Kemer sıkmaktan vazgeçemeyiz

11.09.2001 - 08:57 | Son Güncelleme :

Güçlü maliye politikasından vazgeçme lüksünün olmadığını söyleyen Derviş, Açık verip kaynak yaratalım uygulaması bugün işlemez dedi
Devlet Bakanı Kemal Derviş, güçlü maliye politikasından vazgeçmenin mümkün olmadığını ancak reel sektöre yardım edebilecek bir, iki ufak tedbirin yapılacağını söyledi. TOBB Sanayi Odalarının konsey toplantısında bir konuşma yapan Derviş, eğer bu politikalardan vazgeçersek, o zaman faizler yükselir, herşeyi hemen kaybederiz dedi.

Bakan Derviş konuşmasında şu mesajları verdi:
Güçlü maliye politikasından vazgeçme lüksümüz yok. Eğer yüksek borç sorunumuz ve dış kaynak ihtiyacımız olmasaydı, o zaman açık verip kaynak yaratalım diyebilirdik. Ama Türkiye`nin bugünkü şartlarında bu işlemez! Çünkü kamu dengesi tehlikeye sokulduğu anda, maliye politikasından kazandığımız herşeyi, faizden kaybederiz. Örneğin inen faizler yükselir, borç sorunu yeniden gündeme gelir.

Yine de aşırı yüksek vergilerde ayarlamalar yapılabileceğini belirten Kemal Derviş, Bu hafta içinde maliye politikasını tehlikeye sokmadan reel sektöre yardımcı olabilecek ufak da olsa bir iki müjde gündeme gelebilir diye konuştu.

HEDEF BÜYÜYOR
Derviş bu yıl hedeflenen GSMH`nin yüzde 5.5`i oranındaki faiz dışı fazla hedefine ulaşılacağını, gelecek yıl oranın yüzde 6.5`e çıkacağını hatırlattı. Derviş, Yani daha da sıkı mali politika uygulanacak diyerek, reel sektörün rahatlatılması konusunda mali politikalardan taviz verilecek tedbirlerin hayata geçirilmeyeceğinin sinyalini verdi.

Londra yaklaşımı gerekli
Derviş reel sektörü rahatsız eden ve büyümeyi önleyen 5 faktörü de şöyle sıraladı:

Dünya konjonktüründeki mevcut durum; kurdaki belirsizlik; yeni rehabilite olan bankacılık sektörü ile reel sektör arasındaki olağandışı durum; sıkı maliye politikası ve yatırım yetersizliği.

Finans ve reel sektörünün arasındaki olağanüstü durumun düzeltilmesi amacıyla Finans-Üretim Danışma Kurulu oluşturulduğunu hatırlatan Derviş, Londra yaklaşımı adı verilen bir yaklaşımın hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Bu yaklaşımın tam olarak oluşturulması amacıyla bir toplantı yapılmasını ve yaklaşımın isminin toplantının gerçekleştirileceği şehrin konulmasının öneren Derviş, şöyle konuştu:

Çalışmaların üç önemli boyutu var. Birincisi zordaki şirketlere karşı, bankalararası uyum. Tüm bankaların birlikte hareket etmesi gerekli. Kamu bankalarının da buna katılması gerekli. Bu yaklaşım için aslında bir kaynak gerekmiyor. Biz likiditeyi uzun vadeli dış kaynak olarak bulacağız. Ama bunu bir kurtarma operasyonuna dönüştürmeyeceğiz.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.