Nükleer santral için imzalar atıldı

20.04.2012 - 13:11 | Son Güncelleme :

Yıldız, bu imza ile Türkiye`nin nükleer güç santralleri ile alakalı kararlılığını vurguladı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/TANER-YILDIZ2.jpg">Kanadalı Candu şirketi ile ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) arasında Sinop Nükleer Santrali Projesi için Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza törenine katılan Enerji Bakanı Taner Yıldız, bugünkü imzanın Türkiye’nin nükleer güç santralleri ile alakalı ortaya koymuş olduğu kararlılığın altını yine kalın çizgilerle çizen bir imza olacağını vurguladı.

NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ İÇİN DAVET

Bu imzayla Türkiye’nin bu konuda kendisine gelen herhangi bir teklifi, istekli olan bütün firmaları dikkate aldığını ve hiçbir teklife kayıtsız kalmadığını gösterdiğini kaydeden Yıldız, Kanada Candu firmasının bu teklifini de bir iyi niyet anlaşması ile beraber EÜAŞ ile imzalayacaklardır. Bu aynı zamanda EÜAŞ’ı bu konuyla alakalı görevlendirdiğimizin bir göstergesi olacaktır. Altı aylık çalışma sonucunda belki anlaşabileceğiz, belki de anlaşamayacağız. Bunların her birisini açık ve şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşıyoruz ve bütün bilgileri vatandaşımızın refah seviyesinin yükseltilmesi adına kullanıyoruz. Bu projenin de özellikle dünyada belli bir teknolojiyi temsil ettiğini biliyoruz.

Fizibilite çalışmalarından, 6 aylık bir çalışmadan sonra yine kamuoyu ile bütün sonuçları paylaşacağız. Tabii ki, bu bir tekliftir. Değerlendirmeye esas olacak ciddi bir tekliftir. Varsa başka firma, başka ülke bizim ortaya koyduğumuz yapı ve statü çerçevesinde o teklifleri de almaya hazırız. Bize ’Yalnızca Rusya firması ile mi çalışıyorsunuz?’ deniyor. Hayır. O teklif o zaman geldi ve değerlendirildiği için ortaya o sonuç çıkmıştı. Şimdi yeni teklifler gelmektedir, onları değerlendireceğiz.

Türkiye büyüyen gelişen yapısı ile nükleer güç santrallerinde en az üç ana santralde 12 ünitelik bir yapıyı kurgulamak durumundadır. Çünkü 2023 yılındaki enerji ihtiyacımız hemen hemen şu anki bulunduğumuz rakamların tam iki katına karşılık gelmektedir. O yüzden ortaya koyduğumuz modele ilgi gösteren iki elin parmaklarından daha az sayıda bulunan bütün yatırımcılarımızı bu vesileyle ben tekrar nükleer güç santrallerinin yapımı için davet ediyorum diye konuştu.

İKİNCİ NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİN YAPIMI İÇİN SONUÇ ALACAĞIMIZ KANAATİNDEYİZ Soruları da yanıtlayan Yıldız, Türkiye’nin nükleer santral yapımına ne zaman başlayacağı yönündeki soruya, Türkiye, şu ana kadar 4 ülkeyle anlaşma imzalamıştı. Bunlar, Rusya Federasyonu, Çin, Güney Kore ve Japonya. Rusya ile iyi niyet anlaşmalarını kontrata çevirdi ve Rusya’yla şu anda bütün işlemler devam ediyor. Bunun yanında 3 ülkeyle de, Japonya, Güney Kore ve Çin’le de müzakerelerine devam ediyor.

Bugün Candu firmasıyla da yaptığımız bu anlaşmayla beraber, müzakere yürüteceğimiz ülke sayısı da 4’e çıkmış oluyor. Biz mutlaka ikinci nükleer güç santrallerinin yapımı için sonuç alacağımız kanaatindeyiz ve bu performansları da hep beraber izleyeceğiz. Candu için 6 aylık bir fizibilite çalışması ve müzakere süreci yürütülecek. Ama diğer ülkeler için 2 aylık bir süreç var. O 2 ayda birçok çalışmalarını ortaya koyacaklar dedi.

GÖNLÜMÜZ, BEYNİMİZ RAHAT BİR ŞEKİLDE BU SANTRALLERİ KURMUŞ OLACAĞIZ

Söz konusu 3. nükleer santralin yapımı için yer belirlenip, belirlenmediğinin sorulması üzerine Yıldız, Onun yeri belli değil. Yine kamuoyunda sıkça konuşulan depremsellik olsun, diğer 11 temel başlıkta 88 tane bizim güvenlikle ilgili, bu işin teknik detaylarıyla ilgili başlıklarımız var. Hepsine uyabilecek bir yapıyı mutlaka kurgulamamız lazım ve ondan sonra yine vatandaşlarımızın müsterih olduğu, son derece gönlümüz, beynimiz rahat bir şekilde bu santralleri kurmuş olacağız. Öncelikle bizim hedefimiz, 2. nükleer güç santralini kurmak ve Sinop içindir. Ama kendi aralarında anlaşmaların seyrine göre takvim tehir yapabileceğimiz bir kurgu da olabilir, bunu zaman gösterecek.

Sayın Başbakanımızın bize talimatı, 3 temel noktada 12 tane ünite kurarak, nükleer güç santralleriyle alakalı, gelişen, büyüyen ve ilerleyen Türkiye’nin enerji yapılandırmasını sağlamaktır. İnşallah bunların her birisini gerçekleştirmiş olacağız diye konuştu. Candu’nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh de Türk pazarı ile uzun yıllardır ilgileniyorduk. Teknolojimizi Türkiye’de kullanabileceğimiz ilk adımı atıyoruz. İnanıyoruz ki, işbirliği için doğru uluslararası partnerlerimiz var. Projenin fizibilite çalışmaları yaklaşık 6 ay sürecek ve bu süreç projenin ekonomik, teknik, çevresel ve finansal boyutları üzerinde çalışmamızı sağlayacak. EÜAŞ ve Candu ortak bir ekip oluşturacak ve çalışmaları tamamlayacak. Ardından çalışmalarımızın sonucunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na ileteceğiz dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.