukbank`a Genel Müdür oldu. 1977-1984 yılları arasında Pamukbank`ta görev yaptıktan sonra 1984`te Çukurova Grubu`nun diğer bankası Yapı Kredi Bankası`nın başına geçti. 1987`te Yapı Kredi`den ayrılan Hüsnü Özyeğin, Finansbank`ı kurdu.

Kuruluşundan 1995 yılına kadar sadece 4 şubeyle faaliyetlerini sürdüren Finansbank, bu tarihten sonra hızla şubeleşmeye başladı. 2001 krizi sırasında hakkında Batacak dedikodusu yapılmayan az sayıda banka arasında yer alan Finansbank daha sonraki dönemde sektörde yaşanan konsolidasyondan en kârlı çıkan bankaların başında geldi. Finansbank son yıllarda başta bireysel bankacılık olmak üzere kredilerde atağa kalkarken, sektörde aktifleri içinde en yüksek kredi oranına sahip banka konumuna geldi.

Böylece Türk bankaları içinde enflasyonsuz ortama en iyi ayak uyduran banka olarak adlandırılmaya başlandı. Finansbank dışında perakende turizm ve inşaat yatırımları bulunan Özyeğin, kariyerindeki bu başarıların karşılığını Forbes Dergisi` nin dünyanın en zenginleri listesine girerek aldı. 2005 yılında l milyar dolarlık servetiyle ilk kez Forbes listesine giren Hüsnü Özyeğin`in bu yılki sıralamada servet rakamı 1.5 milyar dolar olarak gösterildi.

2002`de 10 bin dolarlık hisse alan 630 bin dolar kazandı
Hüsnü Özyeğin`in iş yaşamındaki başarıları Finansbank ortaklarının da yüzünü güldürdü. Krizin ardından 2002 yılının Eylül ayında Finansbank`ın piyasa değeri 84 milyon dolara gerilerken, bu rakam 63.2 kat artarak dün itibarıyla 5.4 milyar doları aştı.
Bir başka deyişle bundan 3.5 yıl önce, İMKB`de işlem gören Finansbank hisselerine 10 bin dolarlık yatırım yapan bir tasarruf sahibinin parası 630 bin doları aştı. Banka bu getirisiyle İMKB`nin en çok değer kazanan hissesi oldu. Finansbank`ın Yunan NBG`ye satış fiyatı dikkate alındığında bu getiri daha da artacak.

Gima`da başarılı satış
Hüsnü Özyeğin`in borsadaki ortakları açısından sağladığı kazanç sadece Finansbank`la da sınırlı değil. Özyeğin, 1996`da 17.2 milyon dolara aldığı Gima`nın değerini de geçen yıl 197 milyon dolara çıkartarak Sabancı-Carrefour ortaklığı olan CarrefourSA`ya sattı. Böylece borsa yatırımcısı Özyeğin, yönetimindeki Gima`dan da önemli bir getiri sağlamış oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.003 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.