Merkez Bankasi Doviz Rezervi, 6 Agustos`ta 23 Milyar.

16.08.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
766 milyon dolarla 1999 yilinin en yuksek duzeyine ulasti. Net doviz pozisyonu ise 30 Temmuz`da arti 8.2 milyar dolardan 6 Agustos`ta arti 8.6 ve 11 Agustos`ta da arti 8.7 milyar dolara cikti.Mevsimsel olarak dusuk seyreden kur artisina karsin, kisa vadeli faizlerin yuksekligi Turk Lirasi cinsinden yatirimlari cazip kiliyor. Orta ve uzun vadede bu fonlarin kalici olup olmayacagi ise yaz sonunda belirginlesecek. Temmuz sonu ve agustos basinda, Hazine`nin Merkez Bankasi nezdindeki Kamu Mevduati, oldukca yuksek duzeylerde seyretti. Kamu Mevduati 30 Temmuz`da 328 trilyon lira, 6 Agustos`ta 572 trilyon lira duzeyindeydi. Vergilerle piyasadan cikan likidite, doviz alimi
sonucu yaratilan fonlarin etkisini yok etti. Bu durumda, Merkez Bankasi Acik Piyasa Islemleri de yogun sekilde surdu. API fonlamasi 30 Temmuz`da 705 trilyon lira, 6 Agustos`ta 715 trilyon lira duzeyindeydi. Izleyen gunlerde buradan piyasaya fon girisi oldukca, fonlama miktari da azaldi. 11 Agustos itibariyle Kamu Mevduati 462 trilyona gerilerken, API tutari da 526 trilyon liraya dustu.IMF ile surdurulen gorusmelerde parasal gosterge olarak benimsenen `Net Ic Varliklar` kalemi, uygulamalari degerlendirme acisindan daha yerinde bir gosterge. Doviz alimi haric Merkez Bankasi tarafindan yaratilan para, bu kalemi artiriyor. Yil sonunda Net Ic Varliklar`in eksi 1.1 katrilyon duzeyini asmamasi ongoruldu. 11 Agustos itibariyle, bu kalem eksi 1.5 katrilyon civarinda bulunuyor. 1998 yilinda da Net Ic Varliklar icin hedefler konulmustu. Ne var ki, 1998 Temmuz sonunda patlak veren Rusya krizinin bulasici etkisi, karnesinde notu kotu olan tum ulkeleri etkiledi. Turkiye, butce acigi ve enflasyon orani konusunda dunyada en ust siralarda bulundugundan yasanan kuresel sermaye cekilisinden nasibini fazlasiyla aldi. Ic piyasadan yabanci fonlar cekilirken, doviz rezervinin yuksek olmasi sonucu o cephede bir sorun yasanmadi. Ancak, piyasadan buyuk miktarda fon cikmasi, Merkez Nankasi fonlamasini gerektirdi. 1998 sonunda Acik Piyasa Islemleri tutari 1.8 katrilyon lirayi asmisti. Doviz pozisyonu ise 2.8 milyar dolara erilemisti. Bu gelismeler sonucunda da 30 Haziran 1998`de eksi 1.8 katrilyon lira duzeyinde bulunan Net Ic Varliklar, 30 Eylul`de 95 trilyon liraya ciktiktan sonra, yil sonunda da arti 580 trilyon duzeyine yukseldi. (RADIKAL)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.