Kola mirasını damat kaptı

25.03.2003 - 10:24 | Son Güncelleme :

Pepsi`nin Türkiye`deki üreticisi Fruko`yu 100 milyon dolara elden çıkaran Melih Sipahioğlu`nun damadı Levent Kızıl, Uludağ ile kolalı içecekler rekabetine dahil oldu

Melih Sipahioğlu`nun, Türkiye`de Pepsi`nin tek üreticisi olarak çalışan Fruko`yu 100 milyon dolara Pepsi Bottling Group`a satmasından bir yıl sonra damadı Levent Kızıl, Uludağ ile kolalı içecekler sektörüne girdi. Türkiye`nin ilk gazoz markası Uludağ, daha önce Bixi ve Ixir markalarıyla kolalı içecek üretimini denemişti. Ancak son iki yılda izlenen `markayı güçlendirme` stratejisi ile Uludağ, kolalı içeceğine de kendi markasını verdi.

Geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkan Uludağ Cola ile 5 yıl içinde 1 milyar litrelik kolalı içecek pazarının yüzde 5`ine talip olduklarını söyleyen Erbak Uludağ A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Levent Kızıl, Yerli malı içmek isteyen bizi tercih edecek dedi.

2001 yılında benimsedikleri yeni strateji ile bütün ürünleri Uludağ markası altında topladıklarını anlatan Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Kızıl da 6 aydır formül üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kızıl, Tüketici, Uludağ Cola`yı diğer majör markalarla karşılaştırdığında kaliteyi farkedecek. Üstelik yüzde 15 daha ekonomik fiyatlarla satın alacak. Ben, bizi tadanların yüzde 70`inin içmeye devam edecekleri iddiasındayım dedi.

Türkiye`de kolalı içecekler pazar büyüklüğünün 1 milyar litre olduğunu söyleyen Ömer Kızıl, Portakallı içecekler 275 milyon litre, gazoz ise 250 milyon litre büyüklükte. Biz gazoz pazarının yüzde 19`una sahibiz. Kolalı içecekte yakalayacağımız 1 puan bile gazozun 5 katı demektir diye konuştu.

Uludağ, 2.5 litre pet, 1.5 litre pet, 0.25 ml cam şişe ve teneke kutuda pazara sunuldu. Yakında Uludağ Light Cola`yı da pazara sunacak olan şirket, yeni ürünün ihracatını da yapacak.

70 YILLIK MARKA
Uludağ`ın tarihi 1870`lere uzanıyor. O yıllarda Bursa Keşiş Dağı maden suları ilk kez şişelenip satışa sunuldu. 1930`da ise Mustafa Kemal, Uludağ maden sularına işletme imtiyazı verdi. 1932 yılına gelindiğinde Mehmet Hakkı Erbak`ın oğlu Nuri Erbak tarafından Uludağ markası ile gazoz üretimi başladı. Erbak Uludağ A.Ş, Nuri Erbak`ın iki çocuğu Mehmet H. Erbak ve Nuran Kızıl`a ait. Nuran Kızıl`ın oğulları Levent Kızıl ve Ömer Kızıl da şirketin yönetim kurulunda görev alıyor.

Sipahioğlu`nu bunaltan satış
2002 yIlI Mart`ında Pepsi Bottling Group, Türkiye`deki şişeleme şirketi Fruko`yu 100 milyon dolara satın aldı. Ancak Fruko`nun büyük ortağı Melih Sipahioğlu, şirketine bir yıl önce 360 milyon dolar değer biçiyordu. Satış işlemiyle birlikte 6 fabrikada süren 7 Up, Yedigün, Fruko, Tamek ve Pepsi üretimi Sipahioğlu ve Şengör ailelerinden çıkarak Pepsi`nin ana şirketine geçmiş oldu. Tamek Holding`in de sahibi olan Sipahioğlu Pepsi`yi üreten şirketini 2 yıldır satmak istiyordu, ancak satış sonrası kızları ile arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle, Pepsi`yi elden çıkarması aynı zamanda ailesinin huzurunu da kaçıran bir olay oldu.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.