Koreliler, Toyota’yı örnek aldı Hyundai Assan’da direksiyona geçti

23.01.2007 - 10:16 | Son Güncelleme :

Hyundai Motors, Türkiye’de yüzde 50 ortağı olduğu Hyundai Assan’da çoğunluk hisseyi alarak şirketin kontrolünü Kibar Holding’den devraldı. Hyundai yetkilileri, bu kararda Toyota’nın Sabancı Holding’in elindeki hisseleri almasının kendileri için bir örnek olduğunu belirttiler.

KORELİ
otomotiv devi Hyundai Motors, Türkiye’de yüzde 50 ortağı olduğu Hyundai Assan’da çoğunluk hisseyi alarak şirketin kontrolünü Kibar Holding’den devraldı. 1 Ocak 2007 itibariyle hisse değişiminin yaşandığı Hyundai Assan’da İcra Kurulu Başkanlığı ve CEO’luğa atanan Joong-Geol Kim, Türkiye’de kontrolu alarak direksiyona geçtiklerini belirterek, Hisse artışıyla birlikte Türkiye’de daha büyük yatırımlar yapacağız. Türkiye’de Toyota’yı örnek aldık dedi. Korelilerin Hyundai Assan’daki hisse oranının yüzde 50’den yüzde 70’e çıktığı iddia ediliyor.

KİBAR HÁLÁ BAŞKAN: Türkiye çapındaki tüm yetkili satıcılarıyla ISO 9001 Kalite Standardı Belgesi alan ilk ve tek firma olan Hyundai Assan, dün konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Joong-Geol Kim, 1 Ocak’tan itibaren Hyundai Assan’a Başkan ve CEO olarak atandığını belirterek, Ali Kibar ise şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam edecek dedi.

YATIRIMLAR ARTAR: Kibar Holding’le Hyundai Motors’un yüzde 50’şer hisseyle ortak olduğu Hyundai Assan’ın kontrolü 1 Ocak’a kadar Kibar Holding’deydi. Kim, Hyundai Motors’un artık Hyundai Assan’daki direksiyona oturduğunu belirterek, Hisse değişimini yani ne kadar hisse aldığımızı şubatta açıklayacağız. Ancak biz grup olarak tabiki dünyadaki oluşumlara bakıyoruz. Tecrübemize bağlı olarak Türkiye’de de yönetimi almak, küresel yapımızın paralelinde gelişiyor. Biz Türkiye’de hisse oranımızı artırak daha büyük yatırımlar yapabileceğiz diye konuştu. Joong-Geol Kim, Türkiye’de Toyota da benzer bir operasyonla Sabancı’nın tüm hisselerini aldı. Bu model size örnek oldu mu sorusuna ise, Evet, biz Toyota’nın Türkiye’deki durumunu ve bugün geldiği noktayı biliyoruz. Bizim için bir ’bencmark’ (örnek) oldu. Sonuçta, Toyota’nın tüm hisseleri aldıktan sonra elde ettiği başarı ortada cevabını verdi.

MATRIX’İ DÜNYAYA SATACAĞIZ: Joong-Geol Kim, yeni yönetim yapısıyla birlikte Türkiye’de güçlerini artıracaklarını kaydederek şöyle konuştu: Accent Era ve Starex’in ardından 63 milyon dolarlık yatırımla küçük MPV sınıfında yer alan Matrix’in de Türkiye’de üretimine başlıyoruz. Nisan ayında sadece Türkiye’de üretilecek Matrix’in lansmanını yapacağız. Yılda 40 bin adet üretilecek Matrix’le birlikte Türkiye’deki kapasitemizi bu yıl 100 bin adede çıkartacağız. Daha önce Kore’de üretilen Matrix artık sadece Hyundai Assan tarafından üretilecek ve ağırlıklı olarak ihraç edilecek. Tüm dünyaya ihraç edeceğimiz Matrix’i ağırlıklı olarak Batı Avrupa ülkelerine satacağız. Joong-Geol Kim, Matrix’in dışında bu yıl içinde Türkiye’de yeni bir modelin daha üretiminin gündeme gelebileceğini belirterek, Bu konuda çalışıyoruz. Merkezle görüşüp bu yıl içinde bu konuda bir karar almak istiyoruz dedi.

Ali Kibar ’yüzde 30’dan aşağıya düşmeyiz’ demişti

HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, geçtiğimiz yıl hisse değişikliğiyle ilgili olarak ’Ortağımızla görüşmelerin sonucunda Hyundai’nin hisselerinin yüzde 70’e çıkması gündemde. Bu hisse değişimi yatırımın olmazsa olmaz koşulu’ açıklamasını yapmıştı. Kibar, Hyundai, kendi hesapları doğrultusunda büyük ortak olmayı istiyor. Ama biz hisselerimizin yüzde 30’dan aşağı düşmesine razı olmayız’ demişti. Kibar, dünkü toplantıya katılmazken, hisse değişimiyle ilgili açıklamayı şubatta yapacağını söyledi.

Hyundai Assan’ın ihracatı yüzde 30’dan 70’e çıkacak

HYUNDAI Assan Yurtiçi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu ise 2007 yılı için yıllık satışın yaklaşık yüzde 60’lık kısmının binek, yüzde 40’lık kısmının hafif ticari araç olacağını tahmin ettiklerini belirterek, ağırlığın Türkiye’de üretimi yapılan C sınıfı Accent Era’da olmasını beklediklerini bildirdi. Hyundai Assan’ın 2007 yılında, 60 bin adet olan üretim rakamının 100 bin adedin üzerine çıkaracağını ifade eden Tarakçıoğlu, Bu 100 bin rakamının içinde, 2006 yılında yüzde 30 ihracat, yüzde 70 iç piyasa olan oranlar, tersine dönecek. 2007’den itibaren ürün yelpazesine Matrix modelinin de eklenmesiyle yüzde 70 ihracat, yüzde 30 iç piyasaya dönük satışlar gerçekleşecek dedi.

PAZAR YÜZDE 10 DARALIR: Otomotiv piyasasının 2007 yılına yönelik beklentilerini değerlendiren Tarakçıoğlu, bu yıl gerçekleşecek 2 seçim ve AB ilişkilerinin, tüketicinin alım kararını bir miktar etkileyebileceğini belirterek şunları kaydetti: Bu da pazarın 2006’ya göre yaklaşık yüzde 10 civarında daralmasına neden olabilir. 620 bin adet (satışla) kapanan 2006 senesinden sonra, 500-550 bin adet (satışlık) bir 2007 senesi bekliyoruz. Ancak bu dip noktadır. Bunun daha üzerinde gerçekleşme ihtimali kesinlikle vardır.

Starex’i üretip üretmemek konusunda görüşüyoruz

JOONG-Geol Kim, Türkiye’de katma değeri yüksek modelleri üretmek istediklerini belirterek, Toyota gibi karlı bir kaç modelle büyümek istiyoruz dedi. Türkiye’de üretilen Starex’i üretip üretmemek konusunda görüştüklerini kaydeden, Kim, Yeni Starex’i ithal edip talebe bir bakacağız. Bu yıl Starex üretimini bir parça düşüreceğiz. İhracat adetlerinde bir düşüş olmayacak ama iç pazarda daha az satacağız. Yeni Starex’i ithal edip iç pazardaki talebe bir bakacağız. Aksi takdirde Starex’i üretimden çekebiliriz. Ama bu şu an için kesin değil. Duruma bakıp ne yapacağımızı karar vereceğiz dedi.

Hyundai’nin yetkili satıcıları ’ISO’lu oldu

HYUNDAI Assan, Türkiye’de tüm yetkili satıcılarıyla ISO 9001 Kalite Standardı Belgesi alan ilk ve tek firma oldu. Hyundai Assan İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Joong-Geol Kim, Hyundai olarak Türkiye çapındaki 78 yetkili satıcının tamamının ISO 9001 Kalite Standardı Belgesi aldığını söyledi. Türkiye’de kalite standardını en üst seviyede belirleyen TSE ile yapılan çalışma sonucunda, Hyundai’nin 50’den fazla ilde faaliyet gösteren bütün Hyundai Yetkili Satıcıları, ISO 9001 Kalite Standardı Belgesi’ni almaya hak kazandı. ISO 9001 Kalite Standardı Belgesi sayesinde Türkiye’deki tüm Hyundai Yetkili Satıcıları, ziyaret eden tüm müşterilere daha yüksek seviyede kaliteli hizmet sunacak ve tüketicinin tüm istek ve beklentilerini karşılayan hizmetleri TSE’nin belirlediği kurallar çerçevesinde verecek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
990 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
997 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.