Otomotiv sektörü bu kez temkinli

25.01.2005 - 10:15 | Son Güncelleme :

Otomotiv sektörünün, yüksek vergiler ve yatırım ortamının cazip hale getirilememesi yüzünden, bu yıl ``iç pazarın`` yüzde 15-20 daralacağı öngörülüyor

Kriz nedeniyle ertelenen talep ve hayata geçirilen projeler sayesinde 2004 yılını üretim ve ihracat rekorlarıyla kapatan otomotiv sektörünün, yüksek vergiler ve yatırım ortamının cazip hale getirilememesi yüzünden, bu yıl ´´iç pazarın yüzde 15-20 oranında daralacağı, ihracatın ise yerinde sayacağını´´ öngördüğü bildirildi. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayii İhracatçıları Birliği (TAYSİB) Başkanı Erkut Özerman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün 2004´te otomobilde yüzde 52´lik artışla 447 bin, toplamda iseyüzde 54´lük artışla 823 bin adetlik üretime ulaştığını kaydetti. Özerman, otomobilde iç pazarın yılı 451 bin adetle kapattığını, bunun yüzde 98.7´lik bir artış anlamına geldiğini belirtirken, satılanotomobillerin yüzde 31´inin yerli, yüzde 69´unun da ithal otomobillerden oluştuğuna dikkati çekti. Taşıt araçları ve yan sanayii ihracatının ise yüzde 49´luk artışla10.7 milyar dolar doları bulduğunu anımsatan Özerman, Toyota´nın 118 bin 600, Ford´un 139 bin, OYAK Renault´nun 195 bin araç ürettiğini belirtti. Özerman, bu başarılara rağmen iç pazarda yılın ikinci yarısından itibaren ´´aralık ayı dışında´´ ciddi bir düşüş yaşandığını vurgularken, bunun en büyük nedeninin toplam vergilerdeki artışlar olduğuna işaret etti. Vergi yükünün 1600 cc araçlarda yüzde 63´ü, 2000 cc ve üzerindeki araçlarda yüzde 80´leri bulduğunu kaydeden Özerman, ´´Bu vergilerle pazarın büyümesini sürdürmesi zor´´ dedi.

-İHRACAT İÇİN YENİ PROJELER GEREKİYOR-

Özerman, ihracatta ise artış trendinin en azından 1-2 yıl bozulmayacağını, dış pazarlarda sağlam bir yer edindiğini anlatırken, ´´Ama bu demek değildir ki yüzde 50 artış olacak. İhracatta 2004´ü yakalarsak iyi. Bu şartlarda artış, ancak gıdım gıdım olur´´ dedi. Türk otomotiv sektörünün, rekorlarla yoluna devam edebilmesi için yeni projelere cazip ortam sağlanması gerektiğini ifade eden Özerman, şunları kaydetti: ´´Hep söylüyorduk, (Toyota´nın, Ford´un projeleri gelecek) diyorduk. Geldi, hayata geçti ve rakamlara da yansıdı. Ancak, trendin devamı için bundan sonra önemli olan yeni projeleri Türkiye´ye getirebilmek. Bunun için birtakım imkanlar sağlamak gerekiyor. Bu yılki üretim artışlarının en büyük sebebi ertelenen talepti ve bu karşılandı. Yeni yatırımları çekebilmemiz için cazip bir takım imkanları büyük yatırımcılara verebilmemiz lazım. Sektör olarak hedefimiz; orta vadede yılda 1.5 milyon adetlik üretimdir. Biz, ancak bu adede geldiğimizde 15 milyar dolarlık otomotiv ihracatını yakalayabiliriz. Bu da ana ve yan sanayilerle birlikte en az 5 milyar dolarlık yeni yatırım gerektirir.´´

-TEŞVİK GEREKLİ-

Özerman bu arada, otomotiv ana ve yan sanayii yatırımlarının büyükyatırımlar olduğunu ve her bir yatırımın milyar dolarları bulduğunu belirtirken, teşvik mekanizmasının mutlaka çalıştırılmasını istedi. Yeni ve büyük ölçekli yatırımlar için devlet yardımları mevzuatının yeniden düzenlenmesini beklediklerini anlatan Özerman, ´´Yüksek teknolojiyle rekabetçi üretim ve doğrudan ihracata yönelik büyük projeler için yatırım indirimi sağlanmalıdır. İstikrarlı vergi uygulamaları ve satış vergilerinde de AB ile uyum gerekli. Motorlu taşıt vergisini, artık bir servet vergisi olmaktan çıkarıp, AB´deki gibi (yol kullanım ve çevreyi kirletme vergisi) gibi algılamak lazım´´görüşünü dile getirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.