OYAK emeklilerine bir ev bir araba

15.06.2009 - 15:46 | Son Güncelleme :

OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, OYAK’ın dünyada benzeri  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349oyak.jpg" align="right" vspace="5">olmayan bir kuruluş olduğunu belirterek, hem emeklilik hem yatırım fonu olan dünyada tek kuruluşun OYAK olduğunu söyledi.

Ulusoy, OYAK Grubu faaliyetlerine ilişkin Mardin Çimento Fabrikası’nda gerçekleştirilen sohbet toplantısında yaptığı konuşmada, 1961’de kurulan OYAK’ın askeri teşkilatın parçası olmadığını, devletten yardım ve katkı almadığını, holdinglere benzer bir şekilde vergi ödediğini anlattı.

İştirak yatırımlarında OYAK’a yapılan temettü ödemelerinden yüzde 15 stopaj kesintisi yapılırken holdinglere yapılan ödemelerde yapılmadığını, finansal yatırımlarda OYAK ile holdinglerin stopaja tabi olduğunu dile getiren Ulusoy, 2008 yılında OYAK’ın ödediği toplam verginin 1 milyar 388 milyon lira olduğunu bildirdi.

OYAK’ın yanlış anlamalara yol açmamak için savunma sanayisi faaliyetlerine katılmadığını dile getiren Ulusoy, bir diğer nedenin de tek alıcılarla iş yapmama kararları olduğunu kaydetti.

OYAK’ın bir anlamda Türkiye’nin ilk özel bireysel emeklilik fonu olduğunu anlatan Ulusoy, şöyle devam etti:

“Bir yatırım fonu, bir kredi kuruluşu, bir hayat ve sağlık sigortası kuruluşu. OYAK, bir lirası olmayan bir tüzel kişiliktir, hiç kendi parası yoktur. OYAK’ın bütün kaynakları, 241 bin üyesinin birikmiş parasıdır. Biz sadece o imkanları yöneten bir grubuz. OYAK’ın ana faaliyetleri, bir, emeklilik fonudur, iki, yatırım portföyüdür. 50’den fazla iştirakimiz var. Yan faaliyetlerimiz vardır, üyelere kredi hizmeti veririz. Ölüm ve maluliyet yardımı, hayat sigortası faaliyetlerimiz var, üyelerimize ait çeşitli fonlarımız var halka açık olmayan. OYAK budur, çok ilginç bir modeldir. Biz Türkiye’de son zamanlarda marka konusunu gündeme getirdik, ’marka olmalıyız, marka ihraç etmeliyiz’. Türkiye teknoloji üretip ihraç eden bir ülke olamadı. Ama bir konsept üretmişiz, o konsepti ihraç edebiliriz. Biz son zamanlarda OYAK konseptini dünyada işliyoruz ve dünyada son derece de ilgi görüyoruz. Yabancı ekonomi dergilerinde yayınlarında OYAK’ın ilginç boyutları işleniyor.”

Ulusoy, dünyada tam anlamıyla OYAK’a benzeyen bir kuruluşun olmadığını belirterek, “Mesela yatırım fonları var, ama emeklilik fonları değil. Ama hem emeklilik hem yatırım fonu, ikisinin bir arada olduğu tek kuruluş biziz” dedi. Coşkun Ulusoy, üyelerinin, 23 bini sivil memurlar artı OYAK çalışanlarından oluşan, 201 bin 515’i muvazzaf ve 39 bin 533’ü emekli toplam 241 bin 48 kişi olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

“Emekliler de emekli oldukları zaman OYAK’la irtibatlarını kesmemek için bir miktar paralarını bırakabilirler. Son yıllarda 4’te 4’ünü bırakmaya başladılar. Bu ilginç bir yaklaşım bence. Güven o kadar arttı ki 30-40 sene çalışan üyelerimiz, uzun yılların emeğini olduğu gibi OYAK’a bırakarak ’emekli üyelerimiz’ sınıfına geçiyorlar. Evvelsi gün Temsilciler Kurulumuz vardı, 1 hafta sürüyor. Genel Kurulumuz da 2 hafta sürüyor. Onlara bir konuşma yaptım orada, ’arkadaşlar 4’te 4’ünü bırakmaya başladınız, hiç olmazsa 4’te birini alın kendiniz yönetin, bir ihtiyacınız olur, bütün yumurtaları aynı sepete koymayın’ dedim. İyi niyetten söyleyeceğimi söyledim. 2 gün sonra bir generalden telefon; ’bunları söylediniz acaba gizli maksadınız neydi?’ Gizli maksadım falan yok.”

“OYAK İYİ BİR YATIRIM UZMANI”

39 bin kişinin emeklilik parasının en az 4’te birini bırakarak sisteme dahil olduğunu belirten Ulusoy, her yıl TSK’dan emekli olan 5 bin küsur kişinin yaklaşık yüzde 60’ının alacağının 4’te 4’ünü bıraktığını, toplam içeride bırakılan paranın ise 753 milyon lira olduğunu söyledi.

Ulusoy, göreve geldiği zaman 9 sene önce emekli olan 100 kişinin 40-50’sinin üyeliği biraz daha devam etsin diye bir miktar para bıraktığını ancak 2008 sonu itibariyle emekli olanların yüzde 80’inin paralarını bıraktığını bildirdi.

OYAK’ın iyi bir yatırım uzmanı olduğunu ifade eden Ulusoy, 2-3 yıl önce OYAK’ı kendi fonlarına yatırım yapmaya çağıran Carlyle Grubunun ortalama yüzde 12 kazanç beklediklerini söylediğini, kendisinin ise OYAK’ın o sene yüzde 40 kazandığını ifade ettiğini anlattı.

Ulusoy, görüştüğü kişinin “Bizi boş ver biz size yatırım yapalım” dediğini, ancak bunun kanunen mümkün olmadığını dile getirdi. OYAK fonu haricinde Bağışa Dayalı Emekli Geliri Sistemi ve 100 bin üyenin olduğu Konut Ön Biriktirim fonunu yönettiklerini anlatan Ulusoy, Konut fonuna da OYAK’a verilen katkı kadar, 100 liradan yaklaşık 7 lira verildiğini, konut alacakların buradan parasını çektiğini, gerekirse üzerine kredi verdiklerini ifade etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.017 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.