Naylon cumhuriyeti

19.02.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Maliye, Türkiye genelinde 10 bin 500`e yakın firmanın veya kişinin `naylon` fatura kullandığını ya da düzenlediğini belirledi. `Naylon`cuların 2 bin 500`ü İzmir, 1700`ü ise İstanbul`da.


Bir zamanlar OECD`nin kayıtlarına vergi cenneti olarak giren Türkiye`nin aslında bir `naylon` cenneti olduğu ortaya çıktı. Maliye, il il, sektör sektör, kamuoyunda naylon fatura olarak adlandırılan, sahte ve yanıltıcı belge kullanan ve düzenleyenlerin fotoğrafını çekmeye başladı. Naylon ekonominin üssü İzmir. İstanbul ve Gaziantep de üssü tamamlayan üçgenin diğer uçlarında yer alıyor.
Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığının temel araçlarından biri olan naylon fatura kullanımı, Maliye Bakanlığı mütfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerince mercek altına alındı. Vergi suçları içinde en ağırı olan `kaçakçılık` suçunun temel unsuru olan naylon fatura ile kullanıcılar giderlerini şişirerek, devlete daha az vergi ödüyorlar. Bu belgeleri düzenleyenler de aldıkları komisyonlarla trilyonlarca lira haksız kazanç elde ediyorlar. Devlet, bu yolla katrilyonlarca lira vergi gelirini tahsil edemiyor.


İzmir naylon üs:

Türkiye genelinde başlatılan incelemelerden alınan ilk sonuçlar oldukça çarpıcı. Türkiye genelinde 10 bin 445 firma ya da kişinin naylon faturalarla işlem yaptığı belirlendi.4 bin 382 kişi ve kurum naylon fatura düzenlerken, 6 bin 63 firma ise bu belgeleri kullanarak vergi kaçırdı. `Naylon`cuların 2 bin 451`i İzmir, 1729`u İstanbul`da. Gaziantep ise 949 `naylon`cu ile üçüncü sırada yer alıyor. Ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu Adana, Bursa gibi iller de naylon fatura kullanımının yoğun olduğu iller arasında. Çankırı, Kırıkkale illerinde ise naylon fatura kullanan da düzenleyen de yok. Maliye Bakanlığı`nca çekilen fotoğraf, sektörler itibarıyla ise naylon fatura kullanımının gıda, tarım ürünleri, canlı hayvan ticareti, giyim eşyası gibi sektörlerde ağırlıkla kullanıldığını gösteriyor. Müteahhitlik sektörü de naylon fatura kullanımının yüksek olduğu alanlar arasında. Vergi denetim elemanlarının tespitleri, işi sadece `naylon fatura` düzenlemek olan kişilerin de bulunduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Tespit raporlarında, `faaliyeti, sahte veya yanıltıcı belge düzenlemek` olan 46 kişi saptandı.


Harita çıkacak:

Maliye Bakanlığı, kayıtdışı ile sistemli mücadele için naylon fatura ile ilgili incelemelerini derinleştirerek sürdürecek. Çalışmalar sonrasında Türkiye`nin
`naylon fatura haritası` çıkarılacak. Maliye, elde edilen sonuçları yeminli mali müşavirler ve mali müşavirler ile muhasebecilerin kullanımına sunarak, bu belgelerin sisteme girmeden ayıklanmasını sağlayacak. Maliye Bakanlığı, daha önce de elindeki mevcut verileri de TÜRMOB kanalıyla meslek mensuplarının kullanımına açmıştı.




Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
991 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.