Kredi kartında şifre dönemi başlıyor

16.03.2006 - 14:43 | Son Güncelleme :

Para biriminden altı sıfır atıp YTL`ye geçen Türkiye, şimdi de kartlı alışverişlerde yeni bir değişimin eşiğinde

<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bankakartiatm.jpg" align="left" vspace="5">     Para biriminden altı sıfır atıp YTL`ye geçen Türkiye, şimdi de kartlı alışverişlerde yeni bir değişimin eşiğinde. 

    Şimdiye dek kalemle imza atarak kredi kartlarını kullanan tüketiciler, chip and pin denilen yeni teknolojinin devreye girmesinin ardından önlerine uzatılan makinaya kendilerine ait gizli dört rakamlı şifreyi (pin) tuşlayarak alışveriş yapacak. 

    31 Mart`ta başlayacak dönüşüm sürecinin gelecek yılın sonuna dek tamamlanması öngörülüyor.

    Türkiye`de kartlı ödeme sistemine ilişkin ortak kural ve standartları belirlemek amacıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), yeni uygulamanın tanıtımı amacıyla bu ay sonunda, içinde Okan Bayülgen`in rol alacağı büyük bir reklam kampanyası başlatacak.

    BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, Londra`da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye`nin İngiltere ve Fransa`nın ardından Avrupa`da banka ve kredi kartlarında chip & pin uygulamasına geçen üçüncü ülke olacağını belirterek, “Kredi kartı kopyalama ve kayıp, çalıntı risklerini azaltan bu yöntemle Türkiye`de kart sahteciliği ve dolandırıcılığının büyük ölçüde önüne geçilmesi hedefleniyor” dedi.

    Mart ayı sonu itibariyle Türkiye`de chip & pin uyumlu kart oranının yüzde 68`e, satış mağazalarındaki pos makinelerinin oranının yüzde 94`e, uyumlu ATM`lerin oranının da yüzde 32`ye ulaşacağını kaydeden Özinal, 2007 sonuna dek dönüşüm için harcanan paranın 650 milyon doları bulacağını bildirdi.

    Bir yıl sürecek kampanya ile hem işyerlerinin hem de tüketicilerin bilgilendirilip bilinçlendirileceğini söyleyen Sertaç Özinal, imzanın yerini alan şifrenin çok gizli tutulması gerektiğini, kart sahiplerinin bu şifreyi kesinlikle kimseye söylememesi, bir yere yazmaması gerektiğini hatırlattı. 

    “ŞİFREMİ SEVİYORUM”

    Basın toplantısına katılan İngiltere kredi kartları takas merkezi APACS`ın Kurumsal İletişim Direktörü Sandra Quinn de, “genelde değişime kapalı garip bir ırk” diye tanımladığı İngilizlerin, imza yerine şifre tuşlama yöntemini tutup tutmayacaklarını kestiremedikleri için önce Northampton kentinde pilot uygulama yaptıklarını söyledi.

    Pilot uygulamanın başarısı ardından ülke çapında geçiş döneminin 2003 yılı Ekim ayında başladığını belirten Quinn, bu yıl 14 Şubat sevgililer gününde “şifremi seviyorum” sloganıyla dönüşümün tamamlandığını, şu anda İngiltere`de kredi kartını hala imza atarak ödeme yapanların oranının binde 4`e düştüğünü anlattı. Quinn, yapılan anketlere göre İngilizlerin onda dokuzunun yeni yöntemi daha rahat ve kolay bulduğunu ekledi.

    İngiltere`de kredi kartı dolandırıcılığının büyük bir sorun olduğunu ve 2004 yılında 424 milyon sterline ulaştığını belirten Sandra Quinn, eğilimlere bakılarak yapılan tahminlerin bu rakamın 2005 sonu itibariyle 800 milyon sterline çıkacağını gösterdiğini ancak kredi kartlarında chip and pin sistemine geçilmesi üzerine 2005 yılında kart sahteciliğinde yüzde 25, kayıp ve çalıntı kartlarla yapılan dolandırıcılıkta ise yüzde 22`lik düşüş sağlandığını söyledi. Quinn, geçiş döneminin tamamlandığı 2006 yılında dolandırıcılık ve sahteciliğin daha büyük oranda düşmesini beklediklerini kaydetti.

    TÜRKİYE`DE NEDEN PİLOT UYGULAMA YOK

    BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, İngiltere`de pilot uygulamaya ihtiyaç duyulurken Türkiye`de neden gerek görülmediği ve bir anda tüm ülkede uygulanmasına karar verildiğine ilişkin soruyu yanıtlarken, geçen yıl Türkiye`de banka kartı tanıtım kampanyası gerçekleştirdiklerini ve kartlara ilişkin bilinirlik oranının yüzde 25`ten 85`e yükseldiğini ve şimdiki kampanya için de bir baz oluşturduğunu söyledi. 

    Türkiye`nin altyapı olarak da İngiltere`ye kıyasla dönüşüm için daha iyi bir konumda olduğunu belirten Özinal, “İngiltere geçiş sürecini başlattığında uyumlu pos makinelerinin oranı yüzde 25 dolayındaydı, bizde ise yüzde 85`i hazır ve Mart sonunda yüzde 94`ü hazır olacak” dedi.

    İngiltere`de geçiş sürecinin iki yıldan fazla sürdüğünü de anımsatan Özinal, Türkiye`de bunu bir ila bir buçuk yılda tamamlayacaklarını vurguladı.

    Kredi kartı kullanan satıcı ve tüketiciler, yeni uygulamaya ilişkin her türlü bilgiyi internet üzerinde www.chipandpin.com.tr adresinden alabilecek.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.