Otomobilde `Psikolojik kriz` aşıldı

02.06.2010 - 14:00 | Son Güncelleme :

Bu yıla temkinli giren otomotiv sektörü, 2010 yılı planlarının  <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/otopazari2.jpg">üzerinde taleple karşılaşınca bazı modellerde 2-3 ay sonrasına gün verilmeye başlandı.

Firmalar, pahalı otomobillere bile yoğun talep alırken, vatandaşların aradıkları, istedikleri araca kısa sürede kavuşmak için başka illerdeki bayileri aradıkları bildirildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dünyada derinden hissedilen küresel krizin 2009 yılında en fazla etkilediği sektörlerin başında otomotiv geldi.

Satışları düşen, üretimi azalan sektörün, içinde bulunduğu durumdan kurtulması için Türkiye`de hayata geçirilen ÖTV indirimi önemli bir canlılık yarattı. Firmalar, indirimin son gününe kadar oldukça yoğun günler geçirdi.

İndirimin sona ermesinin ardından, firmalar bu kez fiyatları aşağıya çekerek 2009 yılını en iyi şartlarda bitirmeyi hedefledi. İndirim kampanyaları olumlu sonuç verdi ve sektör, geçen yılı en zararla atlatmayı başardı.

Krizin etkilerinin 2010`da da süreceğini tahmin eden ve bu kapsamda 2010`a oldukça temkinli giren otomotiv sektörü, yılın 5 aylık döneminde planlarının çok önünde ilerledi. Beklenenin üzerinde satış rakamlarını yakalayan sektörde firmalar talepleri karşılamakta güçlük çekince bazı modellerde 2-3 ay sonrasına gün verilmeye başlandı.

PSİKOLOJİK KRİZ AŞILDI

Opel ve Chevrolet`nin Bursa`daki bayisi Neskar`ın satış müdürü Mehmet Araz, satışların oldukça iyi gittiğini, belli modellerde araç temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Özellikle yeni çıkan otomobillerin 47-55 bin liralık modellerinde talebi karşılamakta güçlük çektiklerini vurgulayan Araz, “Bu araçlarımızı, temmuz ayı içinde telsim edilmek üzere satıyoruz. Talep fazlalığı nedeniyle bunu yaşıyoruz. Psikolojik olarak krizden çıkıldı. Vatandaş artık daha rahat” dedi.

MERCEDES`TE HEMEN TESLİM ARAÇ YOK

Mercedes`in Bursa bayisinin yetkilileri ise otomobil siparişlerini bir yıl önceden verdiklerini belirterek, 2010 planlarını geçen yıl krize göre yaptıklarını, bu yüzden araç temini konusunda sıkıntı yaşayabildiklerini anlattı.

Krizin etkilerinin silinmeye başlamasının yanında avro`nun değer kaybetmesinin de satışların artmasına önemli rol oynadığına değinen yetkililer, “Hemen teslim aracımız bulunmuyor. Bugün araç isteyen kişiye haziran sonuna gün verebiliyoruz. Şu anda fiyatlarımız 32 bin avrodan başlıyor” diye konuştu.

FABRİKADAKİ ARAÇ İÇİN SIRAYA GİRİLİYOR

Volkswagen`in Bursa bayisinin yetkilileri de 2010 yılına oldukça iyi başladıklarını ve hareketliliğin aynı hızda devam etmesiyle 5 aylık döneminde tahminlerin üzerinde satış yapıldığını söyledi.

Özellikle son günlerde avronun değer kaybetmesiyle 55 bin 700 lira olan bir otomobilin fiyatının 52 bin 700 liraya düştüğünü vurgulayan yetkililer, bu durumun talebi artırdığını bildirdi.

Bir modellerinin yeni tasarlanan 1,6 TDİ dizel motorlu olanının, ağustos-eylül döneminde Türkiye`de satılmaya başlanacağını dile getiren yetkililer, bu araçlar için bugünden sıraya girenlerin olduğunu kaydetti.

ÜRETİCİ FİRMALAR HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Toyota bayisi yetkilileri de üretici firmaların yaşanan yoğun talebe hazırlıksız yakalandığını, bu yüzden de istenilen aracın zamanında bulunmayabildiğini söyledi.

Bazı modellerde bir ay sonrasına gün verebildiklerini vurgulayan yetkililer, bu yıl yakalanan ivmenin sene sonuna kadar sürmesini beklediklerini bildirdi.

Renault satışı yapan bayinin yetkilileri ise Bursa fabrikasında üretilen araçların öncelikle yurt dışından gelen taleplere yönlendirildiğini belirterek, yurt içinden gelen yoğun talebi “Gelecek ay teslim kampanyaları” ile karşılamaya çalıştıklarını kaydetti.

BAŞKA İLLERDEN ARAYIP ARAÇ SORANLAR OLUYOR

Hyundai Bursa bayisi yetkilileri de yaşanan hareketlilik ve yapılan satışlardan çok memnun olduklarını ifade etti. 20-30 bin lira aralığında olanlar kadar fiyatı 89 bin 500 liraya kadar çıkan modellerine de yoğun talep aldıklarını dile getiren yetkililer, şunları kaydetti:

“Fiyatı 81 bin liradan başlayıp 89 bin 500 liraya kadar çıkan modelimizden 10 adet elimizde olsa bir hafta içinde satarız. Bu modeller için Türkiye`nin birçok yerinden aranıp soruluyor. Bu kadar talebi biz de beklemiyorduk. Sektör oldukça hareketli. Vatandaşlar kadar firmalar da rahat hareket etmeye başladı. Filo satışları da giderek artıyor.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.