Nuh Çimento`dan unutkan Alman`a 20 milyarlık hisse

16.01.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Nuh Çimento`dan 32 yıl önce 10 hisse alan Nikolaus Weinstabl, tavan arasında unuttuğu bu hisselere karşılık 3.3 milyar lira temettü, 20 milyar lira değerinde de yeni hisse aldı. Nuh Çimento Genel Koordinatörü Atalay Şahinoğlu, ‘‘Bir gün gelir diye 32 yıl önce alınmış 10 hissenin bütün haklarını hep işlettik. Sonunda hakkını teslim ettik’’ dedi.

NUH Çimento Sanayii, 32 yıl önce 10 adet hisse senedi alan ve daha sonra unutan 79 yaşındaki Çek asıllı Alman Nikolaus Weinstabl`a bugüne kadar almadığı bütün kár payını ve hisse senetlerinin tamamını verdi. 1968 yılından bugüne kadar kár artışları alınmayan ve hiçbir işleme tabi tutulmayan Nuh Çimento hisse senetleri, bugün 2 milyon 217 bin 600 adede yükselirken, kár payı 3 milyar 391 milyon lira oldu. Weinstabl`a, 3 milyar 391 milyon liralık kár payıyla birlikte Nuh Çimento`nun dün itibariyle değeri 8 bin 600 lira olan hisselerinden 20 milyar liralık yeni hisse verildi.

Nuh Çimento Hereke tesislerine oğlu ile birlikte gelen Çek asıllı Alman Nikolaus Weinstabl, Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Özer Yurtbilir, Genel Koordinatör Atalay Şahinoğlu, Mali Danışman Ülkü Dalver ile tanıştı. Eski hisse senetlerini yenisiyle değiştiren ve 3 milyar 391 milyon liralık temmettü bedelini alan ve halen İstanbul`da yaşamını sürdüren Weinstabl, şunları söyledi:

‘‘32 yıl önce satın aldığım hisse senetlerinin bugün karşılığını almak son derece gurur verici. Senetleri nasıl aldığımı bile hatırlamıyorum. Oğlum birgün raflar arasından bulduğu hisse senetlerini bana gösterdiğinde farkına vardım. Yeni hisse senetlerimi unutmayacağım ve satmayacağım.’’


Sahibi gelir diye:

Hisse senetlerini 32 yıl sonra bulan ve Nuh Çimento`yı konudan haberdar eden 31 yaşındaki Georg Weinstabl ise hisse senetlerinin ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlattı:

‘‘1987 yılında evde tavan arasındaki rafları karıştırırken devlet tahvilleri buldum. Fakat o tahvillerin önemli bir değeri kalmamıştı. Geçtiğimiz günlerde o tahviller yine elime geçti, fakat bu sefer arasındaki Nuh Çimento hisselerini farkettim. Nuh Çimento`ya müracaat ettiğimizde hisselerimizin değerini yitirmediğini, hatta hisse miktarımızın geçen sürede arttığını öğrendik.’’

Nuh Çimento Genel Koordinatörü Atalay Şahinoğlu, 1968 yılında satın alınan fakat daha sonra kaderine terk edilen, kár artışları alınmayan 10 hissenin sahibi bir gün gelir diye değer artışlarından doğan haklarıyla birlikte muhafaza ettiklerini söyledi.
Nuh Çimento yetkililerinin alınan temettüleri de hisse sahibi adına bugüne kadar biriktirdiğini belirten Şahinoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Şirket yetkililerimiz temettüleri biriktirirken, enflasyona karşı değerini korumak amacıyla döviz bazında biriktirmeyi düşündü fakat yasal olarak bu mümkün olmadı. Değeri nominal olarak biriktirilebildi. Bugüne kadar 3 milyar 391 milyon temmettüsü birikti. Nuh Çimento`nun bu örnek davranışının diğer müesseselere de örnek olmasını diliyoruz.’’


Nazi subayı olmamak için Türkiye`de kaldı:

79 yaşındaki Çek asıllı Alman Nikolaus Weinstabl, 1944`te Alman Dresdner Bank tarafından görevle gönderildiği Türkiye`ye babasının isteği üzerine yerleşmiş. Sıkıntılı yıllarda Türkiye`ye geldiğinin altını çizen Nikolaus o dönemi şöyle anlattı: ‘‘İkinci Dünya Savaşı yıllarında bir gün Dresdner Bank yetkilileri beni çağırdı. Savaş için askere alınacağım diye beklerken Türkiye`de çalışır mısın diye bir teklifle karşılaştım ve hemen kabul ettim. Bir süre sonra Almanya`ya geri dönmeyi düşündüm, ama babam Almanya`daki karışıklığı bahane ederek dönmemi istemedi. Türkiye`ye yerleştim ve Niveko Makine Ticaret Limited şirketini kurdum. Almanya`daki arkadaşlarım zorla SS subayı yapıldı ve savaşa katıldı. Türkiye`ye yerleşmekten son derece mutluyum yerleştiğim için asla pişman olmadım.’’





Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.