Nükleer santral 2 yıl gecikecek

24.03.2015 - 15:41 | Son Güncelleme :
Nükleer santral 2 yıl gecikecek | Genel Haberler

Akkuyu Nükleer Santrali için süreçler planlananın gerisinde; ilk ünite en az iki yıl gecikme ile 2022'de devreye girecek

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Santrali için planlanan süreçler öngörülerin gerisinde kalırken, ilk üretimin daha önce ertelenen 2020'den en erken iki yıl sonra 2022'de gerçekleştirilebileceği belirtiliyor. 

Reuters'a bilgi veren yetkililer ve konu hakkında bilgi sahibi kaynaklar, Kırım'ı ilhakından sonra AB ve ABD'nin yaptırımları ile petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya ekonomisine getirdiği maliyetin projeye kaynak aktarılmasını yavaşlattığını, Akkuyu NGS için öngörülen işlemlerin zamanında tamamlanamamasının yanı sıra Türkiye'deki idari ve hukuki süreçlerin bitirilememiş olmasının gecikmede büyük etkisinin olduğu bildirdi. 

Haberin Devamı

Reuters'a bilgi veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin Türkiye açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Süreçlerin hızlandırılması gerekiyor" dedi. 

Petrol ve doğalgazda yüzde 90'ın üzerinde dışa bağımlı olan Türkiye yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yanı sıra nükleer santral projelerini hayata geçirerek arz güvenliği ve çeşitliliği sağlamayı hedefliyor. 

Bu kapsamda Rusya'ya ilk nükleer santralini yapacak olan Türkiye, ikinci santrali Japonya-Fransa ortaklığı ile Sinop'a yaptırmayı planlıyor. 

Üst düzey bir yetkili, Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki gerilemenin yarattığı ekonomik sıkıntının ardından nükleer santrale ayrılan kaynak konusunda bazı sorunları gündeme getirdiğini belirterek, "Bunun yanı sıra Türkiye'deki bürokratik süreçlerin istenilen hızda tamamlanamaması ve bazı izinlerin henüz alınamaması sürecin yavaşlamasında etkili oldu. Bunun sonucunda ilk elektrik üretimi en az iki yıl daha gecikecek. Bu da 2022'ye karşılık geliyor" dedi. 

Haberin Devamı

Türkiye ile Rusya arasında sağlanan mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. 

Santralin ilk ünitesinin 2019'da devreye alınması öngörülüyordu ancak bu tarih daha sonra 2020'ye ötelenmişti. 

Karşı çıkılıyor

Bazı çevreci gruplar, Türkiye'de nükleer santral yapılmasına şiddetle karşı çıkıyor. Akkuyu NGS santral için zorunluluk olan ÇED raporunu en geç 2013 yılı sonunda almayı planlıyordu ancak bunu 2014 sonunda alabildi. 

İngiliz savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu Royal United Services Institute'den Aaron Stein, Akkuyu Santrali için yapılan takvimin geçmişte olduğu gibi bugün de gerçekçi olmadığını belirterek, Rus ekonomisindeki gelişmelerin de projeye olumsuz etkisinin olacağının altını çizdi. 

Yetkililer, Akkuyu tarafından açılan hidroteknik yapılara dair ihale sonuçlarının resmi açıklamalara göre 15 Şubat'ta bitirilmesi gerekirken bu konunun 31 Mart'a ertelendiğini de belirtiyorlar. 

Bir enerji yetkilisi, "Temel atıldıktan sonra yedi yıl sonra ilk ünite devreye girecek. Buna göre zaten 2020 yılında Akkuyu'nun devreye girmesi mümkün değil. Süreçler öngörülen takvimin oldukça gerisinde kalıyor. Şu an bile birinci reaktör için devreye alınma tarihi 2022 görünüyor" dedi. 

Rosatom Overseas Başkan Yardımcısı Milko Kovachev Reuters'a yaptığı değerlendirmede, projenin zamanında tamamlanacağını savundu ancak herhangi bir tarih vermedi. 

Kovachev, "Nükleer santral için belirlenen programda tarihler net şekilde belirlendi. Taahhütlerimizin planlandığı gibi tamamen karşılanacağına inanıyorum" dedi. 

Türkiye'nin kurulu gücü

Türkiye'nin halen kurulu gücü yaklaşık 70,000 MW seviyesinde bulunuyor. 

Proje hakkında bilgi sahibi bir yetkili, Akkuyu NGS'nin halen ÇED ve ardından lisanslamaya kadar olan süreçler dahil hukuki işlemlerin de bitmesi beklediğinin altını çizerek, "Yatırımın tam olarak başlaması için belli süreçlerin bitmesi gerekiyor. Proje başladığından bu yana taraflar süreçleri çok hızlı işletemedi. Bunların etkisi oluyor" dedi. 

Haberin Devamı

Aynı yetkili, projeye ortak olmak için yerli ve yabancı şirketlerin ortalık talepleri ve niyetlerinin halen bulunduğunu, belli lisans işlemleri tamamlanmadan ortalık için görüşmelerin bekleyeceğini kaydetti ve "Bu yatırımın yapılmasının önünde hukuki olarak herhangi bir engel kalmadığının görülmesi gerekir, yatırımcılar da bunu istiyor" dedi. 

Stein, Rosatom'un ortaklık için yatırımcı bulamadığını iddia ederek, "Bu temel olarak proje finansmanıyla ilgili olarak sorunlardan kaynaklanıyor. Bu konu ruble değer kaybından sonra daha acil bir sorun haline geldi. Türk ekonomisindeki yavaşlama daha az elektrik tüketimi anlamına gelecek. Bu yap-işlet yöntemiyle gerçekleştirilecek projede elektrik için hesaplanan maliyet varsayımlarının daha fazla geçerli olmadığını da gösteriyor" dedi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.015 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
998 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.