Mahsur kalan 18 işçiden hala haber yok

29.10.2014 - 21:47 | Son Güncelleme :

Karaman'daki kazanın üzerinden bir gün geçti...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/karaman_maden_kazasi_650.jpg">

Karaman'daki kazanın üzerinden bir gün geçti. Suyu boşaltma çalışmaları sürüyor. Ancak şu ana kadar suyun sadece beşte biri boşaltılabildi. Mahsur kalan 18 işçiden hala haber yok.

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde dün 12.15'te meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmaları devam ediyor. Zamana karşı yarışan ekiplere bu sabah İstanbul'dan gönderilen su çekme işlevi gören ahtopotlar da katıldı. Ancak 50 metresini su kaplayan 375 metrelik madendeki çalışmalar yavaş ilerliyor.

Eldeki imkanlarla yapılan çalışmalarda şu ana kadar suyun seviyesi ancak 10 metre düşürülebildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden Türkiye'nin en büyük ahtopotunun madene getirildiğini açıkladı.

BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR

Bakan, günlük 3 tonluk kapasitesi olan pompanın montajının devam ettiğini çalışmaya başladığında 10-12 tonluk suyun çıkarılacağını kaydetti. Bakanın verdiği rakamlarla suyun tamamen çıkarılmasının birkaç gün sürmesi bekleniyor. Konvoyda bulunan ve Ahtapot olarak tabir edilen su tahliye araçlarından birinin hortum konteynerinin devrildiği ifade edilen açıklamada, diğer Ahtapot'un maden ocağına ulaştığı ve kurtarma çalışmalarına başladığı duyuruldu.

Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ise su seviyesinde 10 metre düşüş olduğunu ancak çekilen suyun toprakla karışık ağır bir su olduğu için zaman zaman aksaklıklar yaşandığını belirtti. AFAD yetkilileri ise, suyun tahliyesini sağlayacak 2 büyük motopompun çalıştığını ve motopomplara destek olacak üç pompanın da kurulumuna başlandığını bildirdi. Madenden su boşaltma çalışmaları, 3 koldan sürdürülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kurtarma çalışmaları için bölgeye 5'i dalgıç 25 personel, 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 adet buster pompa (ilave yüksekliğe su çekmek için), 2 motopomp, 5 dalgıç pompa, hızırgüç, çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildiğini açıkladı

DALGIÇLAR NEDEN KULLANILMIYOR?

Olay yerinde bulunan 4 dalgıcın kurtarma çalışmalarında neden kullanılmadığı? sorusuna ise Bakan Yıldız, görüş mesafesinin 1 metre olduğu bu yüzden dalgıçları tehlikeye atmamak için izin verilmediği şeklinde yanıt verdi.

KURTULAN İŞÇİ ANLATTI

Ocakta meydana gelen su sızıntısının farkedilmesinin ardından vardiyada bulunan işçilerden 8'i kurtulmayı şarmış 18'i ise aşağıda mahsur kalmıştı. Bu işçilerden biri olan Kerim Pınar, olayın yemek saatinde meydana geldiğini anlattı.

Bu sırada fırtınaya benzer bir olay yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu: Su patlamasından pis gaz geldi. Arkadaşlar ‘kaçın’ diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. ‘Gelmeyin, kaçın’ dediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi. Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar var. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları var. Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir an önce kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık. Olayın ardından bölgeye çok sayıda kurtarma ekibi sevk edildi. AFAD'tan yapılan açıklamada, 353 kişi, 3 helikopter ve 51 araçla çalışmaların sürdüğü belirtildi.

İŞÇİLERİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Madenden çıkan bir işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, işçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri ise şöyle: Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Ömer Cansu, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer ve Recep Çiloğlu. Olay yerinde bulunan Çalışma Bakanı Faruk Çelik de Yozgat'ta 25 yıl önce böyle bir kaza yaşandığını belirten Çelik o kazanın jeotermal bir kaynakta yaşandığını hatırlattı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.015 TL        
BORSA
997 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
983 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.